Sari direct la conținut

Cel mai mare fond de pensii din SUA a dat in judecata principalele agentii de rating, acuzandu-le de evaluari eronate

HotNews.ro

Cel mai mare fond public de pensii din Statele Unite, Calpers, a dat in judecata principalele trei agentii de rating pentru pierderi in valoare de un miliard de dolari, cauzate de evaluari eronate ale ratingurilor, potrivit Reuters care citeaza New York Times. Procesul, inaintat la Curtea Superioara din San Francisco, are in centru trei vehicule de investitii structurate, pachete de titluri de valoare foarte complexe compuse dintr-o varietate de active, printre care si credite ipotecare riscante.

Calpers a cumparat aceste vehicule de investitii in 2006 pentru 1,3 miliarde de dolari, insa acestea s-au prabusit in 2007 si 2008.

Fondul de pensii arata ca, prin acordarea calificativelor „AAA”, cele trei mari agentii de rating, Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s si Fitch, au facut „erori neglijente de interpretare” in informatiile oferite.

Ratingurile „AAA” acordate de agentiile de evaluare financiara „s-au dovedit a fi extrem de eronate si nejustificat de mari”, arata NY Times.

Cotidianul mai arata ca fondul de pensii va cere daune celor trei agentii de rating, fara a specifica insa valoarea acestora.

Reprezentantii Calpers, Moody’s, Standard & Poor’s si Fitch nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Agentiile de rating sunt considerate un element cheie in expansiunea si declinul creditarii din ultimii ani, pentru ca nu au reusit sa identifice pericolul pe care le prezentau valori mobiliare de miliarde de dolari, legate de ipoteci riscante. Cele mai mari agentii de rating au fost intens criticate pentru superficialitatea cu care au acordat ratinguri maxime unor produse structurate care s-au deteriorat rapid odata cu prabusirea pietei imobiliare americane.

Conform unui nou plan de reglementare a pietelor financiare al Casei Albe, agentiile de rating ar putea fi fortate sa puna bazele unei noi metodologii de rating pentru produsele legate de creditele ipotecare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro