Sari direct la conținut

Cîmpeanu s-a consultat cu studenții. Majorarea subvenției acordate la transportul cu trenul și dreptul de a convoca ședințe extraordinare ale Senatului universitar, dintre propunerile agreate

HotNews.ro
Cursuri universitare, Foto: Andrei PUNGOVSCHI / AFP / Profimedia
Cursuri universitare, Foto: Andrei PUNGOVSCHI / AFP / Profimedia

Dreptul studenților de a convoca ședințe extraordinare ale Senatului universitar și creșterea reducerilor pentru transportul intern feroviar și naval al studenților, de la 50% la 65%, se numără printre propunerile ce au fost agreate a fi incluse în noua lege a învățământului superior în urma consultărilor dintre ministrul Sorin Câmpeanu și organizațiile de studenți.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță într-o postare pe Facebook că avut luni consultări cu reprezentanții organizațiilor studențești asupra proiectului Legii învățământului superior, în urma acestor discuții fiind agreate mai multe propuneri.

Una dintre acestea se referă la dreptul studenților de a convoca ședințe extraordinare ale Senatului universitar.

  • „Convocarea va putea fi făcută pentru probleme studențești, pentru prima dată în legislația specifică, de către grupul tuturor reprezentanților studenților în Senatul universitar, prin excepție de la regula convocării de către o treime din membrii Senatului universitar”, explică ministrul.

O altă propunere agreată vizează creșterea reducerilor pentru transportul intern feroviar și naval al studenților, de la 50% la 65%.

  • „Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, inclusiv studenții înmatriculați la studii de scurtă durată la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituțiile de învăţământ superior acreditate, vor beneficia de tarif redus cu 65% pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport”.

De asemenea, a fost propusă „creșterea subvenției pentru cămine-cantine cu 50%, astfel încât să poată fi diminuată regia de cămin plătită de fiecare student, precum și costurile cu asigurarea mesei în cantinele studențești”.

Ce alte propuneri privind proiectul Legii învățământului superior au fost agreate de Ministerul Educației și organizațiile de studenți:

  • Consolidarea cadrului legal, astfel încât universitățile să poată acorda ajutoare sociale și burse speciale, îndeosebi pentru participarea la acțiuni de voluntariat, dar nu numai. Încurajarea și susținerea voluntariatului este o mare oportunitate pentru ca studenții să dobândească noi competențe, arată comunicatul.
  • Creșterea cu cel puțin 30% a finanțării de bază pentru studenții înmatriculați în domeniile STIM (științe-tehnologie – inginerie – matematică), corelat cu preluarea propunerii transmise de Alianța Română a Universităților de Tehnologie (ARUT) privind înființarea Programului Național pentru Educația în domeniul Științelor, Ingineriei, Tehnologiei și Matematicii PN-STIM (Science, Technology Engineering and Mathematics – STEM) cu scopul stimulării tinerilor în vederea participării la programe de studii universitare în domenii aferente STIM, care va fi sprijinit prin creșterea alocațiilor bugetare per student.
  • Clarificări cu privire la prevederile din domeniul învățământului superior medical, în contextul noilor prevederi din Legea învățământului superior, conform cărora organizarea pregătirii în rezidențiat, ca formă specifică de învățământ postuniversitar, se realizează de către Ministerul Educației prin intermediul instituțiilor de învățământ superior de medicină și farmacie acreditate și a instituțiilor de învățământ superior care au în structură facultăți acreditate de medicină, medicină dentară și farmacie.
  • Elaborarea la nivelul fiecărei instituții de învățământ superior a unei strategii specifice care să asigure o integrare aplicată a măsurilor cuprinse în Strategia Guvernului României de Incluziune a Cetățenilor Români aparținând minorității rome pentru perioada 2021-2027.
  • Asigurarea reprezentării fiecăreia dintre cele 5 federații studențești reprezentative la nivel național prin desemnarea a câte unui membru, cu statut de invitat permanent, în fiecare din cele 6 Comisii consultative naționale ale Ministerului Educației.

La consultările cu Ministerul Educației cu privire la proiectul Legii învățământului superior au participat reprezentanții mai multor federații ale studenților: Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR), Uniunea Studenților din România (USR), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro