China a cheltuit 133 miliarde euro pentru sustinerea burselor – raport Goldman Sachs
Guvernul chinez a cheltuit pana in prezent 900 de miliarde de yuani (133 miliarde euro) in ultimele doua luni pentru a stopa prabusirea burselor locale si pentru a sustine increderea investitorilor, estimeaza banca americana de investitii Goldman Sachs, citata de AFP.
Dupa ce s-a apreciat cu 150% intr-un an, Bursa din Shanghai s-a prabusit cu circa 30% in trei saptamani, incepand cu jumatatea lui iunie.
Si, in ciuda unui vast arsenal de masuri foarte interventioniste adoptate de autoritati – printre care rascumpararea masiva de actiuni prin intermediul societatii de stat China Securities Finance Corporation (CSF).
Potrivit unu raport al Goldman Sachs, guvernul chinez ar fi cheltuit intre 860 si 900 miliarde yuani pentru a salva bursele, de la jumatatea lui iunie.
Dar fondurile publice potential disponibile pentru a sustine pietele in caz de nevoie sunt in total de circa 2.000 miliarde yuani, au apreciat expertii bancii.
Eforturile au vizat in special „valorile sigure”, actiunile din sectorul financiar, agro-alimentar si sanatate, arata Goldman Sachs.
Bloomberg News afirma, tot joi, ca CSF – care are rolul de asigura finantarea traderilor – era in cautarea a 2.000 de miliarde de yuani, suplimentari.
Ceea ce ar duce la 5.000 de miliarde de yuani fondurile destinate stoparii prabusirii pietelor, precizeaza Bloomberg, care citeaza surse apropiate dosarului.
Beijing a interzis de altfel grupurilor publice sa isi vanda actiunile si investitorilor care detin mai mult de 5% dintr-o intreprindere sa isi cedeze titlurile.
Dar temerea ca guvernul ar putea sa se retraga progresiv de pe piete a creat recent un nou moment de panica, generand caderea Bursei din Shanghai cu 8,48% intr-o singura sedinta.
Pentru Goldman Sachs, astfel de ingrijorari sunt exagerate iar „echipa nationala” – ansamblul brokerilor si investitorilor care lucreaza in contul guvernului – ar urma sa ramana activi inca o perioada de timp.
„Probabilitatea unei retrageri bruste ramane scazuta, deoarece piata nu este inca stabilizata iar guvernul nu are nevoie urgenta de recuperarea fondurilor”, afirma analistii.
Opinia generala este ca volatilitatea puternica va mai dura, in conditiile in care investitorii chinezi raman inca foarte reticenti in revenirea pe burse.