Sari direct la conținut

Ce masuri de austeritate se angajeaza sa promoveze guvernul Tsipras in fata creditorilor internationali

HotNews.ro
Grecia, Foto: Wikipedia
Grecia, Foto: Wikipedia

Textul prezentat joi seara de guvernul de la Atena in schimbul unei finantari pe trei ani din partea UE, BCE si FMI contine 13 pagini de „Actiuni prioritare si angajamente” mai dure decat masurile care au fost respinse initial de executivul condus de Alexis Tsipras si de populatie, prin referendumul de duminica, 5 iulie.

Planul de austeritate, in valoare de 13 miliarde de euro, este cu patru miliarde mai mare decat cel pe care il respinsesera grecii.

  • CRESTEREA TVA

TVA, marul discordiei intre Atena si creditori, este fixata la 23%. Pentru produsele de baza, electricitate si hoteluri, TVA ramane la 13% iar pentru medicamente, carti si teatre la 6%.

  • DESFIINTAREA AVANTAJELOR FISCALE PENTRU INSULE

Guvernul propune desfiintarea avantajelor fiscale pentru insule (respectiv reducerea cu 30% a TVA, aplicata de mai multi ani), incepand cu insulele cele mai bogate si turistice.

Acesta desfiintare va incepe in octombrie si se va face gradual, pana la finele lui 2016.

  • MAJORAREA ALTOR TAXE

Cresterea impozitului asupra companiilor va trece de la 26% la 28%, asa cum doreau creditorii, si nu la 29%, cum propusese initial Atena.

Vor fi majorate, de asemenea, impozitele pe produsele de lux.

  • REFORMA PENSIILOR

Varsta de pensionare creste la 67 de ani sau 62 de ani cu 40 de ani vechime in campul muncii, urmand ca masura sa fie transpusa gradual, pana in 2022.

  • REDUCEREA CHELTUIELILOR MILITARE

Plafonul cheltuielilor militare va fi redus cu 100 milioane euro in 2015 si cu 200 milioane in 2016, fata de o reducere de 400 milioane propusa de creditori.

  • LIBERALIZAREA ANUMITOR PROFESII

Pachetul de reforme presupune liberalizarea unor profesii (inginer, notari) si a sectorului turismului.

  • EVAZIUNEA FISCALA

Guvernul propune o serie de masuri pentru a lupta impotriva evaziunii fiscale si reorganizarea sistemului de colectare a impozitelor.

  • PRIVATIZARI

Guvernul accepta sa vanda partea de actiuni pe care statul o mai detine la OTE, unde principalul actionar este Deutsche Telekom.

De asemenea, vor fi lansate licitatii pana in octombrie pentru privatizarea porturilor Pireu si Salonic.

  • OBIECTIVE BUGETARE

Initial, Atena se aliniase propunerilor creditorilor care vizau realizarea unui excedent bugetar primar (in afara serviciului datoriei) de 1% in 2015, 2% in 2016 si 3% in 2017 dar joi seara guvernul a precizat ca aceste obiective vor trebui examinate din nou deoarece situatia economica s-a agravat in ultimele zile, in special dupa impunerea unui control privind capitalurile si inchiderea bancilor.

  • DATORIA PUBLICA

Propunerile grecesti prevad de asemenea „reglementarea datoriei publice”, care atinge 180% din PIB, in prezent, potrivit unei surse guvernamentale care nu a oferit alte detalii asupra acestui subiect spinos, de care majoritatea tarilor din zona euro nu vor sa auda, incepand cu Germania si tarile din nord.

  • FACILITAREA RELANSARII

„Un pachet de 35 de miliarde de euro” consacrat cresterii este deja prevazut de Comisia Europeana, potrivit unei surse guvernamentale din Grecia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro