Business Report: Primul "baiat destept" intrat in insolventa; Partenerii Romaniei si balanta comerciala: Tot deficitul rezulta din comertul cu 6 tari. Ungaria, inaintea Rusiei si Chinei; Cum influenteaza Google si Bilderberg deciziile mondiale
Primul „baiat destept” intrat in insolventa. Proprietarul Petprod, primul trader de energie intrat in insolventa in Romania, spune ca a iesit joia trecuta din insolventa dupa ce Curtea de Apel a casat decizia Tribunalului Bucuresti din decembrie anul trecut. Petprod a ajuns sa fie declarata insolventa de catre judecatorii Tribunalului Bucuresti ca urmare a cererii facute de Alpha Bank in 8 octombrie 2012. La acea data Jack Cutisteanu, directorul general si proprietarul companiei, declara pentru Capital ca este surprins de actiunea bancii si explica aceasta situatie printr-un conflict mai vechi ce se deruleaza in justitie intre Petprod si Alpha Bank. Procedura de insolventa a fost declansata in 21 decembrie 2012, iar compania a fost pusa sub administrarea firmei timisorene Tudor & Asociatii. In februarie 2013, administratorul judiciar a intocmit tabelul preliminar al creantelor la care s-au inscris unii dintre cei mai importanti clienti ai comerciantului de energie, scrieCapital.ro.
Firmele vor pastrarea la 10.000 de lei a plafonului platilor in numerar. 92% din reprezentantii IMM-urilor considera ca reducerea plafonului de plati in numerar intre persoane juridice ar putea avea efecte negative, iar 94% sustin ca este necesara mentinerea plafonului platilor la 10.000 de lei, potrivit unui sondaj al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Dan Manolescu, secretar de stat MFP, a declarat in aprilie ca Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa limiteze la 2.000 lei de la 10.000 lei platile cu numerar intre persoanele juridice. Presedintele CNIPMMR, domnul Ovidiu Nicolescu, a recomandat pastrarea la plafonul anterior, de 10.000 lei sau reducerea in anumite conditii. Domnia sa a spus ieri, intr-o conferinta de presa: „Valorificand pozitiile membrilor si respondentilor sondajului, CNIPMMR sustine necesitatea pastrarii plafonului platilor in numerar intre societatile comerciale la 10.000 lei pentru IMM-uri sau reducerea in anumite conditii, avand in vedere comisioanele bancare foarte mari, necesitatea reducerii termenelor de incasare a platilor si asigurarea rapida a lichiditatilor, si plafoanele similare din celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE)”, anuntaBursa.ro.
Partenerii Romaniei si balanta comerciala: Tot deficitul rezulta din comertul cu 6 tari. Ungaria, inaintea Rusiei si Chinei. Potrivit datelor cu caracter provizoriu publicate de Institutul National de Statistica, sase tari concentreaza 100,4% din deficitul consemnat pe anul 2012 in schimburile externe. Surprinzator, pe primul loc se situeaza Ungaria, inaintea statelor ex-sovietice de unde aducem titei si gaze naturale ( Kazahstan si Rusia) si la un nivel aproximativ dublu fata fiecare componenta a tripletei Austria – Polonia – Germania. Desi figureaza de-abia pe locul sapte in comertul exterior romanesc ( cumulat exporturi cu importuri), Olanda ne aduce un sold deficitar mai mare decat Italia, situata pe locul al doilea in randul partenerilor nostri de afaceri, cu un volum de trei ori si jumatate mai mare. Explicatia consta in diferenta mare inregistrata la gradul de acoperire al importurilor cu exporturi (exprimat in termeni FOB/FOB), mai mic de 70% cu Olanda si de aproape 95% cu Italia. La polul opus si cu o suma similara ( circa 600 milioane euro) se situeaza Turcia, tara cu care avem cel mai mare excedent, informeazaCursdeguvernare.ro.
Cum influenteaza Google si Bilderberg deciziile mondiale. Discretul Grup Bilderberg trece acum printr-o transformare majora, in urma careia se va rebrandui sub sigla Google, alaturi de alte retele majore, informeaza „Infowars”. Saptamana trecuta, reporterii de la „Infowars” au vizitat un hotel de lux din Marea Britanie. Grove Hotel din Watford este locul unde se va tine conferinta anuala a Grupului Bilderberg, care va avea loc intre 6 si 10 iunie. Aceasta conferinta este o adunare clandestina a celor mai influenti oameni ai lumii din diverse domenii: tehnologic, politic, academic, bancar. „Bilderberg va fuziona cu Google sub conducerea directorului Google, Eric Schmidt (un participant activ la conferintele Bilderberg). Conferinta anuala a Google, tinuta tot la hotelul Grove din Watford, inca din 2007, are loc imediat dupa conferinta Grupului, la doar cateva zile distanta”, spun cei doi reporteri „Infowars”. Integral peAdevarul.ro.
Efectul scumpirii benzinei: Mersul pe jos si bicicleta musca din timpul dedicat masinii. Tarile dezvoltate au investit continuu in constructia de autostrazi noi pe baza presupunerii ca sofatul va creste constant. Dar odata ce pretul benzinei a explodat si ingrijorarile cu privire la mediu au crescut, utilizarea modurilor alternative de deplasare au capatat o importanta tot mai mare. Numarul de kilometri parcursi de americani cu masina a atins un varf in 2007, cand media pe persoana se situa la 16.166 km pe an. De atunci, distantele parcurse cu masina s-au intors la nivelurile anterioare. In 2010, media pe persoana in SUA era de 15.434 km, sub media anului 2000, anuntaCapital.ro.
PCC are multe semne de intrebare privind reorganizarea Oltchim. Administratorii judiciari ai Oltchim (Rominsolv si BDO) propun un plan de reorganizare prin care investitorii interesati de preluarea combinatului valcean dobandesc un drept de optiune pentru preluarea activelor viabile, in schimbul asigurarii sau garantarii sumei de 50 milioane euro – capitalul de lucru necesar in acest moment. PCC, actionar minoritar semnificativ al Oltchim, cu o participatie directa si indirecta de circa 33% din capitalul social, are multe semne de intrebare cu privire la acest plan, legate de garantiile oferite pentru finantarea Oltchim si de activele care vor intra in componenta Oltchim 2. PCC si-a exprimat de mai multe ori intentia de a participa in orice actiune de salvare a Oltchim si si-a mentinut interesul pentru privatizarea combinatului, informeazaBursa.ro.
Criza incepe sa se simta si la Volkswagen! In ciuda faptului ca livrarile si cota de piata au continuat sa creasca, gigantul german Volkswagen Group a incheiat primul trimestru cu profitul in scadere cu aproape 50 de procente! Vestea este oarecum surprinzatoare, pentru ca pana acum, in ciuda tendintei generalizate de scadere a pietei auto, cei de la VW raportau, invariabil, cresteri! Profitul VW Group pe Q1 din 2013, inainte de impozitare, a fost de 2,7 miliarde de euro, in scadere de la 4,2 miliarde de euro, cat a fost in aceeasi perioada a anului trecut. Dupa impozitare, profitul a fost de 1,9 miliarde euro (fata de 3,1 miliarde). Totusi, aceasta scadere vine pe fondul cresterii cotei de piata a grupului la nivel global, pana la 12,6%, la categoria turisme, scrie24auto.ro.