Sari direct la conținut

Cand istoria e facuta harcea-parcea – Captivanta poveste a uriaselor piramide din Bosnia sau cum a exagerat "Indiana Jones" al Balcanilor

HotNews.ro
Cand istoria e facuta harcea-parcea – Captivanta poveste a uriaselor piramide din Bosnia sau cum a exagerat "Indiana Jones" al Balcanilor

​La fel cum la noi sunt oameni care sustin ca dacii au fost cel mai avansat popor din vechime, in alte tari din Balcani se petrec lucruri asemanatoare. Acum 12.000 de ani, o civilizatie extraordinara construia cele mai mari piramide din lume pe teritoriul Bosniei de azi, structuri ce le depasesc si pe cele din Egipt. Aceasta este teoria unui pseudo-arheolog bosniac ce traieste in SUA, un om care de zece ani sustine aceasta teorie despre care presa internationala a scris in repetate randuri. Oameni importanti din Bosnia au sustinut scenariul, insa arheologi de renume s-au aratat scandalizati, spunand ca structurile sunt niste dealuri ce nu au fost modificate de interventia umana.

Cand dealurile devin piramide si roata istoriei este „invartita” cu forta

Zona balcanilor a suferit mult de-a lungul istoriei, instabilitatea politica fiind la ordinea zilei. Foarte dura a fost soarta cu Bosnia-Herzegovina (BIH) care, intre 1992 si 1996 a pierdut in razboi peste 100.000 de locuitori si alte doua milioane au fost alungate de la casele lor. In aceste conditii, nu este de mirare ca oamenii locului au fost incantati de ipoteza ca in trecut in aceste locuri ar fi vietuit cele mai dezvoltate civilizatii care au creat constructii uluitor de sofisticate. Un om cu imaginatia bogata a venit cu un scenariu care i-a facut pe multi sa rada in hohote, dar pe unii i-a cucerit, desi sfideaza logica.

Totul a inceput in 2004 cand Sam Osmanagich, un arheolog ce detine si cetatenie americana (pe langa cea bosniaca) a venit cu o teorie uimitoare: dealurile Visoko, situate la 30 km de Sarajevo, sunt de fapt piramide construite acum 12 milenii, nu simple formatiuni geologice.

Osmanagich a inceput sapaturile arheologice in 2005 si a anuntat incantat ca a descoperit dovezi clare ca oamenii ar fi construit cinci piramide, cea mai inalta, denumita de el Piramida Soarelui, avand peste 210 metri inaltime (mai mult decat Marea Piramida de la Giza, Egipt).

In 2006, Osmanagich a anuntat ca a descoprit un fel de trepte dintr-un material asemanator cu betonul si a „decretat” ca nu exista nicio indoiala ca aceste piramide au fost construite de o civilizatie care atunci era cea mai avansata de pe continent. Mai mult, arheologul amator a spus ca a descoperit si tuneluri pe care urma sa le excaveze, teroria lui fiind ca piramida emitea cantitati mari de energie, fiind un fel de „centrala” .

Subiectul a avut in 2006 acoperire uriasa in media internationale, de la BBC, National Geographic si The Guardian, pana la Associated Press si publicatia institutului Smithsonian, o parte dintre articole prezentand intreaga poveste ca fiind plauzibila. Osmanagich a continuat ani buni sapaturile si sustine teoria si acum, asa cum noteaza publicatia The Straits Times al carei reporter a asistat la o conferinta in Singapore.

Povestea a capatat destul de mare credibilitate dupa ce mai multi oficiali bosniaci au sustinut-o, iar in primii doi de la anuntarea asa-ziselor descoperiri, in zona pe care pana atunci nu o vizita mai nimeni, au ajuns peste 400.000 de oameni. S-au infiintat pensiuni cu numele Piramida Soarelui, la restaurante mancarea se servea in vase in forma de piramide si au aparut tarabe de suveniruri in care piramida aparea pe sute de feluri de obiecte, de la magneti de frigider, pana la covoare.

„PiramIDIOTII” si o uriasa eroare logica

In primele saptamani de dupa anuntarea teoriei cu piramida gigantica de acum 12 milenii, arheologii europeni nu i-au dat atentie, considerand ca totul e doar o gluma care se va stinge rapid. Insa Osmanagich a organizat cu propriile fonduri si cu sponsorizari conferinte internationale in care isi populariza ideea si a chemat si specialisti din Egipt. Cateva rapoarte i-au dat dreptate, altele au lasat de inteles ca teoria nebuneasca nu este imposibila, iar asta a facut ca multa lume sa „plece” urechea la aceste idei.

Insa cativa arheologi europeni si americani au luat atitudine si au apelat la logica pentru a demonta teoria nebuneasca. Cum ar fi posibil sa fi existat cu peste 7.500 de ani inaintea egiptenilor o civilizatie care sa construiasca piramide atat de mari intr-o zona a Europei in care nicio descoperire nu a aratat ca ar fi existat o civilizatie cu un grad sporit de organizare?

Pentru ca piramide uriase sa poata fi construite, ar fi fost nevoie de zeci de mii de oameni care sa poata fi constransi sau convinsi sa munceasca multe ore pe zi, or descoperirile arata ca in acea perioada, o buna parte din Europa se afla in glaciatiune si nu avea cum sa fie intens populata. In ultimii ani s-a scris despre cele mai vechi temple din lume, cele de la Gobekli Tepe de acum mai bine de zece milenii, insa nici acestea nu erau de dimensiuni atat de mari si macar se gasesc intr-o zona in care civilizatia era avansata in acea perioada (pe larg puteti citi aici)

Mai mult, un astfel de „santier” preistoric gigantic ar fi lasat dovezi despre oameni care au trudit acolo, or la Visoko nu s-au gasit schelete sau cantitati uriase de resturi de unelte sau obiecte menajere. In plus, cercetari amanuntite facute de geologi ai universitatii Tuzla din Bosnia au aratat ca dealurile nu sunt diferite ca si compozitie fata de muntii din regiune, explicatia existentei lor fiind una pur geologica, nu antropica.

Osmanagich spune ca a descopeit tunele antice pe care le excaveaza de ani buni, insa arheologi din diverse tari spun ca tunelele sunt practic create acum, de cei care sapa. Mai mult, arheologi reputati de la Sarajevo spun ca sapaturile facute de amatori pot distruge artefacte mai noi, dar reale, ceea ce este un dezastru pentru cultura Bosniei.

Osmanagich, care traieste de peste 20 de ani la Houston unde are afaceri in metalurgie, spune ca cei care contesta teoria sunt pur si simplu gelosi pe ce a descoperit si adauga ca timpul ii va da dreptate, la fel cum si la piramidele egiptene a fost nevoie de zeci de ani de sapaturi si cercetari pentru a fi trase concluzii credibile.

Insa marele sustinator al teoriilor spune ca s-au descopeit trepte excelent sapate si ziduri dintr-un fel de beton nemaivazut, iar lucrul care a umplut paharul tine de faptul ca Osmanagich spune ca e posibil ca piramidele sa fi fost uriase generatoare de energie, ideea incadrandu-se in teoriile „extraterestrilor antici”, promovate de celebrul Eric von Daniken. Evident ca niciun istoric serios nu ar putea da crezare unor astfel de idei pe care „Indiana Jones” al Balcanilor le-a exprimat in carti ale sale despre Atlantida. Foarte multi specialisti renumiti au ras in fata unor astfel de teorii, iar cei care credeau ca tarie in povestea cu piramidele au fost ironizati cu apelativul „piramIDIOTI”

Balcanisme si jonglerii cu trecutul

Ca un om cu bani isi promoveaza intens o idee nebuneasca nu este ceva iesit din comun si nici macar nu poate fi de condamnat pana la capat. Insa foarte multa lume a crezut teoria, nu doar in Bosnia, ci si in alte tari. In Bosnia, o tara adanc lovita de razboaie si inca influentata de ele in viata de zi cu zi, ideea ca o civilizatie extrem de avansata a existat acolo, a fost pe placul multora. Prea multe stiri negative au venit din Bosnia in ultimii 25 de ani si mult prea putine stiri pozitive. Sarajevo organiza in 1984 Jocurile Olimpice de Iarna, insa de atunci presa a retinut mult prea putine stiri pozitive, dominand cele despre asediul capitalei sau despre masacrul de la Srebrenica (rememorat de curand).

In acest context, cand au venit teoriile despre trecutul glorios si piramidele uriase, multi le-au imbratisat si au spus ca sapaturile trebuie duse pana la capat, fiindca dovezile se afla acolo. Teoria a fost exploatata si politic de musulmanii bosniaci predominanti in zona, repezentanti ai acestora facand apel la trecutul in care acesti oameni ar fi fost cei mai avansati din lume.

In multe locuri din lume s-a facut a apel la trecut pentru a justifica diverse actiuni din prezent, iar crearea unor scenarii care spun ca civilizatia X a fost ca mai avansata intr-un punct din trecut vor captiva mereu publicul.

Insa chiar daca aceste povesti fascineaza mereu, scenariile sunand uneori mai bine decat orice film de Hollywood, logica nu trebuie lasata la o parte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro