Sari direct la conținut

Ciucă: Impozitarea progresivă, imposibil de aplicat fără să știm venitul global. Astăzi aceste cifre sunt ținute cu creionul în registre

HotNews.ro
Nicolae Ciucă, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

​Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri că impozitarea progresivă este imposibil de aplicat fără digitalizarea Ministerului de Finanțe care să permită determinarea venitului global. „Așa cum astăzi toate aceste cifre încă sunt ținute cu creionul în registre este imposibil să se aplice impozitarea progresivă.”

  • „Impozitarea progresivă este o soluție care se poate aplica doar atunci când vom avea toate instrumentele necesare, mai precis digitalizarea la nivelul Ministerului de Finante pentru determinarea venitului global, pentru că discutăm de impozitare progresivă in condițiile în care putem să determinăm venitul global.
  • Așa cum astăzi toate aceste cifre încă sunt ținute cu creionul în registre este imposibil să se aplice impozitarea progresivă.”, a declarat vineri premierul.

Ordonanța austerității va fi adoptată cert săptămâna viitoare. Unde nu vor fi stopate angajările

În privința ordonanței de urgență menită să reducă din cheltuielile bugetare, Ciucă a spus că sigur va fi adoptată săptămâna viitoare.

  • „Ordonanța urmează să fie prezentată săptămâna viitoare în Coaliție și în momentul în care Ministerul de Finante va prezenta toate datele și le vom analiza și vom agrea cu partenerii de Coaliție, si imiediat, că va fi la ședința de Guvern de miercuri sau într-o sedinta ulterioară, cert este ca săptămâna viitoare vom adopta această ordonanță.
  • Aceasta prevede o rânduială în ceea ce privește cheltuielile de la buget și aici ne referim la bunuri si servicii, la reducerea cheltuielilor pentru achiziție de autovehicule și mobilier și alte cheltuieli. Putem să funcționăm și să administrăm țara si fără aceste cheltuieli.”, a spus Ciucă.

În privința stopării angajărilor la stat, premierul a menționat una dintre excepții.

  • „Acolo unde va fi necesar sunt instituții care deja prin bugetul anual au prevăzute cifre de școlarizare și nu putem stopa încadrările, dar în instituțiile unde nu va fi absolut necesar să continue ocuparea funcțiilor și acelea vor fi stopate.”, a spus acesta.

În privința propunerilor legate de supraimpozitare și a discuțiilor că s-ar putea aplica și în privat, premierul a spus că nu ar fi corect ca statul să vină peste nopate cu astfel de măsuri.

  • „Celelalte chestiuni care țin de impozitare, supraimpozitare sunt de asemenea elemente de analiză pe care le așteptăm de la Ministerul de Finanțe. Nu putem să venim cu astfel de taxe. Suntem la mediul privat, discutăm și îi incurajăm să facă investiții și să se dezvolte.
  • Nu ar fi corect din partea statului să vină peste noapte cu astfel de măsuri.
  • Adoptarea la nivelul Guvernului a unei astfel de decizii nu poate să se întâmple în acest moment pentru că trebuie asigurate condițiile de constituționalitate și celelalte elemente pe care trebuie să le avem clar pe masă vis a vis de efectele și consecințele acestor masuri.”, a mai spus premierul.

Citește și: Impozitarea progresivă: ce spun Ciolacu și Ciucă / SONDAJ LIVE: Ar trebui introdusă împozitarea progresivă în România?

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro