Sari direct la conținut

Citi: Romania va respecta graficul de adoptare a euro, daca implementeaza "credibil" programul cu FMI

HotNews.ro

Implementarea credibila a programului incheiat cu FMI ar trebui sa puna Romania intr-o situatie favorabila pentru intrarea in mecanismul ratei de schimb (ERM-2) in 2012, care precede aderarea la zona euro, se arata intr-un raport al Citigroup. Anul 2012 este dealtfel si anul in care autoritatile romane si-au propus sa intre in mecanismul ratei de schimb, urmand ca 2014 sa fie anul decizei de adoptare a euro.

Analistii institutiei considera ca perspectivele economice pe termen mediu s-au imbunatatit considerabil dupa semnarea acordului de imprumut cu FMI si Uniunea Europeana.

„In pofida riscurilor de implementare a programului, mai ales in plan fiscal, in conditiile in care economia s-ar putea contracta cu 6% in acest an, credem ca programul imbunatateste si perspectivele tarii pe termen mediu. In acest sens, reiteram faptul ca exista mize mai mari in implementarea acordului decat depasirea crizei. O aplicare credibila ar trebui sa puna Romania intr-o pozitie favorabila pentru intrarea in mecanismul ERM-2 in 2012”, se arata in raportul grupului financiar, care compara evolutia si perspectivele economiilor Romaniei si Bulgariei.

Astfel, analistii arata ca desi cele doua tari au intrat in criza cu deficite externe mari, natura si ritmul ajustarii acestor dezechilibre vor fi diferite. Acestia sunt de parere ca Romania, care are un regim al cursului de schimb cu flotare controlata, isi poate folosi moneda nationala ca pe un factor de atenuare a socurilor, ceea ce ar trebui sa contribuie la evitarea unei ajustari costisitoare si prelungite. Pe de alta parte, Bulgaria, care are consiliu monetar, va experimenta o ajustare graduala, care se va face prin modificari ale preturilor si salariilor.

Raportul Citigroup mai arata ca deficitul de cont curent se reduce mai rapid in Romania, desi activitatea economica se comprima intr-un ritm similar in cele doua state. „Credem ca acest lucru are probabil drept cauza un regim de curs diferit”, se arata in raport. Analistii estimeaza ca in acest an Romania va avea un deficit de cont curent de 5,4% din PIB, fata de 12,3% in 2008, in vreme ce deficitul de cont curent al Bulgariei va scadea de la 25,3% in 2008 la 12,8% anul acesta.

„Pe de alta parte, procesul de dezinflatie din Bulgaria pare sa fie bazat pe fundamente mai solide decat cel din Romania. (…) Mai mult, Bulgaria a urmat o politica fiscala mai prudenta in comparatie cu politica prociclica a Romaniei”, se scrie in raport.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro