Citi a revizuit prognoza pentru deficitul extern al Romaniei de la 6,5% la 5,5% din PIB in 2009. Cursul de schimb ar putea ajunge la 4,1 lei/euro la finele anului
Deficitul de cont curent al Romaniei ar putea ajunge la finele acestui an la 5,5% din Produsul Intern Brut (PIB), se arata intr-un raport al Citi citat de NewsIn, analistii grupului revizuind in scadere estimarea anterioara de 6,5% din PIB, mentinand insa asteptarile de contractie a economiei cu 6%. Totodata, acestia au revizuit prognoza pentru cursul de schimb la finalul anului, de la 3,95 lei/euro la 4,10 lei/euro.
„Consideram ca ajustarea impresionanta a deficitului extern al Romaniei reflecta, in mare parte, contractia puternica a activitatii economice, in conditiile in care anticipam scaderea produsului intern brut (PIB) cu 6% in acest an, fata de cresterea cu 7,1% in 2008. In prezent, evolutia de la inceputul anului ne face sa estimam un deficit de cont curent de aproximativ 5,5% din PIB in 2009, de la circa 12,3% din PIB in 2008”, se arata in raportul publicat miercuri de Citi.
Economistii subliniaza ca ajustarea externa puternica, adancirea deficitului de productie si diminuarea riscurilor pe termen scurt, datorita acordului cu FMI si UE, sunt argumente pentru noi relaxari de politica monetara. Grupul american isi metine, astfel, prognoza pentru dobanda de politica monetara, de 7,25% la finalul anului, comparativ cu majoritatea estimarilor din piata, de 8% pe an. In prezent nivelul actual al dobanzii de politica monetara este de 9% pe an.
In mai, analistii grupului isi revizuisera prognoza pentru deficitul extern al Romaniei de la 7,4 la 6,5% din PIB.
Citi estimeaza ca euro va ajunge la 4,1 lei la finele anului
Analistii au revizuit si prognoza pentru cursul de schimb la finalul anului, de la 3,95 lei/euro la 4,10 lei/euro, in conditiile in care continua sa mizeze pe aprecierea leului, dar de o amploare mai mica. Proiectiile Citi indica aprecierea monedei nationale pana la 4,15 lei/euro la finele trimestrului trei si la 4,10 lei/euro la finalul lui 2009.
„Suntem oarecum dezamagiti de evolutia recenta a leului, dupa incheierea acordului cu FMI, care crescuse probabilitatea unei ajustari mai ordonate pentru Romania. Recunoastem existenta unor riscuri semnificative si posibilitatea turbulentelor in mediul politic inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie. Cu toate acestea, factorii care sustin leul, precum prezenta activa a bancii centrale in piata valutara pentru a evita volatilitatea excesiva, un cadru macroeconomic mai credibil si ajustarea externa puternica, ar trebui sa contracareze aceste riscuri”, se arata in raportul Citi.
In prognoza elaborata in mai, economistii estimau ca leul va fi cotat la 3,95 lei/euro la sfarsitul anului, in conditiile in care cadrul macroeconomic s-a imbunatatit, ca urmare a sprijinului financiar de la FMI si UE si a ajustarii peste asteptari a deficitului extern.