Sari direct la conținut

Cat castiga investitorii din actiunile companiilor controlate de stat

Smile Media
A inceput cursa pentru dividende, Foto: Tradeville
A inceput cursa pentru dividende, Foto: Tradeville

O investitie in actiunile companiilor controlate de stat aduce proprietarilor dividende al caror randament atinge maximum 13%, de trei ori peste dobanda oferita de banci pentru banii plasati in depozite la termen. Cele mai generoase cu investitorii au fost companiile controlate de stat, carora legea le pretinde sa distribuie minim 50% din profit ca dividend. Societati precum Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic national, sau Nuclearelectrica (SNN), listata recent, au inregistrat profituri record in 2013, din care intentioneaza sa plateasca peste 80% catre actionari. La cele mai recente preturi ale actunilor, aceste dividende s-ar ridica la circa 13%, cu randamente foarte atractive in comparatie cu dobanzile bancare din ce in ce mai mici.

Cele doua societati energetice sunt urmate indeaproape de Transgaz (TGN), care detine monopolul transportului de gaze si care ofera un randament de 9% la dividend. In cazul Romgaz (SNG), cel mai mare producator autohton de gaze, dividendul anuntat va fi mai mare decat profitul net obtinut in 2013, probabil in baza rezervelor uriase de numerar. Randamentul dividendelor Romgaz este 7,5% din cotatiile actuale.

Investitii pe bursa versus depozite bancare

Pentru a beneficia de aceste dividende, adica partea din profitul unei companii pe care managementul decide sa o distribuie catre actionari, un investitor trebuie sa cumpere actiuni la companiile de stat listate. O perioada prielnica achizitiei pentru astfel de actiuni este pana la mijlocul lunii mai, timp in care interesul crescut la cumparare ar putea aduce castiguri si din aprecierea valorii actiunii.

In momentul de fata, indiferent ce fel de titluri vei alege, dividendele primite pot oferi randamente net superioare celor pe care le-ai obtine de la depozitele bancare. Randamentul se calculeaza prin raportarea la pretul actiunii.In medie, un depozit in lei cu scadenta de un an primeste o dobanda de 3,7%, insa la Bursa de Valori Bucuresti exista actiuni care ofera dividende cu randamente duble sau chiar triple, oferite de companii stabile si profitabile, cu istoric indelungat de recompensare a investitorilor.

Cand iei decizia sa investesti in actiunile unei companii, predictibilitatea asupra evolutiei sale viitoare este destul de scazuta. Chiar daca vei alege compania pe baza atractivitatii sectorului de activitate si a rezultatelor financiare, in speranta ca actiunile vor creste, acestea pot avea un traseu descendent din cauza unor evenimente neprevazute, cum ar fi turbulentele geopolitice. Cu alte cuvinte, exista posibilitatea sa inregistrezi, cel putin pe termen scurt, pierderi la nivelul portofoliului tau. Totusi, daca societatea in care ai investit plateste in mod traditional dividende, poti conta macar pe un flux de numerar periodic si stabil, care sa compenseze volatilitatea de pe piata.

In concluzie, dividendele sunt importante, pentru ca se adauga la castigul obtinut dintr-o investitie sau pot echilibra, macar partial, o eventuala pierdere. Pe termen lung, este posibil sa recuperezi intreaga investitie intr-o actiune din dividendele pe care aceasta le ofera. Unul din sfaturile lui Warren Buffett, renumitul investitor american, se refera la achizitia acelor titluri de la care, daca ar fi retrase de la tranzactionare a doua zi si nu le-ai mai putea vinde, ai fi multumit sa primesti dividende consistente ani de-a randul.

Afla cum poti beneficia de dividendele oferite de companii listate aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro