Sari direct la conținut

Business Report: Garantiile de stat pentru IMM-uri, plasate la Bank of Cyprus Romania; Razboiul valutar din 2008 tine pana astazi; Intra austriecii pe usa din dos la privatizarea CFR Marfa; Ce ii motiveaza pe romani sa economiseasca?

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Garantiile de stat pentru IMM-uri, plasate la Bank of Cyprus Romania. Cine a avut emotii ca isi poate pierde banii depusi la Bank of Cyprus Romania nu a stiut ca insusi statul roman, printr-o institutie, avea 24 de milioane de euro plasati la sucursala cipriota, iar BNR nu putea sa nu salveze situatia. Chiar Fondul de Garantare al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (FNGCIMM) avea un depozit de 100 de milioane de lei (circa 24 de milioane euro), la Bank of Cyprus (care a fost transferat in urma cu trei saptamani la Marfin Bank Romania), potrivit mai multor surse din piata bancara, citate de Mediafax. Asadar, cand mai vorbim despre garantii, trebuie sa avem in vedere si in ce banci stau ele si cata incredere mai poti avea in „fondurile de garantare”, scrieBursa.ro.

Ce ii motiveaza pe romani sa economiseasca? Accesul rapid la bani si profitul pe termen scurt sunt principalele lucruri cautate de romani cand isi aleg mijloacele de economisire, potrivit unui studiu de piata realizat recent Studiul realizat de Axa Asigurari, pe un esantion de 819 respondenti relevanti pentru segmentul economisire pe termen lung, releva faptul ca sanatatea, familia, serviciul si copiii constituie prioritatile financiare ale romanilor. Astfel, cel mai mare procentaj de respondenti au fost de acord asupra faptului ca pentru imbolnaviri grave trebuie sa existe totdeauna economii. La fel, pentru protectia financiara a familiei, in cazul decesului unuia dintre sustinatori. In acest context, in functie de prioritatile financiare ale respondentilor, cel mai relevant produs este depozitul bancar, vazut de majoritatea ca principala sursa de rezolvare a riscurilor ce trebuie acoperite, de la studiile si asigurarea locuintei pentru copii, pana la probleme de sanatate si protectie financiara in caz de somaj sau deces, anuntaCapital.ro.

Intra austriecii pe usa din dos la privatizarea CFR Marfa? Modificarile aduse ieri de Transporturi documentatiei de licitatie la privatizarea CFR Marfa readuc in joc firma Transferoviar din Cluj, asociata cu un fond de investitii austriac si partenera cu divizia de marfa a operatorului de stat austriac OBB. Transferoviar nu indeplinea vechile cerinte. Ministerul Transporturilor a publicat ieri noul anunt de privatizare al CFR Marfa, dupa ce miercuri a anuntat ca niciunul dintre cei trei candidati ce isi exprimasera interesul nu indeplinea cerintele de participare. Noile conditii sunt mai relaxate decat cerinteLE initiale si deschid calea unor investitori de tipul lui Dan Diaconescu la Oltchim. Modificarile aduse in viteza de Transporturi spun ca acum este suficient ca investitorii sa prezinte o scrisoare de bonitate bancara, in valoare neprecizata. Forma initiala cerea ca investitorii sa vina cu scrisoare de confort in valoare cel putin egala cu suma minima de la care porneste licitatia (180 milioane de euro), la care se adauga si nivelul investitiilor minime angajate prin strategia de dezvoltare a companiei pe care o prezentau, informeazaRomania Libera.

Ion Tiriac investeste in energie solara. A luat un credit de 8 milioane de euro de Banca Romaneasca pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic in Prahova. Omul de afaceri Ion Tiriac, proprietarul Tiriac Holdings, investeste in domeniul energiei solare. Banca Romaneasca a acordat un credit de 8 milioane de euro, pe o perioada e 8 ani, companiei Blue Sand Investment, parte a Tiriac Holdings, pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic in comuna Paulesti, judetul Prahova. Constructia parcului fotovoltaic de la Paulesti, cu o capacitate instalata de 8 MW, a fost finalizata. Valoarea totala a investitiei s-a ridicat la aproximativ 13,6 milioane de euro. „Pana in prezent au fost evaluate proiecte de aproape 100 de MW pentru o potentiala finantare. Proiectul parcului fotovoltaic din comuna Paulesti, dezvoltat de compania Blue Sand, a intrunit standardele noastre si, astfel, am considerat benefica acordarea unei finantari de 8 milioane de euro pe o perioada de 8 ani, continuand astfel parteneriatul strategic dezvoltat in ultimii 7 ani cu Grupul Tiriac”, spune Cosmin Calin, director executiv corporate banking in cadrul Banca Romaneasca, scrieAdevarul.

Razboiul valutar din 2008 tine pana astazi. Decizia Consiliului Concurentei (CC) sa inchida investigatia cu privire la manipularea dobanzilor pe piata monetara, ROBOR si ROBID, fara sa aplice sanctiuni pentru incalcarea legii concurentei, nu lamureste ce s-a intamplat in octombrie 2008, ci, mai degraba, trezeste resentimente din partea celor care au fost nevoiti sa paraseasca sistemul bancar. Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ne-a declarat ca hotararea a privit doar caracterul legal al evenimentelor care au avut loc in octombrie 2008, nefiind echivalenta unui verdict daca a avut sau nu loc un atac speculativ asupra leului, in perioada respectiva. La randul sau, presedintele CC, Bogdan Chiritoiu, explica, intr-un interviu acordat ziarului BURSA, in luna ianuarie, ca obiectul investigatiei Consiliului este diferit de ceea ce a facut Banca Centrala. „Noi vrem sa vedem daca a fost o intelegere intre banci in acel moment, iar BNR a urmarit diminuarea impactului crizei asupra sis-temului bancar si asupra economiei”, afirma, atunci, domnia sa. Mai exact, Consiliul a urmarit sa afle daca a fost vorba despre o cartelizare a institutiilor de credit sau despre o reactie la conditiile de piata din acel moment, potrivit lui Bogdan Chiritoiu, anuntaBursa.ro.

Fondurile europene, capcana pentru IMM-uri. Birocratia exagerata, cofinantarea greu de obtinut ori lipsa de predictibilitate pot face ca un proiect cu bani europeni sa se transforme dintr-un vis frumos intr-un adevarat cosmar In perioada 2007-2013, Romania a avut la dispozitie aproximativ 20 de miliarde de euro sub forma de fonduri structurale. Pana la 31 martie 2013, am reusit sa absorbim putin peste 13% din suma (cam 2,5 miliarde de euro), platile totale catre beneficiari (inclusiv cele efectuate de la bugetul national) fiind de 5,4 miliarde de euro. Desi banii pot fi cheltuiti pana la sfarsitul anului 2016, sunt mari sanse ca o buna parte din ei sa ramana in bugetul Comisiei Europene. Dincolo de rata catastrofala de absorbtie, pentru intreprinderile mici si mijlocii care si-au pus sperantele in banii europeni vestile rele continua: potrivit unui studiu Volksbank, numai trei miliarde de euro din acestia (asadar cam 15% din suma totala) sunt destinate IMM-urilor, prin programele operationale de dezvoltare a resurselor umane (POSDRU), de crestere a competitivitatii economice (POSCCE) si Regio (POR), informeazaCapital.ro.

Noul Mercedes Clasa S – cel mai bun din lume? Mercedes a dezvaluit oficial noua generatie a navei-amiral, Clasa S, pe care o defineste, pur si simplu, „cel mai bun automobil din lume”. Chiar asa sa fie? Timpul ne va da un raspuns, fara indoiala! Aspectul general al limuzinei emana eleganta in toate privintele, insa fara a avea nimic surprinzator. Altfel spus, noul model nu revolutioneaza nimic si se inscrie in standardele marcii. Anumite elemente de design, mai ales la spate, evoca mostenirea defunctei marci Maybach. Interiorul, dezvaluit partial in urma cu cateva saptamani, este sobru dar primitor si pastreaza nota de lux clasic. Lemnul, suprafetele metalice si pielea sunt materialele high-end folosite din plin in habitaclu, fara a fi ostentative. Scaunele cu masaj pe principiul pietrelor calde, echipamentele „First Class” din spate (consola cu telefon, tableta si multiple spatii de depozitare) si cele cinci variante de echipare, inclusiv cu scaune Executive cu inclinare a spatarului la 45 de grade si suport pentru picioare, toate indeamna la calatorie, scrie24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro