Sari direct la conținut

Cele mai mici exoplanete descoperite pana in prezent au o marime asemanatoare Terrei

HotNews.ro

Astronomii au anuntat marti descoperirea celor mai mici doua exoplanete detectate pana in prezent: ele au o marime similara Pamantului si orbiteaza in jurul unei stele asemanatoare Soarelui, potrivit unui studiu publicat online de revista stiintifica Nature si citat de AFP.

Perfectionarea metodelor de detectie a permis satelitului american Kepler sa repereze aceste mici planete care orbiteaza in jurul unei stele denumite Kepler 20.

Diametrul uneia dintre ele (Kepler-20f) il depaseste cu foarte putin (+3%) pe cel al Terrei. Raza planetei Kepler-20e este mai mica (-13%) decat cea a planetei noastre.

Inainte de aceasta descoperire, cea mai mica exoplaneta detectata era de circa 1,4 ori mai mare decat Pamantul, a explicat François Fressin (Centrul de astrofizica Harvard Smithsonian, Cambridge, Satele Unite).

Mult mai apropiate de steaua lor decat Terra, exoplanetele parcurg orbita in mai putin de o luna (19,6 zile pentru Kepler-20 f), respectiv o saptamana (6,1 zile pentru Kepler-20e).

Planetele ar putea avea o suprafata stancoasa, dar temperaturile la suprafata sunt prea ridicate pentru a putea gazdui viata, cred astronomii.

Sistemul solar Kepler-20, situat la o mie de ani lumina (un an lumina = 9.460 miliarde de km) contine alte trei planete, una de o talie apropiata planetei Neptun, care erau deja cunoscute.

Doar trei exoplanete dintre cele descoperite pana in prezent se afla, spun astronomii, in zona unde apa ar putea fi lichida si ar face astfel viata posibila: Kepler-22b, situata la circa 600 ani-lumina, si unde temperatura de suprafata este de 22 grade Celsius, alaturi de Gliese 581d si HD 85512b, ambele situate la cateva zeci de ani lumina distanta.

Lansata in martie 2009, sonda Kepler are ca misiune observarea a peste 100.000 de stele asemanatoare Soarelui, cu scopul de a identifica planete asemanatoare Terrei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro