Sari direct la conținut

Cine este si ce vrea firma Rasimo?

Ziua de Cluj

Primaria Cluj lucreaza, de aproape 2 ani, cu Rasimo, societate care a golit bugetul local de miliarde de lei. In noiembrie 2004, firma a castigat un contract de peste doua miliarde pentru furnizarea de garduri metalice. Rasimo a incasat banii imediat, dar a furnizat gardurile cu o intarziere de patru luni.

Atitudinea alesilor locali fata de o adevarata „lipitoare” a banului public este una de nepasare. Rasimo ascunde o retea de interese care incearca sa-si „apropie” sume de bani din ce in ce mai mari.

Cum reuseste Rasimo sa castige contract dupa contract

Administratia locala a demonstrat ca lipsa respectului fata de banul public a devenit o cutuma in Romania. Primaria Cluj isi alege furnizorii dupa un algoritm politic care nu are nimic de a face cu eficienta. Rasimo a furnizat, pentru Cluj-Napoca, mii de metri de garduri ornamentale.

Achizitia de gard metalic din 16 noiembrie anul trecut a fost organizata prin cerere de oferta. Alesii locali nu s-au gandit ca ar putea organiza o licitatie.

Pentru a acoperi jocurile de interes, municipalitatea a trimis invitatii firmelor SC Consult Salrom SRL, Vaserv si catre trei firme „infratite” – Ardeal Construct, Rasimo si Atlas Reparatii. Au depus oferte doar trei dintre cele cinci societati: Vaserv, Atlas Reparatii si Rasimo.

Dupa evaluarea ofertelor, castigatoare a fost desemnata „preferata” municipalitatii, Rasimo. Valoarea contractului, la acea data, era de peste 40.000 de euro. Tranzactia a fost legala, desi – daca analizam cele trei ofertante – se observa ca, in realitate, erau numai doua.

Explicatia e simpla: patronul Rasimo este actionar si la Atlas Reparatii. „In contract scria ca, in termen de opt zile de la semnare, trebuie sa facem livrarea. Noi am dat gardurile”, a declarat Radu Vlas, patronul Rasimo. Informatia nu este, insa, confirmata si de reprezentantii Primariei.

„Eu stiu ca s-au impartit garduri la proprietari in luna martie. Chiar eu am primit in audienta reprezentanti ai unei asociatii de proprietari, care imi cereau sa le aprob 400 de metri de garduri”, a declarat viceprimarul Adrian Popa. Un calcul simplu spune ca banul public a „stat” in buzunarul Rasimo mai bine de patru luni.

Municipalitatea a „imprumutat” societatea cu peste 40.000 de euro, fara dobanda si fara sa poata oferi un motiv credibil.

„Premiu” de la Primarie

Patronul Rasimo s-a aratat deranjat de faptul ca reporterii ZIUA de Cluj au „dezgropat” neregulile contractelor sale cu Primaria. Dintre acestea, cele mai importante sunt cele incheiate la finalul anului trecut.

Rasimo a castigat doua licitatii – una pentru achizitionarea de gard metalic, in valoare de 1,9 miliarde lei, si cealalta pentru deszapeziri, in valoare de 6,5 miliarde de lei.

Valoarea celor doua licitatii a fost achitata integral de Primarie pana in 20 ianuarie, chiar daca gardurile metalice au ajuns la asociatiile de proprietari abia dupa patru luni, iar zapezile cazute in iarna – sustin surse din interiorul Primariei – nu au justificat contractul de aproape sapte miliarde.

Mai mult, Rasimo a primit un „premiu” din partea Primariei, care a aprobat un act aditional prin care s-a marit pretul gardurilor metalice. „Nu ma intereseaza daca gardurile au ajuns sau nu la oameni”, spune Radu Vlas, care se lauda ca in acest moment are 35 de angajati, dupa ce in urma cu putin timp avea numai 10. Cresterea este o consecinta a contractelor „facile” incheiate cu Primaria.

Este ilegal?

Istoria Rasimo arata ca de la comertul cu amanuntul se poate ajunge la o afacere impresionatata, bazata pe bani publici. Potrivit datelor Ministerului Finantelor, societatea Rasimo are ca principal obiect de activitate „comertul cu amanuntul in magazine nespecializate…”.

Dar asta nu a fost o piedica pentru ca Rasimo sa particpe la numeroase licitatii pentru amenajari de spatii verzi, lucrari ambientale, operatiuni de deszapezire sau achizitii de garduri metalice. „Sunt producator de garduri metalice. Am castigat si licitatia pentru deszapezire”, a recunoscut Vlas.

Credibilitatea societatii nu a fost verificata de functionarii din Primarie. Una din explicatii o constituie relatiile „misterioase” din zona politicului ale patronului Rasimo. „Este ceva ilegal daca am castigat licitatiile pentru deszapezire, garduri sau alceva?”, ne-a intrebat retoric Vlas.

Semn de normalitate

Cea mai populara lucrare a firmei Rasimo, „dintii de balaur” de pe strada Eroilor, lucrare ambientala despre care specialistii au afirmat ca e un adevarat kitsch, a fost „extirpata” din ordinul alesilor locali. Pentru aceasta lucrare, intre Primarie si Rasimo nu a existat nici un contract scris.

Rasimo a sponsorizat proiectul, mai exact lucrarile de manopera, in valoare de 300 de milioane. In acelasi timp, Rasimo a castigat, fara emotii, alte contracte cu municipalitatea clujeana.

Anul acesta, insa, robinetul a fost inchis dupa ce viceprimarul Adrian Popa „s-a prins” cum Rasimo si Atlas Reparatii au incercat sa pacaleasca Primaria, anuland ultima licitatie la care au participat cele doua firme.

Adrian Popa a constat ca cele doua societati sunt „infratite” si, mai mult, au incercat sa „regizeze” sub nasul sau o licitatie publica, din nou pentru garduri metalice ornamentale: Rasimo si Atlas Reparatii, firmele „controlate” de Vlas, si-au scris una alteia scrisorile de recomandare in vederea licitatiei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro