Sari direct la conținut

Calificati la titlul de „cei mai nesimtiti clujeni”

34 de alesi locali pe Lista Rusinii 25 de consilieri judeteni, in frunte cu presedintele, Marius Nicoara, dar si noua consilieri locali, sfideaza in continuare legislatia privind statutul alesilor. Pana in 31 decembrie 2006, acestia ar fi trebuit sa-si actualizeze declaratiile de avere, insa nici pana astazi nu au facut-o, chiar daca termenul de prelungire legal – 31 de zile – s-a incheiat si el.

Din cei 37 de consilieri judeteni, doar 12 si-au reactualizat declaratia de avere pana la aceasta ora, iar din cei 27 de alesi locali, noua au ramas in afara legii.

Situatia este cu atat mai grava cu cat, atat consilierii judeteni, cat si cei locali, in mare parte, si-au luat angajamentul la inceputul lunii ianuarie, cand au fost chestionati de redactorii ZIUA, ca se vor achita de aceasta obligatie in cel mult cateva zile. Si de aceasta data, cei cativa consilieri, chestionati aleatoriu, promit in continuare ca-si vor face datoria in zilele urmatoare.

Altii, precum presedintele CJ, Marius Nicoara, sunt de parere ca nu au nici un motiv sa-si reactualizeze declaratiile, atata timp cat averea acestora nu a suferit modificari.

Trebuie precizat ca Nicoara nu si-a mai actualizat declaratia de peste cinci luni, in conditiile in care acesta este actionar la mai multe societati, afacerile sale fiind in continua miscare (conform topului Capital, averea sa se ridica la 12 milioane de euro).

Un alt liberal, tot consilier judetean, Ioan Berchisan, care de asemenea deruleaza mai multe afaceri, aprecia la inceputul anului ca nu are nimic de modificat in declaratia sa.

I s-a atras atentia, insa, ca este directorul Inspectiei Judetene in Constructii de peste un an si ca, de atunci si pana in prezent nu si-a precizat nici macar salariul pe care il obtine de la aceasta institutie in declaratia de avere. in prezent, Berchisan nu mai sustine ca nu mai are ce sa modifice in declaratia sa, ci doar ca nu a avut timp sa se ocupe.

“De abia acum am avut sedinta la Consiliul Judetean (n. red. – 31 ianuarie). Mi-am luat formularul si il completez in acest weekend. Luni depun sigur”, a declarat Berchisan.

Cine mai ignora legea la CJ

Un alt consilier judetean, de formatie PSD, de aceasta data – Grigorita Dan Romeo – si el un prosper om de afaceri, spune ca nu a avut vreme sa-si completeze declaratia de avere. La intrebarea redactorului “Nu v-ati mai reactualizat declaratia de avere de la inceputul anului trecut, de ce?”, Grigorita a raspuns ca a avut ceva probleme in familie.

“Acum sunt plecat in strainatate. Dar revin si ma ocup de problema”, a precizat Grigorita. Liderul PD in CJ, Mircea Morosan, care este si seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, sustine ca nu din rea vointa si-a neglijat obligatia de ales local. “Din pacate, numai acum am ajuns anul acesta la Consiliul Judetean.

Oricum, am ridicat formularul si chiar i-am transmis si sotiei sa-mi trimita datele ei ca sa-l pot completa corect”, a spus Morosan. El a apreciat ca nu s-a modificat prea mult averea sa atat doar ca, alaturi de cativa prieteni, a infiintat o firma de imbuteliat apa plata. “Luni am sa depun cu siguranta declaratia de venit”, ne-a asigurat si Morosan.

Incalca legea si in Consiliul Local

Adrian Gurzau, reprezentant al democratilor in Consiliul Local Cluj-Napoca, este pe lista celor noua alesi care nu si-au declarat inca averea. La inceputul anului, Gurzau a fost primul care a precizat ca nu va mai intarzia nici o zi sa-si reactualizeze veniturile. Acum, acesta sustine ca nu a primit fisa fiscala si ca de aceea nu s-a putut tine de cuvant.

“Nu am facut-o din rea-credinta sau pentru ca vreau sa imi ascund averea. Doar ca au intervenit unele modificari in averea mea si astept fisa fiscala sa fie corect completata declaratia”, s-a disculpat Gurzau. El a precizat ca singura modificare in avere se refera la achizitionarea unui imobil.

Nici declaratia lui Mircea Petric, consilier din partea Partidului Conservator, nu a fost deocamdata inregistrata la secretariatul Consiliului Local. Acesta sustine, insa, ca s-ar fi achitat de aceasta datorie si ca ar fi intrat in legalitate inca de saptamana trecuta. “Singura modificare este aceea ca, din martie 2006, fac parte din Consiliul de Administratie al Uzinei Mecanice Orastie.

Nu am achizitionat sau vandut nici un bun important”, a sustinut Petric. Un alt consilier care nu si-a depus nici pana la aceast` data declaratia de avere, este un alt reprezentant al PD, Nicoleta Postolache. Si aceasta a invocat motive de ordin tehnic. “Sunt asociat unic al unei firme si trebuie sa vad ce dividende voi lua pentru anul precedent.

De aceea nu mi-am depus deocamdata declaratia de avere”, a declarat Postolache.

Lista Rusinii la Consiliul Judetean

1. Marius Nicoara, presedinte – PNL

2. Ioan Berchisan – PNL

3. Elena Ceusan – PNL

4. Mircea Morosan – PD

5. Teofil Maier -PD

6. Radu Bica – PD

7. Ionel Curt – PD

8. Palfi Mozes, vicepresedinte – UDMR

9. Petho Sigismund – UDMR

10. Vencsa Aron – UDMR

11. Lakatos Andrei – UDMR

12. Szekely Istvan -UDMR

13. Dan Canta – PSD

14. Dan Romeo Grigorita – PSD

15. Cornel Itu – PSD

16. Alexandru Irimie – PSD

17. Traian Cuc – PSD

18. Constantin Corega – PSD

19. Petru Gus – PRM

20. Vasile Ilies – PRM

21. Marinel Andro – PC

22. Marie Helene Malai – PC

23. Teodor Nut – PC

24. Virgil Pop – PC

25. Victor Faragau – PNTCD

Lista Rusinii la Consiliul Local

1. Adrian Catana – PNL

2. Liviu Chioran – PRM

3. Adrian Gurzau – PD

4. Molnos Lajos – UDMR

5. Mircea Petric – PC

6. Eugen Pop – PRM

7. Nicoleta Postolache – PD

8. Tudor Puscas – PNL

9. Mihai Sandu – PC

Funar, cel mai ignorant parlamentar clujean

Senatorul PRM de Cluj, Gheorghe Funar, renumit pentru ca nu scapa nici un prilej de a reclama pe cineva la “autoritatile competente”, este singurul parlamentar clujean care nu si-a depus nici pana acum declaratia de avere aferenta anului 2006. Pe site-ul oficial al Senatului Romaniei figureaza doar o declaratie de avere pe care Funar a completat-o pe 17 ianuarie 2006.

Conform acelei declaratii de avere, senatorul PRM detinea un apartament in Cluj-Napoca si conturi si depozite in valoare de 36.000 de lei si 4.000 de euro.

De altfel, la inceputul lunii ianuarie, cand ZIUA de Cluj a facut primele verificari ale declaratiilor de avere ale demnitarilor, Funar preciza ca nu are de gand sa completeze o noua declaratie, invocand faptul ca nu s-a modificat nimic substantial in cea veche.

“N-am depus-o pentru ca n-au intervenit modificari semnificative fata de anul trecut, doar diurna de parlamentar si salariul sotiei, asa ca nu am de ce sa mai completez o alta declaratie de avere. N-am cumparat si nici n-am vandut nimic”, a declarat, la inceputul lunii ianuarie, Gheorghe Funar.

Toti ceilalti 13 parlamentari clujeni (zece deputati si trei senatori) si-au reactualizat declaratiile de avere.

In termen

La momentul demersului ZIUA de Cluj, pe 7 ianuarie 2006, restanti la depunerea declaratiilor de avere mai erau doi deputati, Petru Calian si Mircia Giurgiu si toti cei patru senatori clujeni.

Senatorii Norica Nicolai (PNL) si Vasile Dincu (PSD) si-au depus declaratia de avere in termen, pe 31 decembrie 2006, respectiv 29 decembrie, insa acestea au aparut pe site-ul Senatului abia in a doua jumatate a lunii ianuarie. in cazul Noricai Nicolai, in anul 2006, aceasta a continuat constructia casei de la Balotesti si a achizitionat, in leasing, un autoturism de provenienta germana.

In declaratia de avere a vicepresedintelui PSD, Vasile Dincu, nu apar modificari fata de cea din 2004, veniturile senatorului provenind din indemnizatia de demnitar si din activitatea de cadru universitar.

Intarziatii

Trei parlamentari clujeni si-au depus declaratiile de avere dupa termenul de 31 decembrie, stipulat in lege. Senatorul UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter si-a depus declaratia de avere abia pe 11 ianuarie 2007.

