Ce le-a adus Nokia ungurilor
In halele de productie intinse pe 100 de hectare lucreaza 15.000 de oameni. Cel mai prost platit operator castiga 2 euro pe ora, iar salariile incep de la 400 de euro. Inainte de construirea parcului Nokia, la Komarom somajul era de 15%. Dupa sapte ani, forta de munca este importata din Slovacia. Preturile caselor s-au dublat, iar Primaria are proiecte de infrastructura de milioane de euro. La Komarom se vor construi 3000 de case, un pod peste Dunare si o centura ocolitoare.
Oamenii inlocuiesc robotii la Nokia
ZIUA de Cluj va prezinta parcul tehnologic Nokia din Komarom(Ungaria), dupa modelul caruia se va realiza investitia de la Jucu.
100 de hectare de hale de productie, 15.000 de angajati, o investitie de 100 de milioane de euro, toate conectate la parcul tehnologic Nokia din localitatea Komarom. Reporterii ZIUA de Cluj au descoperit ca la Nokia muncesti intr-un mediu supertehnologizat pentru minimum 2 euro pe ora, ca se mananca in ture si ca uneori tehnologia este depasita de munca manuala.
Reporterii ZIUA de Cluj au vizitat liniile de productie si birourile companiei Foxconn KFT, partenerul oficial al Nokia. Ghizii nostri au fost directorul executiv al companiei, Taros Peter, si presedintele companiei, taiwanezul Sam Liang. La intrarea in fiecare unitate de productie au fost montate detectoare de metal si scannere pentru bagaje. Accesul angajatilor in interiorul fabricii se face pe baza cartelelor magnetice.
Nokia are un nou telefon pentru piata
La ora 9.00 a Ungariei, 10.00 a Romaniei, directorul Foxconn, Peter Taros, ne-a primit pentru un scurt briefing, despre cum sunt realizate telefoanele Nokia. “Un telefon are trei componente: carcasa fata, carcasa spate si motorul. Foxconn KFT produce toate aceste componente pentru Nokia, doar ca nu le asamblam”, a aratat directorul.
Dupa o jumatate de ora de discutii, am fost imbracati in halate si condusi spre zona de productie. intre timp, in holul central al companiei si-a facut aparitia Sam Liang. Peter Taros ne-a explicat ca, din cauza faptului ca Nokia are in productie telefoane care inca nu au aparut pe piata, liniile de productie nu pot fi fotografiate.
2 euro/ora si doua zile libere
La nu mai putin de 50 de metri de birourile presedintelui Foxconn si cele ale directorului, am intrat in zona denumita Inmold Decoration. Seful unitatii, Zedi Tibor, lucreaza la Nokia de trei ani si e specializat in automatizari.
“Ce producem noi aici sunt carcasele fata ale telefoanelor”, spune acesta, in timp ce trece in revista robotii si liniile de asamblare care produceau non-stop telefoane Nokia gri. Acesta a mentionat ca un muncitor necalificat castiga 500 de forinti pe ora, adica aproximativ 2 euro.
“Orarul este ciclic, adica sa zicem azi lucrezi 12 ore de dimineata, maine tot 12, dar pe schimbul de seara, si apoi doua zile sunt libere”, a mai spus Tibor. Despre viata din Komarom, acesta spune ca s-a scumpit foarte mult. “Chiriile sunt foarte mari, mancarea e mai scumpa ca in alte locuri si benzina e mai scumpa. O problema sunt si locurile de parcare. Cel mai important e ca nu prea se gaseste forta de munca”, spune acesta.
Robotii, inlocuiti cu oameni
Dupa o scurta vizita la vopsitorie, unde am aflat ca majoritatea angajatilor sunt femei, am ajuns la o alta linie de asamblare. “Aici avem 2000 de metri patrati pe care sunt plasate mai multe aparate. De exemplu, avem o linie semi-automata pentru partile metalice in care se introduc cartelele SIM”, ne-a explicat Attila Andruska, inginerul-sef al unitatii de productie.
La fiecare linie de productie, fiecare muncitor are in fata un desen cu ceea ce trebuie sa faca. “Fiecare sectie si linie de productie are un plan pe ora care este inscris pe o tabela. Cand apar deficiente, se noteaza cu rosu, iar la socoteala este tras inginerul-sef”, ne-a explicat Attila.
Un aspect interesant este ca in sectii exista si linii de productie complet automatizate, unele semi-automatizate si unele manuale. “Am observat, de exemplu, la linia pe care se monteaza plasa de protectie a difuzoarelor ca munca manuala este mai eficienta. Am avut un robot care facea asta, dar manual productia este mai ridicata”, a explicat acesta.
El ne-a dezvaluit si faptul ca fiecare linie de productie are un angajat care controleaza fiecare componenta, ca sa nu apara defectiuni.
Mananca pe rand
Dupa aproape doua ore, am ajuns din nou in holul albastru al birourilor Foxconn. De aici am pornit impreuna cu Liang spre sala de mese. “Aici se mananca cu randul, pentru ca sunt foarte multi angajati, iar fluxul tehnologic nu trebuie sa se opreasca”, a explicat acesta. in timpul mesei, presedintele Foxconn si-a aratat ingrijorarea fata de forta de munca din Romania.
“Stim ca la nivel de ingineri nu sunt probleme, dar vom avea nevoie de multa forta de munca necalificata”, a mentionat acesta, in timp ce gusta dintr-un bol cu orez. La finalul vizitei, acesta a mentionat ca asteapta cu nerabdare ca proiectul Nokia Village de la Jucu sa fie implementat. “Noi vom urma Nokia oriunde”, a declarat el in parcare.
Orasul din doua tari
Orasul Komarom se afla la 70 de kilometri de capitala Ungariei, Budapesta. Komaromul este cunoscut atat pentru faptul ca este la granita cu Slovacia, cat si pentru parcul Nokia. Pana la amiaza, cand se intorc muncitorii, orasul este practic pustiu, majoritatea locuitorilor fiind angajata in parcul tehnologic. Unitatile de productie sunt amplasate la mai putin de un kilometru de centru.
De mentionat este faptul ca localitatea este impartita in doua de granita cu Slovacia. Astfel, si pe teritoriul slovac exista un oras denumit Komarom, cu 40.000 de locuitori, dintre care doar cateva mii lucreaza pentru Nokia.
Antivirusul de la Nokia
John Spears a fost angajat de Nokia in urma cu cinci luni pe pozitia de director de dezvoltare. El este cel care depaneaza fabricile Nokia din intreaga lume. “Un prieten a aflat ca Nokia este in cautarea unui specialist in dezvoltare pentru fabrica din Rinosa, Mexic, si mi-a recomandat aceasta oportunitate”, spune Spears.
Inainte de a ajunge la Nokia, John Spears a fost angajat timp de 15 ani in Mexic ca specialist in dezvoltare pentru diferite companii din domeniul IT.
“Acum as putea sa lucrez la un alt angajator pentru bani mai multi, dar am ales Nokia pentru ca este al 5-lea nume de brand din lume”, mai spune Spears. Ca director de dezvoltare, americanul Spears trebuie sa rezolve disfunctionalitatile care apar la fabricile Nokia din intreaga lume. “in cele cinci luni am lucrat in Mexic, Finlanda si in India.
Eu trebuie sa gasesc solutii pentru obstacolele financiare, tehnice si cele legate de personal. Practic, la Nokia se analizeaza fiecare fabrica si ceea ce se face mai bine in Ungaria implementam in Mexic sau ceea ce merge mai bine in Mexic incercam sa implementam aici. Am putea spune ca sunt un fel de antivirus”, spune Spears.
In acest moment, el este responsabil pentru 2000 de operatori care lucreaza in fabricile Nokia din intreaga lume. “Un angajat Nokia, pe langa pregatire si experienta, trebuie sa aiba o atitudine de invingator”, a mai spus acesta. John Spears este pasionat de masinile vechi. “imi place sa reconditionez masinile vechi.
Pana acum am reconditionat un Mustang din ‘72 si unul din ‘66. in Mexic am o motocicleta de teren si imi place sa urc pe muntii din zona”, a mai spus Spears.
Despre proiectul Nokia din Romania acesta a mentionat ca este asteptat cu nerabdare de catre reprezentantii companiei. “Fabrica din Romania va fi ca cea de la Komarom. Adica furnizorii si linia de asamblare vor fi in acelasi loc. Nokia incearca sa se adapteze pietei, astfel totul se reduce la viteza”, spune Spears.
Pe de alta parte, el a explicat care este politica referitoare la personal. “Din ce am vazut eu exista o cultura Nokia. Compania are un proces de selectie foarte dur. Vrem ca muncitorul sa se integreze intr-o echipa deoarece avem nevoie de seriozi-tate”, a aratat Spears.
Ce au schimbat finlandezii in Ungaria
In oras se vor construi 3000 de locuinte, o centura de ocolire si un pod peste Dunare. in schimb, preturile locuintelor si terenurilor s-au dublat
Inainte ca Nokia sa se stabileasca la Komarom rata somajului era de 15%, iar acum importi muncitori din Slovacia. Dupa 2000 preturile la terenuri si case s-au dublat. O garsoniera de 60 mp costa 25.000 de euro. Administratia locala va construi o centura ocolitoare, un pod peste Dunare si a avizat ridicarea a 3000 de noi locuinte.
Parcul tehnologic din Komarom a fost pus pe picioare de catre Nokia in parteneriat cu administratia locala in 2000. Activitatea este supervizata de catre Istvan Bertalanits. “in 1998-1999 am inceput demersurile pentru a pune pe roate acest parc impreuna cu Ministerul Economiei”, a declarat Bertalanits. inainte de sosirea Nokia, situatia economica a orasului nu era tocmai roz.
“Komaromul avea o economie bazata pe industrie grea, care dupa anii ’90 a decazut. in 1998 aveam o rata a somajului de 15%, ceea ce era foarte grav”, ne-a relatat acesta. Acum cifra de afaceri a intregului parc Nokia este de 1300 de miliarde de forinti, adica peste 500 de milioane de euro. “Cu tot cu fabricile Nokia, in parc sunt peste 20 de companii.
Din totalul de 100 ha, mai sunt libere 3 ha, dar vor fi ocupate in curand”, a explicat Bertalanits. Directorul parcului Nokia spune ca 80% din populatia orasului lucreaza acolo si ca intre 60 si 70% dintre angajati sunt femei. El a mentionat ca 6000 de angajati sunt maghiari veniti din localitatea cu acelasi nume din Slovacia.
Primaria din Komarom este implicata in trei importante proiecte de infrastructura: construirea unei centuri ocolitoare a orasului, a unui nou pod peste Dunare si a 1000 de locuinte pentru muncitorii din parcul industrial. “Avem nevoie de centura ocolitoare pentru ca angajatii sa nu mai tranziteze orasul.
Dimineata si dupa-amiaza de la 18.00 traficul se blocheaza pentru ca muncitorii merg sau se intorc de la munca”, a explicat Bertalanits. Pentru a fluidiza traficul dintre Komaromul din Ungaria si cel din Slovacia, Primaria are in plan sa construiasca un nou pod peste Dunare.
Piata imobiliara si-a dublat preturile
“Chiriile si preturile la case s-au dublat dupa venirea Nokia”, ne-a declarat Bertalanits. Ofertele de case si terenuri in zona sunt foarte reduse. Agentia imobiliara Othon Centrum are in vanzare apartamente si terenuri la preturi astronomice. Un teren de 7000 mp valoreaza 12 milioane de forinti, respectiv 50.000 de de euro.
Garsonierele fara prea multe pretentii costa 6 milioane de forinti (25.000 de euro), insa ele sunt putine. Pentru un apartament cu doua camere preturile incep de la 12 milioane de forinti. Unul dintre angajatii Foxconn ne-a declarat ca in urma cu zece ani preturile caselor si terenurilor erau de patru ori mai mici.
Conform datelor oferite de catre reprezentantii Primariei Komarom, in urmatorii doi ani se vor construi 3000 de locuinte. “Aceste cifre sunt in conformitate cu numarul de avize de constructie solicitate”, ne-a spus Bertalanits.
Cinci hoteluri si un supermarket
Populatia orasului este de 20.000 de locuitori, la care se adauga cei 6000 de slovaci care tranziteaza localitatea in fiecare zi. in Komarom functioneaza cinci hoteluri, cinci pensiuni turistice si trei case de vacanta in regim de pensiune. Pretul mediu pentru o noapte de cazare este de 30 de euro.
La iesirea din oras, inspre granita cu Slovacia, lantul de supermarketuri Tesco a deschis o unitate cu program non-stop. Tesco este similara cu reteaua Selgros din Romania. Komaromul are o retea de cai ferate dezvoltata si docuri de incarcare-descarcare a vapoarelor pe malul Dunarii. Orasul beneficiaza de doua benzinarii, iar marile banci precum OTP au filiale deschise in centru.
In Komarom s-a deschis si un cazino. Tinerii din localitate au posibilitatea sa urmeze cursurile scolii generale si pe cele liceale la cele patru scoli generale, respectiv la cele cinci licee. Pentru prescolari functioneaza trei gradinite, iar pentru copiii muncitorilor de la Nokia se va construi una cu program non-stop in incinta parcului.
3500 de angajati la unitatea din Cluj
“Fabrica pe care o vom deschide la Cluj se va concentra pe produse care sa satisfaca solicitarile din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa). Unitatea va fi o una de asamblare finala. Personalizarea si configurarea finala (aparat si pachet de vanzare) vor fi realizate in fabrica.
Lucrarile de constructie vor incepe in primavara, iar productia este estimata sa inceapa in prima jumatate a anului 2008”, a declarat Anna Simai, director de comunicare Nokia Ungaria&Romania. Nokia va investi 60 de milioane de euro in fabrica din comuna Jucu, care va deveni a 11-a sa unitate de productie la nivel global.
“Nokia cauta profesionisti talentati si ambitiosi care stiu sa isi faca treaba.
Vom cauta atat oameni carora le vom oferi sedinte de training, cat si specialisti competenti cu mai multi ani de experienta in aria lor de expertiza: inginerie de productie, gestionarea materialelor si management logistic, planificare productie si planificare cerere-oferta, competente pentru activitati de suport al productiei. Fabrica se va dezvolta treptat.
Vom recruta 500 de angajati pana la sfarsitul lui 2007. Ne asteptam ca forta de munca sa ajunga la 3500 de angajati cand fabrica va atinge capacitatea maxima”, a spus directorul Nokia.
“Prin deschiderea unui sat industrial, le vom da catorva furnizori si parteneri-cheie posibilitatea de a-si localiza operatiunile in zona, fapt care reprezinta o practica obisnuita, intrucat factorul logistica devine mai eficient daca acestia sunt aproape de unitatile noastre de productie”, a mentionat Simai.
“Suntem mai rapizi decat concurenta”
Directorii Foxconn KFT, Sam Liang si Peter Taros, au explicat pentru ZIUA de Cluj de ce Nokia a ales compania maghiara drept partener in Ungaria.
Care este profilul Foxconn International?
Sam Liang: Compania-mama a Foxconn Intenational este Hon Hai. Principala noastra activitate o reprezinta producerea de telefoane mobile. Sediul central este in China, dar operational activam in Mexic, Brazilia, India si in Europa. De asemenea, ne gandim sa construim o noua fabrica in Viena.
Foxconn este pozitionata pe locul 256 in lume in Topul 500 al celor mai profitabile companii.
Sam Liang: Dupa cum spune seful cel mare al companiei, Terri Goal, Foxconn vinde viteza, solutii in domeniul ingineriei, flexibilitate si calitate. Foxconn poate fabrica orice produs din aceasta arie.
Cum functioneaza parteneriatul cu Nokia la Komarom?
Peter Taros: Suntem bucurosi sa fim parteneri cu cel mai mare producator de telefoane mobile. Nokia detine cea mai mare cota de piata in domeniu. Parcul tehnologic de aici a fost fondat de catre Nokia, de aceea suntem la Komarom.
Sam Liang: Cu ani in urma am intrat pe piata producatorilor de telefoane mobile. Dupa o evaluare atenta din partea Nokia, a decis sa ne aleaga drept partener. A fost o alegere mutuala din partea Foxconn si Nokia.
Ce face Foxconn pentru Nokia?
Sam Liang: Producem partile mecanice si “motorul”, respectiv componentele electronice ale telefoanelor mobile. Nokia face doar asamblarea.
Peter Taros: “Motorul” telefonului are trei parti: o carcasa de plastic, placa de baza cu procesorul, PCB-ul, adica interfata pentru utilizatori, unde sunt amplasate tastatura si ecranul. Toate componentele reprezinta un telefon functional, insa nu are o carcasa colorata si arata urat. Un departament al Foxconn face “motorul” si altul realizeaza carcasa colorata.
Sam Liang: Noi le trimitem separat la Nokia, unde sunt apoi asamblate.
La ce va asteptati de la un muncitor care doreste si lucreze intr-o fabrica de telefoane mobile?
Peter Taros: Ne asteptam ca si la Cluj sa gasim forta de munca obisnuita cu lucrul intr-o asemenea fabrica. Aici forta de munca s-a obisnuit deja cu fabricile mari, cu o munca disciplinata. Stim ca in Cluj exista doua parcuri industriale. Cred ca sunt destui muncitori care stiu cum functioneaza si cum se lucreaza un parc industrial.
Sam Liang: Foxconn are o experienta bogata in construirea parcurilor industriale. Avem o rutina stabilita, in functie de ce ne cer clientii.