Sari direct la conținut

Bursa din Shanghai isi continua prabusirea. In mai putin de o luna, 2.800 de miliarde de dolari s-au evaporat de pe pietele chinezesti

HotNews.ro
Bursa din Shanghai, Foto: Flickr / Aaron Goodman
Bursa din Shanghai, Foto: Flickr / Aaron Goodman

Bursa din Shanghai a continuat vineri degringolada din sedintele precedente, intr-un climat de panica generala pe care autoritatile chineze nu par a reusi sa-l controleze, scrie AFP, in conditiile in care aceasta bursa a pierdut circa 30% din valoare in trei saptamani.

Indicele compozit a scazut cu 5,77% vineri, inchizand la 3.686,92 puncte, la un volum de schimburi de 648,1 miliarde yuani (94 miliarde euro).

Intr-o saptamana, Bursa din Shanghai s-a prabusit cu 12% si cu aproape 29% de la maximul ultimilor 7 ani atins in 12 iunie.

Aceste evenimente nu s-au mai intalnit din 1992, potrivit agentiei Bloomberg. In mai putin de o luna, 2.800 de miliarde de dolari s-au evaporat de pe pietele chinezesti.

Nici Bursa din Shenzhen nu rezista mai bine: a pierdut 5,30% vineri, pana la 2.098,48 puncte, respectiv o scadere de 16% intr-o saptamana si 33% de la jumatatea lui iunie.

Cu toate acestea, nu criza greaca se afla la originea acestor seisme pe bursele chinezesti – relativ izolate – ci izbucnirea unei bule locale.

Inainte de aceasta prabusire, piata din Shanghai crescuse cu 150% in 12 luni si acum se deconteaza excesele, si nimic nu pare linisteasca investitorii in deruta, care continua sa vanda, convinsi ca piata se va prabusi si mai mult.

Intr-o tara in care aproape toata lumea, de la coafeze la soferi de taxi, de la tineri angajati si pana la pensionari, pare sa fie cuprinsa de febra bursiera, majoritatea actorilor este lipsita de cunostinte solide si tinde sa actioneze gregar, un fenomen care agraveaza caderea.

China are „mult prea multi investitori persoane fizice, foarte instabili si lipsiti de cunostintele profesionale privind functionarea pietei”, spune Chen Jiahe, de la Cinda Securities. Drept urmare, „orice decizie a autoritatilor are nevoie de timp pentru a fi digerata si a produce efecte, si doar cand neincrederea generala se va inversa vom vedea piata stabilizata”.

Comisia chineza de reglementare a pietelor financiare (CSRC) nu inceteaza sa incerce sa stopeze hemoragia, fara prea mare succes insa.

Ea a anuntat joi infiintarea unei comisii de ancheta pentru a analiza si a lupta impotriva oricarei „manipulari” a cotatiilor, pe fondul zvonurilor care circula din plin pe retelele sociale.

Nici masurile soc de relaxare monetara anuntate in regim de urgenta de banca centrala (PBOC) week-end-ul trecut nu au reusit sa revigoreze pietele.

Banca a redus inca o data rata dobanzii de interventie si a redus rata rezervelor minime obligatorii pentru o serie de banci, in incercarea de a le stimula sa acorde credite.

Vineri, autoritatile au anuntat ca vor restrange numarul si amploarea noilor intrari pe bursa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro