Sari direct la conținut

Cele trei scenarii ale Kremlinului pentru alegeri

HotNews.ro

Alegerile viitoare din Rusia si gasirea unui succesor pentru Putin tin prima pagina a ziarelor din toata lumea. Alexander Rarh, directorul programelor pentru Rusia si CSI in Consiliul German pentru Politica Externa, a publicat in Nezavisimaya Gazeta o analiza despre cele trei scenarii posibile. Care este cel mai probabil? In acest moment, pare ca doar Putin stie.

In Rusia a demarat o campanie electorala extrem de originala – batalia pentru fotoliul de sef al statului. Pentru mostenirea lui Vladimir Putin se lupta doi politicieni. Amandoi calatoresc permanent prin tara, se afunda in cele mai indepartate colturi de provincie, impart cu marinimie daruri dintr-o visterie speciala, burdusita cu petrodolari.

Scenariul suna cam asa: Serghei Ivanov construieste parcul tehnologic, iar Dmitri Medvedev – reteaua sociala. Rusia are nevoie si de una si de alta.

Cum se va incheia cursa prezidentiala? Sunt cel putin trei variante.

Varianta numarul unu. Ivanov si Medvedev pot sa figureze in fruntea listelor a doua partide pro-Kremlin – Rusia Unita si Rusia Justa – la alegerile parlamentare din decembrie anul curent, pentru ca ulterior sa concureze pentru presedintie. Ar fi cea mai democratica varianta, foarte pe placul Occidentului.

In ultima instanta, nu actualul sef al statului, ci poporul ar alege liber si cinstit un presedinte.

Fatpul ca atat Ivanov, cat si Medvedev ar avea acces egal la resursele administrative si la mass-media electronice, scrise si vorbite, ar garanta acuratetea alegerilor. Aceasta varianta democratica ar imprima pluripartitismului si parlamentarismului din Rusia un puternic impuls.

Candidatul perdant ar putea sa preia, in sistemul tarii, conducerea unei puternice structuri a opozitiei, obtinand, astfel, in mod legitim dreptul la un rol nou in politica statului.

Varianta doi – „monarhica”, numirea succesorului personal de catre Putin. Majoritatea expertilor sunt convinsi ca acesta este drumul care va determina soarta tarii in 2008. Se asteapta ca cel mai tarziu la toamna, Putin sa-l inlocuiasca pe premierul Mihail Fradkov cu Ivanov sau Medvedev.

Unul din prim vicepremierii aflati in competitie este, practic, instalat pe tron, iar pretendentul perdant din punctul de vedere al presedintelui va fi apoi rasplatit cu functia de prim ministru – dupa alegerile prezidentiale.

Varianta trei – operatiunea speciala „succesorul”. Putin scoate nu se stie de unde un al treilea print mostenitor, il aseaza in scaunul de premier si il proclama favoritul sau.

Se ridica insa intrebarea: de ce si unde au disparut Ivanov si Medvedev, carora li s-au facut niste promisiuni, si care luni de zile s-au aflat in atentia sporita a opiniei publice ? Aceasta varianta ar putea fi aplicata doar daca Putin se decide sa abandoneze putere doar pentru o perioada, pentru a candida din nou, pentru al patrulea presedinte al Rusiei, in 2012.

Dar va rezista oare Rusia patru ani cu un presedinte-fals, care mereu va trage cu ochiul la predecesorul sau si care, in acelasi timp, va fi si succesorul sau?

Ciudat, dar aceasta a treia varianta este perceputa de majoritatea comunitatii politice a Rusiei drept foarte reala. Politologii rusi nu cred in scenarii democratice. El contravine inereselor acelui grup de inalti functionari ai Kremlinului, care controleaza astazi fluxurile financiare, resursele economice ale tarii.

Ce va face Putin dupa plecarea de la Kremlin?

Cel mai interesant dintre trasaturile specifice ale curse prezidentiale rezida in faptul ca observatorii sunt mai mult curiosi sa vada nu cine va deveni noul presedinte al Rusiei, ci in ce functie va pleca Putin. Lista presupuselor viitoare locuri de munca creste cu fiecare zi.

Cele mai simple variante, precum „seful Rusiei Unite” sau „presedintele Consiliului de stat”, s-au banalizat deja. La moda e sa-l privesti pe Putin in rol de presedinte al Comitetului olimpic international.

Nu trebuie scapata din vedere cea mai importanta dintre reusitele lui Putin din perioada de modenzare a Rusiei si la care este mai greu sa renunte decat la presedintie. Putin nu a reusit sa reintegreze politic tarile CSI. Spatiul economic unic a ramas o fictiune. Alianta militara reuneste, cum a fost si in timpul lui Eltin, doar Rusia si Asia centrala.

Ce a reusit insa Putin cu adevarat este sa refaca forta fostului complex energetic al URSS. In ochii comunitatii internationale se creioneaza un puternic cartel al gazelor naturale, care va incepe curand sa concureze cu cel arab al petrolului.

In noua ordine mondiala, unde factorul resurselor energetice va devenit determinant, un OPEC al gazelor naturale va contribui, pe viitor, la restaurarea Rusiei ca mare putere globala. In mainile viitorul sef al unui OPEC al gazelor naturale se va afla un foarte puternic instrument – Gazprom.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro