Capsula Orion va stabili un nou record luni, când se va afla la cea mai mare distanță de Terra
Capsula Orion din misiunea Artemis 1 a NASA a intrat vineri pe orbita alungită retrogradă a Lunii, iar pe 28 noiembrie va atinge cel mai îndepărtat punct al misiunii. Sâmbătă, capsula a doborât recordul stabilit în 1970 de misiunea Apollo 13. Marea diferență este că Orion nu duce astronauți.
Pe 26 noiembrie, capsula Orion a ajuns la peste 400.000 km depărtare de Terra, cel mai îndepărtat punct atins vreodată de o navă ce poate transporta oameni. Recordul precedent data din aprilie 1970. Acest punct a fost atins sâmbătă, la ora 14.42.
Orion se află pe o orbită alungită ce o menține la 65-80.000 km de Lună și acum este la mai bine de 425.000 km de Terra, având o viteză de 2.700 km/h. Orion continuă să se depărteze de Terra, iar după ora 23 a zilei de luni ar trebui să atingă cel mai îndepărtat punct, situat la 432.000 km de Terra.
Apoi va începe lungul drum de aproape două săptămâni spre casă.
Pe 1 decembrie modulul european de serviciu va executa manevra prin care Orion va ieși din DRO, iar pe 5 decembrie capsula va mai face o trecere aproape de suprafața lunară.
O ultimă pornire a sistemului de propulsie va pune Orion pe traiectoria către Terra, iar călătoria va dura aproape șase zile.
11 decembrie este ziua revenirii pe Terra, și va fi cu emoții pentru cei de la NASA: reintrarea în atmosferă se va face cu viteza de aproape 40.000 km/h, iar scutul termic va trebui să reziste la 2.700 C. Parașutele performante trebuie să se deschidă, pentru a încetini la maxim căderea capsulei în ocean.