Fata de declaratia de avere aferenta anului 2005, Eckstein si-a mai adaugat la capitolul venituri, pe langa indemnizatia de senator, inca mai bine de 100.000 de lei, reprezentand “onorarii avocatiale brute”. Pentru deputatul independent Mircia Giurgiu, care si-a depus declaratia de avere doar la 22 ianuarie 2007, anul trecut a fost unul al achizitiilor.

Deputatul a achizitionat un autoturism in leasing si a cumparat, impreuna cu sotia, apartamentul in care locuiau din 1992, cu banii proveniti dintr-o donatie a socrilor. Tot in 2006, Giugiu si-a deschis un depozit la CEC, in valoare de 50.000 lei.

Deputatul conservator de Cluj, Petru Calian, si-a depus declaratia de avere pe 8 ianuarie 2007, adica a doua zi dupa ce a fost sunat de reporterii ZIUA de Cluj. in afara indemnizatiei de parlamentar, Calian a obtinut dividende de la societatea sa de mobila in valoare de 155.000 de lei.

Judecatorii tin agoniseala la secret, procurorii isi scot averea la lumina

Dupa ce am atentionat asupra faptului ca majoritatea magistratilor nu aveau actualizate declaratiile din primavara lui 2005, procurorul general al Parchetului Curtii de Apel, Ilie Narita, le-a cerut subordonatilor depunerea unor noi declaratii. La instante nu a existat o astfel de actiune, astfel ca judecatorii si-au innoit declaratiile doar daca au considerat necesar.

Dintre judecatori, la capitolul declaratii de avere in 2007, cel mai bine stau cei de la Curtea de Apel, unde aproape toti au inteles sa-si recompleteze declaratiile, chiar si in cazul in care singura modificare a privit salariile.

Reamintim ca majoritatea magistratilor intervievati la inceputul anului cu privire la declaratiile de avere au motivat ca nu le-au actualizat din primavara lui 2005 deoarece nu au intervenit schimbari, neluand in considerare veniturile, care se modifica inevitabil in fiecare an. Un bun exemplu in acest sens este presedinte Curtii de Apel Cluj, Virgil Andreies.

Conform declaratiei din 5 ianuarie 2006, acesta era remunerat anual cu 57.600 lei de la Curtea de Apel si cu 30.000 lei de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), unde este membru. Acum, Andreies a scris in noua declaratie, unde a modificat doar veniturile, ca a fost platit anul trecut cu 73.000 lei de la Curte si 34.000 de la CSM.

Pe langa aceste castiguri, presedintele Curtii a incasat 23.000 lei ca dividende de la Rombat SA.

Unul dintre judecatorii Tribunalului care si-au actualizat declaratia de avere in ianuarie este purtatorul de cuvant al institutiei, Petru Urs. Acesta a spus ca si-a recompletat declaratia deoarece a instrainat doua masini si a luat un nou credit de la o banca in 2006.

Urs este de parere ca veniturile realizate intr-un an de un magistrat ar trebui mentionate intr-o noua declaratie la inceputul fiecarui an, dupa finalizarea exercitiului financiar.

Tribunalul si Judecatoria au ramas in urma

„Conducerea Tribunalului nu a dat o dispozitie interna cu privire la acest fapt”, a declarat judecatorul. in continuare, presedintele Tribunalului, Sorina Siserman, are depusa declaratia din ianuarie 2006, iar vicepresedintele, Ariana Ilies, si presedintele sectiei penale, Luminita Hanzer, au publicate pe site-ul CSM declaratiile de avere din martie 2005.

“Asteptam formulare noi, sa vedem daca sunt elemente noi in ele si vom actualiza declaratiile in urmatoarea perioada”, a declarat Siserman. La Judecatoria Cluj-Napoca doar doi judecatori au depuse declaratii in 2007, dintre care unul este Alexandrina Radulescu, care nu a intrat deloc in instanta anul trecut, optand pentru activitate permanenta de membru CSM.

Vicepresedintele instantei, Vasile Grunea, are innoita declaratia in noiembrie 2006 si din ea aflam ca experimentatul judecator, cunoscut ca vechi conducator de Dacia Liberta, a achizitionat un Renault Clio fabricat in 2001.

Narita: „S-au strans declaratiile de la toate parchetele”

Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel, Ilie Narita, a spus ca a reusit sa-i mobilizeze pe subordonatii lui sa-si recompleteze declaratiile de avere. „Colegii au spus ca au uitat sa depuna declaratiile de avere, in baza discutiei mai vechi cu privire la dilema daca trebuie sau nu reactualizate declaratiile daca magistratul nu a achizitionat si nu a vandut nimic.

I-am convins sa le completeze ca nu avem nimic de ascuns. S-au strans declaratiile de avere de la toate parchetele din raza Curtii de Apel Cluj”, a declarat Narita. Acesta a mai spus ca documentele au fost trimise la CSM si ca urmeaza sa fie publicate pe pagina de Internet a institutiei.

Declaratii incremenite in 2005

Purtatorul de cuvant al Parchetului Tribunalului, Violeta Traistaru, a declarat ca intr-adevar procurorul general le-a cerut procurorilor sa-si reactualizeze declaratiile de avere si ca se impunea acest lucru pana la 31 ianuarie, conform ultimelor modificari ale Legii privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de

conducere. Traistaru si multi alti colegi de-ai ei nu si-au mai modificat declaratiile din primavara lui 2005, conform paginii de Internet a CSM. Reamintim ca, la inceputul lunii procurorul general Narita a sustinut ca nu se impune reactualizarea declaratiilor daca un procuror nu a vandut sau nu a achizitionat nimic.

ZIUA de Cluj a aratat ca este utila declararea veniturilor obtinute de magistrat si de rudele de gradul I in fiecare an. De exemplu, asa am aflat ca sotul presedintelui Tribunalului Comercial, Camelia Cengheri, a trecut de la un castig de 15.900 lei pe an la 29.000 lei pe luna.

Nici un politist la panoul cu averi

Politistii clujeni nu au depus nici o declaratie de avere. Cu toate ca a trecut mai bine de o luna de la data la care erau obligati sa isi declare averile, politistii continua sa ignore legea.

Nici unul din sefii Inspectoratului de Polite Judetean (IPJ) Cluj nu si-a declarat averea pe anul 2006. Conform legii declaratiile de avere trebuie actualizate pe pagina de Internet a institutiei. Seful IPJ, Ioan Pacurar, si-a declarat ultima data averea in septembrie 2006. La inceputul anului, comisarul Ioan Pacurar a declarat ca isi va actualiza declaratia de avere.

Mai grav este ca in datele Inspectoratul General al Politie Romane (IGPR), seful IPJ Ioan Pacurar figureaza cu o declaratie din 2005 pe cand era sef al Politiei Rutiere. Adjunctul IPJ, comisarul-sef Pop Teodor, nu si-a actualizat declaratia de avere din aprilie 2005. Cel de al doilea adjunct al IPJ si-a depus ultima declaratie de avere in urma cu un an, in februarie 2006.

Si politistii sunt obligati sa isi declare averea

Legea 115 din 1996 cu modificarile din 2005 precizeaza la articolul 2 ca vor depune declaratii de avere persoanele care au functii de conducere in cadrul institutiilor de interes public. Spre exemplu, seful IPJ Ioan Pacurar, detine o functie de conducere intr-o institutie de interes public.

La articolul 6 se mentioneaza “au obligatia ca, anual, in situatia in care dobandesc bunuri de natura celor prevazute in anexa, sa isi actualizeze declaratia de avere”. in anexa la care se face referire este prezenta si rubrica venituri.

Astfel chiar daca nu dobandesc alte bunuri, politisti sunt obligati sa depuna declaratia de avere pentru a-si prezenta venitul dobandit din drepturile salariale. in ianuarie reprezentantii IPJ au declarat ca au primit formularele cu declaratiile de avere si ca acestea vor fi publicate pa pagina de Internet: . “Declaratiile de avere vor fi depuse.

Nu au fost postate deoarece abia am primit al 13-lea salariu si trebuie sa se calculeze venitul pe anul trecut. Daca le-a fi depus pana in 31 decembrie, declaratiile de avere nu ar fi fost reale”, ne-a declarat Raluca Secuca, purtatorul de cuvant al IPJ.

Cele mai dure, inutile si ignorate declaratii de avere din Europa

Traian Basescu s-a laudat in Parlamentul European ca Romania are unele dintre cele mai dure declaratii de avere din Europa. Chiar asa si par. insa la o cercetare mai atenta, rezulta ca ele sunt foarte aspre, extrem de ineficiente si tratate cu dispret total.

In alte tari europene, declaratii de avere mai putin dure fac victime. in Polonia, de exemplu, primarul Varsoviei si alti 177 de primari sunt pe cale sa-si piarda posturile pentru ca au intarziat depunerea declara]iilor cu doua-trei zile peste termenul legal.

In Romania, in schimb, zeci de parlamentari, primari, consilieri locali sau simpli functionari au depasit deja cu o luna actualizarea declaratiilor de avere. Si? Nimic.

Legea pentru declararea si controlul averilor, cu modificarile din martie 2005, prevede la articolul 6 ca toti cei vizati de lege “au obligatia ca anual, in situatia in care dobandesc bunuri de natura celor prevazute in anexa, sa isi actualizeze declaratiile de avere.” Aici incep interpretarile.

Unii magistrati explica, de exemplu, neactualizarea declaratiei prin faptul ca nu au dobandit bunuri noi. Pe de alta parte, anexa la care face referire legea contine si rubrica venituri. Or, se intelege ca orice functionar, magistrat sau parlamentar incaseaza in fiecare an venituri si, potrivit legii, ele trebuie declarate.

Asteapta sesizari pentru controlul din oficiu

Prin urmare, fie ca au dobandit, fie ca nu au dobandit alte bunuri in afara veniturilor, cei vizati de lege ar trebui sa-si declare averea la fiecare sfarsit de an. insa mai exista si categoria celor care recunosc ca pur si simplu au uitat sa-si depuna noile declaratii de avere. Or, in acest caz legea este cat se poate de clara.

Potrivit articolului 6, neactualizarea declaratiei pana la data de 31 decembrie a fiecarui an “conduce la declansarea din oficiu a procedurii de control”. Cu toate acestea, procurorul general de pe langa Curtea de Apel Cluj n-a initiat, in nici unul din cazuri, procedura de control din oficiu, declarand ca asteapta sa fie sesizat. Nu se intampla nici la Cluj, nici la Bucuresti.

Alesii locali si functionarii publici ar trebui verificati de Comisia speciala pentru cercetarea averilor de pe langa Curtea de Apel. in cazul parlamentarilor sau al demnitarilor, verificarea revine Comisiei de pe langa Curtea Suprema. Pana acum, Comisia speciala de control a functionat doar in cazul lui Dan Ioan Popescu.

Procesul a fost suspendat in septembrie, dupa ce avocatii lui DIP au atacat Legea privind controlul averilor la Curtea Constitutionala.

Sesizari fara raspuns

Un exemplu clasic care demonstreaza perfect ineficienta controlului este sesizarea depusa in 2005. Institutul de Politici Publice ceruse atunci declansarea procedurii de control din oficiu in cazul a peste 100 de parlamentari si opt fosti ministri care nu si-au depus la incheierea mandatului declaratiile de avere.

“Ministerul Justitiei a tinut sesizarea pana in noiembrie 2005, cand a fost inaintata la Parchetul General. De atunci, nu mai avem nici un raspuns. in mod normal, trebuia sa inceapa procedura de verificare”, afirma Adrian Moraru, directorul IPP.

Declaratii periculoase

Romania face pasi repezi catre discreditarea maxima a unei legi esentiale in lupta anticoruptie. Oficialii nu se mai inghesuie sa-si actualizeze declaratiile, stiind bine ca nu risca nimic, dar ca, atunci cand o fac, risca multe.

Cazul matusii Tamara a devenit posibil pentru ca Adrian Nastase a trecut o diferenta de un milion de dolari in declaratia de avere de la inceputul lui 2006, iar presa a remarcat diferenta. Un exemplu prost. Pentru multi. Asa s-a ajuns astazi ca o lege sa fie ingorata pe fata, iar consecintele sunt zero.

Prin urmare, nimeni nu pare sa aiba astazi chef de un instrument eficient de control al averilor, cum ar fi Agentia Nationala de Integritate (ANI). Asa se explica de ce Agentia a fost macelarita din nou in Senat. Verificarea averii numai cu acordul celui in cauza si alte modificari votate de senatorii PSD, PRM si PC fac din Agentie o institutie decorativa, cum sunt actualele Comisii Speciale.

Mutilarea ANI are loc la cateva zile dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, ceruse Parlamentului de la Bucuresti sa adopte Legea ANI in forma propusa de ministrul Justitiei.

Alesii polonezi isi pierd posturile

In Polonia, primarii care nu isi depun declaratiile de avere in termen de 30 de zile de la alegeri isi pierd posturile. Premierul polonez a cerut saptamana trecuta demisia primarului liberal al Varsoviei, Hanna Gronkiewicz Walz. Motivul: a depasit cu doua zile termenul pentru depunerea declaratiei privitoare la veniturile sotului ei.

“Este evident ca si-a pierdut postul din momentul in care termenul a expirat. Din punct de vedere juridic, nu mai este primar al Varsoviei”, a declarat premierul Kaczynski. Potrivit Ministerului de Interne, aproximativ 700 de alesi locali, din care 177 de primari, din Polonia au depasit termenul de depunere a declaratiilor de venit si, potrivit legii, isi pierd posturile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro