Sari direct la conținut

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a fost un succes, spun 86% dintre francezi

HotNews.ro
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a fost un succes, spun 86% dintre francezi
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 (Foto: Matthias Schrader / AP / Profimedia)

Francezii nu par să fi fost atinși prea mult de controversele de după deschiderea Jocurilor Olimpice și majoritatea covârșitoare se declară mulțumiți de eveniment, pe care îl consideră un real succes, arată un sondaj Harris citat de publicația LeGrandContinent.eu.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024 a fost considerată un succes de 86% dintre respondenții francezi, conform unui sondaj Harris ale cărui rezultate au fost prezentate duminică de organizatorii Olimpiadei.

În ciuda controverselor apărute după ceremonie, 96% dintre respondenți s-au declarat „mulțumiți” de eveniment, iar 79% au spus că sunt optimiști în ceea ce privește ansamblul Jocurilor.

Ceremonia, vizionată de peste 23 de milioane de persoane, a devenit al doilea cel mai urmărit eveniment din istoria televiziunii franceze, după finala Cupei Mondiale Franța-Argentina din 2022.

La nivel internațional, potrivit sondajului, 76% dintre cei intervievați au considerat-o cea mai memorabilă deschidere pe care au văzut-o, iar 85% intenționează să urmărească evenimentele sportive, mai arată sondajul.

Critici și controverse

Rezultatele sondajului vin în contextul criticilor aspre formulate de politicienii de dreapta, de reprezentanții clerului și nu numai cu privire la unele momente ale ceremoniei.

Atacuri au venit de la Biserica Catolică din Franța, de la politicieni de extremă-dreapta, dar și de la ideologul conservator naționalist rus Alexander Dugin, care a spus că ceremonia a fost judecata finală a civilizației occidentale moderne.

Într-un discurs rostit la Universitatea de Vară Bálványos din România, și premierul maghiar Viktor Orbán a remarcat că occidentalii au abandonat treptat conexiunile metafizice, ceea ce a dus la o lipsă de moralitate publică, după cum demonstrează ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Nemulțumirea generală a criticilor a fost declanșată de tema asumată a diversității și de prezența comunității LGBT în cadrul ceremoniei. În mod special, criticile au vizat o presupusă parodiere a „Cinei cea de Taină”, cu drag queens într-un rol proeminent.

Unele grupuri catolice și episcopi francezi au condamnat ceea ce au considerat a fi „scene de batjocură și batjocorire a creștinismului” în cadrul paradei de vineri, coregrafiată de regizorul de teatru Thomas Jolly.

Ce a spus regizorul spectacolului

„În mod clar, nu a existat niciodată o intenție de a arăta lipsă de respect față de orice grup religios”, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Paris 2024, Anne Descamps, reporterilor. „Dacă oamenii s-au simțit jigniți, ne pare, desigur, foarte, foarte rău”, a adăugat ea, citată de AFP.

Iar Jolly a negat, de asemenea, că s-a inspirat din Cina cea de Taină în producția sa de aproape patru ore, care a avut loc sub o ploaie torențială, de-a lungul Senei.

Scena, menită să promoveze toleranța față de diferitele identități sexuale și de gen, l-a avut ca protagonist și pe actorul francez Philippe Katerine, care a apărut aproape gol și vopsit în albastru în rolul lui Dionysos, zeul grec al vinului și al plăcerii.

„Ideea a fost să facem o mare petrecere păgână legată de zeii Olimpului”, a declarat Jolly duminică pentru canalul BFM.

„Nu veți găsi niciodată în munca mea vreo dorință de a batjocori sau denigra pe cineva. Am vrut o ceremonie care să aducă oamenii împreună, care să îi împace, dar și o ceremonie care să afirme valorile noastre republicane de libertate, egalitate și fraternitate”, a adăugat el.

INTERVIURILE HotNews.ro