Sari direct la conținut

Ce spun liderii PSD si PNL despre proiectul Guvernului Ungureanu de a plafona despagubirile acordate fostilor proprietari. Victor Ponta: E o idee socialista / Tariceanu: Adevarati comunisti 

HotNews.ro
C.P. Tariceanu si Victor Ponta, Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
C.P. Tariceanu si Victor Ponta, Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

„Atata timp cat unora le-ai dat 100%, altora sa le dai 15% nu merge juridic, dincolo de conceptia mea sau cea a PSD-ului (…) Este o idee chiar mai la stanga decat PSD-ul”, a apreciat pentru HotNews.ro liderul PSD, Victor Ponta, proiectul guvernului de a plafona despagubirile acordate fostilor proprietari. In opinia liderului social-democrat, plafonarea despagubirilor ar fi putut fi o solutie doar daca se aplica din start tuturor fostilor proprietari. Impotriva masurilor din proiectul de lege al guvernului s-au declarat si liderii PNL si PSD de la Senat si din Camera Deputatilor care au declarat pentru HotNews.ro ca plafonarea este o masura discriminatorie si ca „daca legea va veni in forma asta la Parlament, ea va trebui imbunatatita sau chiar respinsa”.

„Atata timp cat unora le-ai dat 100%, altora sa le dai 15% nu merge juridic, dincolo de conceptia mea sau cea a PSD-ului”, a declarat pentru HotNews.ro, liderul PSD, Victor Ponta.

„Eu sunt in primul rand critic la adresa faptului ca legea care a reglementat aceste lucruri, Legea 247/2005, este o lege adoptata de Guvernul din care domnul Ungureanu facea parte si este o lege lucrata de ministrul Justitiei, doamna Macovei. Daca Legea 247 nu e buna, trebuie sa ni se spuna de ce nu e buna”, a mai spus Ponta.

Victor Ponta: Este o idee chiar mai la stanga decat PSD-ul. Este o idee socialista ca daca n-ai bani sa nu le mai dai oamenilor banii

In opinia liderului social-democrat, plafonarea despagubirilor ar fi putut fi fost o solutie doar din 2005 si doar daca se aplica tuturor fostilor proprietari.

Victor Ponta

Victor Ponta

Foto: ALDE

„Nu am fi de acord cu plafonarea, indiferent de prag. As fi fost de acord in 2005 pentru toata lumea, daca asa gandea guvernul din care domnul Ungureanu facea parte. Daca ai dat o lege in 2005 nu poti s-o aplici pentru unii si pentru altii nu. Aici apare o discriminare si o incalcare a unui principiu al egalitatii de tratament. Acum nu se mai poate vorbi de plafonare. Se putea poate pentru toata lumea de la inceput. Dar dupa ce ai dat la unii 100%, acum sa dai pentru unii 15% e deja o echilibristica pe care numai domnul Ungureanu o poate sustine”, spune Ponta.

„Inteleg ca este ideea domnului Ungureanu si este o idee chiar mai la stanga decat PSD-ul. Este o idee socialista ca daca n-ai bani sa nu le mai dai oamenilor banii. Pana nu vedem niste calcule serioase, cati bani pe cat timp, toate propunerile sunt neserioase”, a mai declarat Ponta.

Potrivit liderul social-democrat „am ajuns intr-o criza si nu sunt bani pentru ca in ultimii ani in cadrul ANRP-ului s-au produs fraude majore, motiv pentru care am si cerut la Senat o comisie de ancheta (…) Vreau sa vad, in urma comisiei senatoriale, cu adevarat unde suntem si poate recuperam niste sute de milioane de euro care s-au fraudat in ultimii doi ani la ANRP”.

Ponta: Guvernul Ungureanu cu ministrul Predoiu rezolva prost problema

„CEDO a spus asa <>. Domnul Boc, cu guvernul PDL-ului si cu ministrul justitiei domnul Predoiu, n-a facut nimic. Acum domnul Ungureanu, tot cu guvernul PDL si cu domnul Predoiu, au ajuns in ultimul ceas si nu stiu cum sa o rezolve. Si o rezolva prost, parerea mea”, a declarat presedintele PSD.

Intrebat daca este de acord cu esalonarea platilor pe o perioada de 10-12 ani, Ponta a raspuns: „Pana nu ne prezinta cineva de ce 12 ani si nu 2 nu putem comenta. Pe ce criteriu s-a pus 12 ani? Nu exista niciun criteriu. E doar spus dupa ureche”.

In ceea ce priveste eliminarea prevederii de restituire in natura, liderul PSD a declarat ca nu este de acord. „Nu poti sa fii de acord cu eliminarea restituirii in natura. Doar daca vezi pe teren ca unele proprietati pot fi restituite si altele nu. Sa renunti de principiu? De ce? Eu nu pot sa fiu de acord cu ceva ce n-am facut eu. Nu m-a consultat nimeni cand s-a facut legea. Este prea tarziu pentru vreo consultare”, a spus Ponta.

Puiu Hasotti (PNL): Nu sunt de acord cu plafonarea despagubirilor indiferent de procent. Masura ar crea discriminari

Puiu Hasotti

Puiu Hasotti

Foto: Agerpres

Impotriva masurii de plafonare a despagubirilor acordate fostilor proprietari s-a declarat si Puiu Hasotti, liderul senatorilor PNL.

„Indiscutabil nu sunt de acord cu plafonarea despagubirilor. Nu numai din ratiuni logice, ci si din ratiuni doctrinare. Nu putem fi de acord si pentru ca ar crea discriminari intre cei ce ar primi sau urmeaza sa primeasca despagubiri. Nu sunt deacord indiferent de procentul de plafonare”, a declarat pentru HotNews.ro, senatorul PNL, Puiu Hasotti.

Hasotti: Perioada de esalonare a despagubirilor ar trebui sa fie de maxim 5 ani

„Cat priveste esalonarea pe 10-12 ani, nu sunt de acord. Maximum 5 ani ar trebui sa fie perioada de esalonare. Nu s-a discutat pana acum la nivelul partidului. Este un punct de vedere personal”, a mai spus liderul senatorilor PNL.

Mircea Dusa (PSD): Plafonarea despagubirilor nu este un principiu democratic si constitutional

Dezacord fata proiectul de lege al guvernului si-a manifestat si deputatul Mircea Dusa, liderul grupului PSD din Camera Deputatilor.

„Nu sunt de acord pentru ca nu este un principiu democratic si constitutional. Trebuie gasita o alta solutie si cred ca solutia din Legea 10, prin care se permitea despagubirea in bani sau in natura, era mult mai buna pentru a rezolva problema despagubirilor. Indiferent de procent, nu sunt de acord cu plafonarea. Este o prevedere neconstitutionala”, a declarat pentru HotNews.ro, deputatul PSD Mircea Dusa.

Mircea Dusa

Mircea Dusa

Foto: Agerpres

Intrebat de perioada de esalonare a despagubirilor care in proiectul guvernului este de 10-12 ani, Mircea Dusa a precizat ca masura este discutabila.

„Se poate discuta in ce masura are statul roman capacitate de a face despagubirea. Trebuie gasita o solutie care sa satisfaca pe cei care solicita despagubirea. Nu pot sa spun exact pentru ca nu am facut niciun calcul si nu stiu ce impact ar fi la bugetul statului”, a spus deputatul PSD.

Mircea Dusa (PSD): Probabil vom participa in Parlament la dezbaterea proiectului de lege si vom aduce amendamente

In ceea ce priveste eliminarea posibilitatii de despagubire in natura, Dusa a declarat: „Nu mi se pare normal renuntarea la despagubirea in natura. Daca exista aceasta posibilitate, de restituire in natura, ea trebuie aplicata”.

„Probabil la dezbaterea acestui proiect de lege, pentru ca este unul foarte important, vom participa si vom amenda cu ceea ce noi consideram, la noi la USL, ca este necesar. Guvernul fuge dupa tot scandalul public facut pe acest subiect. Isi ia responsabilitatea si il paseaza la Parlament”, a mai spus liderul deputatilor PSD.

C.P. Tariceanu (PNL): Intregul plan mi se pare un atentat grav la principiul garantarii proprietatii private si un abuz de neimaginat impotriva fostilor proprietari

Contactat de HotNews.ro si intrebat daca e de acord cu ideea de plafonare a despagubirilor, Calin Popescu Tariceanu, liderul deputatilor PNL si fost premier, a declarat: „nu doar ca nu sunt de acord, dar am si scris pe blogul meu de ce consider nedreapta aceasta masura”.

Calin Popescu Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu

Foto: AGERPRES

„In fapt, intregul plan mi se pare un atentat grav la principiul garantarii proprietatii private si un abuz de neimaginat impotriva fostilor proprietari. Sunt fapte, idei si initiative care ii descalifica pe autorii lor nu doar in ceea ce priveste pretentiile lor de lideri ai „dreptei” (sa nu uitam, Prim Ministrului ii place uneori sa spuna ca este „liberal”), dar si ca oameni politici care actioneaza intr-un mediu democratic.

De fapt, vazand modul in care este tratata proprietatea privata de reprezentanti ai actualului Guvern imi este foarte greu sa ma gandesc ca ei pot fi caracterizati altfel decat ca niste adevarati comunisti”, noteaza C.P. Tariceanu pe blogul sau.

„Este o solutie inadmisibila in conditiile unei societati democratice. (…) Sa ne imaginam ca ar veni cineva cu ideea ca la despagubirile de utilitate publica din zilele noastre, pentru constructia de drumuri, poduri etc., nu s-ar plati mai mult 15% din valoarea reala a proprietatii si in termen de 10 – 12 ani. Cu argumentul ca „atat isi permite statul sa aloce”! Ar fi admisibila o astfel de idee?”, mai scrie liderul deputatilor PNL.

„Solutia Guvernului este profund nedreapta si calca in picioare un alt principiu de baza al liberalismului si al democratiei, anume egalitatea in fata legii. Pana acum o mare parte din cetateni au fost deja despagubiti la valoarea reala a proprietatilor confiscate de regimul comunist. Dar altii nu au mai apucat (…) Cum sa li se spuna ca nu vor mai primi nimic in timp ce altii, aflati in aceeasi situatie, au fost deja despagubiti?”, este de parere fostul premier Tariceanu.

Tariceanu mai aminteste ca legile adoptate in 2005 de catre Guvernul condus de el privind situatia proprietatilor nationalizate, legi care „puneau accent pe restituirea in natura sau actiuni la Fondul Proprietatea”, au avut un efect benefic asupra mediului de afaceri.

Ioan Chelaru (PSD): Daca legea va veni in forma asta la Parlament, ea va trebui imbunatatita sau chiar respinsa

Contactat de HotNews.ro, Ioan Chelaru (PSD) vicepresedinte al Senatului si membru in Comisia Juridica a Camerei superioare din Parlament, a declarat ca are dubii ca proiectul guvernului va trece in aceasta legislatura si ca „daca legea va veni in forma asta, ea va trebui imbunatatita sau chiar respinsa”.

Ioan Chelaru

Ioan Chelaru

Foto: Agerpres

„Astept sa ajunga cu proiectul in parlament, daca va mai ajunge in aceasta legislatura. Am dubii ca va mai trece in aceasta legislatura pentru ca toata lumea va intra la campanie electorala pana la vara, iar din toamna toata lumea se va gandi la campania electorala din toamna. Mai ales ca echilibrul s-a rupt in Senat, unde puterea nu mai are controlul, opozitia este in protest parlamentar si puterea refuza orice forma de dialog viabil”, a spus Chelaru.

„Eu personal, nu sunt de acord cu plafonarea despagubirilor. Nu mi se pare firesc sa nu despagubesti in integralitate pe cel care a suferit o paguba. Cred ca initiativa guvernului face o greseala fundamentala. Incearca sa repare o nedreptate, facand o si mai mare nedreptate. Pe parcursul acestor ultimi 20 de ani, majoritatea legislatiei in domeniu a urmarit sa nu repare o nedreptate istorica nedreptatind alti cetateni care nu au nici o vina. Eu sper sa nu se ajunga cu acest proiect legislativ la final”, a mai declarat vicepresedintele Senatului.

„Chestiunea esalonarii platilor se poate discuta. Dar trebuie sa dam certitudine celor care trebuie sa primeasca despagubirile ca le si paltim. Nu sa facem aceleasi trasnai care au fost facute la ANRP unde stiti si dvs cate ilegalitati au fost. Nu e ideea sa esalonam pe 100 de ani, dar nu cred ca sunt probleme o esalnoare pe 10-15 ani in conditiile in care esalonarea este serioasa si ratele sunt suficient de mari. Daca se poate restitui in natura, e firesc sa se intample asa. Ar trebui prevazuta asa ceva in lege”, a mai declarat pentru HotNews.ro Ioan Chelaru.

Proiectul de lege care prevede limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari: plafon de 15%, esalonari pe 10-12 ani

Amintim ca Dorina Danielescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a anuntat miercuri, 11 aprilie, calanseaza in dezbatere publica un proiect de lege care prevede limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari la 15% din valoarea imobilelor, suma urmand sa fie platita esalonat, in mod egal, pe o perioada de 10-12 ani. „Atat isi permite statul”, a adaugat presedintele ANRP, precizand ca pentru despagubiri Guvernul va aloca anual 531 milioane de lei.

Danielescu a mai afirmat ca pentru depunerea dosarelor de despagubire va fi stabilit un termen de decadere de 60 zile care va putea fi prelungit doar o singura data, cu maximum 30 zile.

Proiectul a fost discutat intr-o prima lectura in sedinta Guvernului de saptamana trecuta, din 11 aprilie. El elimina masura reparatorie a restituirii in natura a imobilelor confiscate, precum si aceea a compensarii cu alte bunuri si servicii, singura modalitate de despagubire constand in despagubirea potrivit acestui act normativ. „In prezent este un mecanism nefunctional. Practic, prin aceasta varianta a proiectului de lege se face ca acest mecanism nefunctional sa devina unul functional”, a precizat Danielescu.

La finalul saptamanii trecute, Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor, a declarat pentru Mediafax ca plata integrala exclusiv prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar insemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

Bogdan Dragoi

Bogdan Dragoi

Foto: HotNews.ro

„Am gasit solutia cu 15% din valoarea imobilelor pentru ca statul nu-si permite mai mult de atat”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi. In ceea ce priveste eliminarea restituirii in natura, Dragoi a aratat ca prin mentinerea acestei forme de despagubire s-ar fi creat un tratament discriminatoriu, intrucat persoanele care puteau recupera imobilele in natura erau despagubite integral, in timp ce pentru despagubirile in bani s-a propus limitarea la 15% din valoare.

Citeste mai jos cateva articole esentiale pentru a intelege importanta fenomenului retrocedarii si magnitudinea abuzurilor din sistem:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro