Bodocan, „nasul” porcilor
Pentru ca a contestat taxele cerute de Primarul localitatii Bontida, complexul Agroflip este la un pas de a pierde 20 de hectare de teren. Dupa ce a fost sechestrat, fara stirea proprietarilor, terenul a fost evaluat si vandut la incredibilul pret de 2,2 miliarde de lei vechi, in conditiile in care valoarea de piata este de aproximativ 50 de miliarde de lei vechi.
Afacerea „miroase a facatura” deoarece sechestrul, evaluarea si licitatia terenului au fost efectuate fara stirea conducerii Agroflip.
Complexul Agroflip Bontida detinea 20 de hectare de teren pe care functioneaza si cunoscuta ferma de porcine. Societatea s-a confruntat in ultimii ani cu o serie de incidente. Primul a constat in moartea a peste 1 500 de porci din cauza poluarii accidentale a puturilor de apa, de unde este alimentata ferma.
In 2004, patronii Agroflip s-au trezit ca cele 20 de hectare de teren pe care le detineau au fost vandute de catre Vasile Bodocan, primarul localitatii. „Nu stiam ca terenul nostru va fi vandut sau ca este sub sechestru”, a declarat Livia Florian, directorul general al Agroflip.
Primarul Vasile Bodocan a decis sa vanda terenul pe motiv ca Agroflip avea o datorie de peste 1,5 miliarde la bugetul comunei, reprezentand taxe si impozite pe cladiri, terenuri si masini aferente anilor 2003 si 2004. „Noi am contestat suma deoarece unele cladiri sunt dezafectate, iar masinile pe care ni se cer impozite sunt casate de mult timp”, a declarat Livia Florian.
In 17 noiembrie 2004, societatea Arxecom din Dej, prin Sorin Samareanu, a evaluat cele 20 de hectare la incredibilul pret de 2,2 miliarde de lei. Evaluarea este departe de realitate din moment ce in localitate un metru patrat de teren are valoarea de 6 euro. Un calcul simplu arata ca cele 20 de hectare au o valoare de piata de 1,4 milioane de euro, adica in jur de 50 de miliarde de lei vechi.
„Pe acest teren se gasesc cladirile complexului si puturile de aductiune a apei, care – singure – valoreaza cat terenul”, a declarat Livia Florian. Ea a explicat ca evaluarea expertului a fost facuta fara consultarea Agroflip. Contactat telefonic de catre reporterii ZIUA de Cluj, primarul Vasile Bodocan a refuzat sa comenteze situatia.
„Sa va dea detalii cei de la Agroflip, eu nu am ce sa declar”, a replicat edilul.
O subevaluare ca in „Dosarele X”
Societatea Arxecom din Dej, cea care a evaluat terenul complexului Agroflip, nu este cotata pe piata evaluatorilor. In datele oficiale ale Oficiului National al Registrului Comertului, Arxecom are un singur angajat, care este si patronul societatii, Sorin Samareanu. In 17 noiembrie 2004, el a efectuat evaluarea celor 20 de hectare.
Actul intocmit la acea data nu are nici o valoare deoarece Primaria Bontida a incheiat contractul cu Arxecom abia in decembrie 2004, adica dupa ce Samareanu a subevaluat terenurile Agroflip. „Eu nu mai tin minte cand am semnat contractul. Evaluarea a fost facuta la comanda Primariei”, a declarat Samareanu. Despre pretul subevaluat al terenului, el a mentionat ca fiecare evaluator are opinia sa.
„Acel teren nu poate fi folosit nici pentru agricultura, nici pentru constructii. Peste cele 20 de hectare trece o linie de inalta tensiune, exista puturi de captare, se afla langa calea ferata”, a explicat Samareanu diferenta de peste 40 de miliarde dintre evaluarea sa si pretul de piata al terenului.
In mod legal, atunci cand un teren aflat sub sechestru este evaluat pentru a fi scos la licitatie, proprietarii sunt instiintati prin adrese oficiale. „Evaluarea a fost facuta fara stirea noastra”, spune directorul Agroflip, Livia Florian. Patronul Arxecom, Sorin Samareanu, sustine ca nu era nevoie de acordul sau de instiintarea conducerii Agroflip.
Sinai Cominpex, un client fericit
In 17 decembrie, la o luna de la evaluarea terenului, Primaria a organizat o licitatie pentru vanzarea terenului. Un aspect bizar al licitatiei este faptul ca anuntul publicat intr-un cotidian local nu precizeaza suprafata scoasa la licitatie, nici amplasamentul acesteia. In mod normal, Primaria ar fi trebuit sa trimita o adresa oficiala cu 15 zile inainte de data licitatiei.
„Am primit un document de la Primarie in ziua licitatiei, in care se anunta ca licitatia va avea loc la ora 12, pe 17 decembrie. Am sunat la Primarie, de unde ni s-a spus ca nu este nici o licitatie la ora 12”, spune Livia Florian. In realitate, licitatia a avut loc la ora 10 Cele 20 de hectare au fost cumparate la pretul de 2,2 miliarde de catre societatea Sinai Cominpex din Iclod.
Legal, in momentul inscrierii la o licitatie organizata de o institutie publica, orice firma plateste 10% din pretul de pornire. Actele intocmite de catre functionarii din Bontida arata ca Sinai Cominpex a platit cele 2,2 miliarde in doua rate, fara a se dovedi achitarea taxei de participare la licitatie.
De asemenea, datele din scriptele Ministerului Finantelor arata ca societatea Sinai Cominpex are datorii pentru anul 2004 de peste 22 de miliarde de lei vechi. Legal, cele doua aspecte prezentate anterior ar fi descalificat orice societate de la participarea la o licitatie publica.
Legea nr. 1: sechestreaza, apoi intreaba
Primarul a pus terenul sub sechestru, chiar daca pe cele 20 de hectare se afla puturile de apa de unde este alimentata ferma. Compania de Apa Somes SA atesta acest fapt printr-o adresa trimisa atat societatii, cat si Primariei. In document se mentioneaza ca puturile de alimentare reprezinta un obiectiv strategic. Cu toate acestea, Primaria a vandut terenul.
Astfel, ferma poate fi oricand debransata de la sursa de apa de catre noul proprietar. Modul in care primarul Bontidei a actionat ridica mari semne de intrebare, deoarece conducerea Agroflip nu a fost instiintata de actiunile intreprinse de Primarie.
Mai mult, directorul general al Agroflip sustine ca noul proprietar, societatea Sinai Cominpex, a fost intabulata in timp ce Primaria a fost data in judecata de catre Agroflip pentru vanzarea celor 20 de hectare. Surse judiciare ne-au confirmat faptul ca aceasta procedura a fost posibila, dar cei care au semnat actele de intabulare erau obligati sa se autosesizeze si sa opreasca procedura. In acest caz, Primaria Bontida poate fi trasa la raspundere in Justitie.