Bucuresti – pe locul trei in regiune la rata de ocupare a hotelurilor de cinci stele
Capitala Romaniei are o rata medie de ocupare a hotelurilor de cinci stele de 75%, fiind una dintre cele mai bune din Europa Centrala si de Est, dupa Moscova si Praga, arata un studiu de piata realizat de firma de consultanta CPP Management Consultants Ltd.
Potrivit acestei analize, cel mai ieftin hotel de cinci stele din Bucuresti este Crowne Plaza, cu un tarif de aproximativ 120 de euro pe zi, iar cel mai scump, Carol Parc, cu un tarif de 500 de euro pe zi.
Piata locala a hotelurilor de cinci stele din Bucuresti cuprinde hotelurile JW Marriot, Athenee Palace Hilton, InterContinental, Crowne Plaza, Howard Johnson, iar de la inceputul anului 2008, Radisson SAS. De asemenea, pe piata se afla si doua “boutique hotels” de cinci stele: Casa Capsa si, recent deschisul, Carol Parc Hotel.
Analistii CPP Management Consultants Ltd sustin ca target-ul principal al acestor hoteluri este cel corporate, tarifele fiind depasite doar de locatiile din Moscova, cu o medie de 300 de euro pe zi. Cel mai ieftin hotel de cinci stele este Crowne Plaza, cu un tarif de aproximativ 120 de euro pe zi, iar cel mai scump, Carol Parc, cu un tarif de 500 de euro pe zi.
Conform datelor companiei CPP Management Consultants Ltd, rata de ocupatie se ridica in medie la 75%, fiind una dintre cele mai bune din Europa Centrala si de Est, dupa Moscova si Praga.
Studiul atrage atentia ca desi Athenee Palace Hilton si JW Marriot sunt considerate reprezentative ca si hoteluri de cinci stele din Bucuresti, acestea sunt cu mult in urma in privinta programelor de renovare, cele mai multe camere fiind exact la fel ca atunci cand au fost deschise.
Acest fapt ar putea reprezenta un avantaj pentru aparitia pe piata a Radisson SAS, care este programat sa se deschida la in prima parte a anului 2008.
Radisson SAS este programat sa se deschida in Martie 2008, fiind cunoscut si ca Hotel Bucuresti. Specialistii CPP Management Consultants Ltd mentioneaza insa ca “arhitectura de tip socialist si structura interioara au reprezentat o adevarata provocare pentru noul proprietar, grupul israelian Plaza Centers.
Renovarea fatadei ii da aspectul unui hotel modern, de business, in contrast cu grandoarea si stilul clasic al hotelului Athenee Palace Hilton, din apropiere”.
Pe de alta parte, noul General Manager, un fost primar al orasului Stockholm, este recunoscut ca un profesionist al industriei, ceea ce demonstreaza importanta proiectului Radisson pentru grupul Plaza Centers.
In privinta Howard Johnson Grand Plaza, cunoscut si ca Hotel Dorobanti, studiul spune ca acesta reprezinta una dintre cele mai profitabile proprietati din Bucuresti.
InterContinental este nu numai un reper architectural pentru Bucuresti, ci si primul hotel de cinci stele din oras, operand sub brand-ul InterContinental chiar inainte de 1989.
Studiul mentioneaza ca “dupa 1990, hotelul a fost achizitionat de familia Paunescu, insa progresele sunt lente. Cu toate ca renovarea hotelului a inceput cu 10 ani in urma, ea nu este incheiata, multe parti ale hotelului avand nevoie de redecorare sau de refacere.
Numirea in functia de manager a unui expat (primul de la inaugurarea hotelului) in cursul anului trecut a crescut reputatia hotelului InterContinental pe piata”.
Prezentele date reprezinta un rezumat al studiului de piata realizat de compania CPP Management Consultants pe segmentul „luxury”, care va fi prezentat in cadrul evenimentului Luxury day, ce va avea loc pe data de 14 septembrie a acestui an la Hotelul Ramada Bucharest North.
Studiul va prezenta in acelasi timp tendinte si oportunitati pentru fiecare dintre segmentele: moda, accesorii, hotelarie, SPA, auto, tech, selective retailing, vinuri si bauturi fine.