Sari direct la conținut

Ce a reusit sa obtina pana acum ministerul economiei de la "baietii destepti" din energie: O usoara crestere de preturi, o usoara diminuare a cantitatilor si aceeasi durata a contractelor

HotNews.ro

Negocierile cu beneficiarii de contracte bilaterale cu Hidroelectrica sunt inca in derulare. Noul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizatrii in Industrie, Remus Vulpescu a spus ca „exista mai multe cai prin care aceste negocieri pot fi finalizate”. „Varianta scurta ar fi sa ne pliem la ofertele facute pana in prezent de acesti beneficiari”, a spus Vulpescu care este si seful echipei de negociere din partea statului roman. Acesta a precizat ca in urma negocierilor de pana acum, „baietii destepti” „au acceptat o usoara crestere de preturi si o usoara diminuare a cantitatilor livrate, dar niciunul nu a acceptat o reducere a duratei contractelor”.

„Noi le consideram prea mici”, a precizat Vulpescu. Acesta a mai afirmat ca „discutam si variante de pret pentru un an. Ne-am gasi la o distanta mare de piata concurentiala. Nu suntem multumiti cu o apropierea in acest an de preturile pietei concurential”.

Intrebat daca nu se ia in calcul rezilierea contractelor, Vulpescu a spus ca „daca folosim cuvantul reziliere inseamna sa ne limitam optiunile (…)Putem discuta si despre reziliere, anulare, denuntare. Sunt notiuni juridice care presupun incetarea efectelor bilaterale.

„In momentul de fata renegocierea contractelor bilaterale, incheiate de Hidroelectrica, se afla in derulare. Rezultatul va fi facut public imediat ce negocierile se finalizeaza”, preciza, saptamana trecuta, Ministerul Economiei printr-un comunicat de presa.

Ultimul termen limita impus de noul ministru al Economiei in vederea finalizarii negocierilor cu baietii destepti din energie era sfarsitul lui mai, insa nu a fost respectat.

Potrivit unui raport pe 2011 al Fondului Proprietatea legat de activitatea Hidroelectrica, „baietii destepti” au cumparat in 2011 energie la un pret mediu de 130 lei/MWh. Aceasta in conditiile in care pe bursa energiei OPCOM, preturile au depasit 200 lei/MWh. Pe piata spot (piata pentru ziua urmatoare), pretul mediu in 2011 a fost de 221 lei/MWh. In aceste conditii, orice zi de taraganare in finalizarea negocierilor cu baietii destepti reprezinta o pierdere in plus pentru Hidroelectrica.

Din 18,3 milioane MWh de energie livrata de Hidroelectrica in total, 12 milioane MWh s-au dus pe contractele bilaterale. Doar 3,86 milioane de MWh au ajuns pe piata reglementata. De asemenea, 816 mii MWh au fost livrati la export.

Preturile energiei electrice cumparate de clientii Hidroelectrica in 2011 (Sursa: Fondul Proprietatea)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro