„Cold Waves”: interviu cu Carlos „Sacalul”, amicul lui Plesita
La sfirsitul celor doua ore de proiectie, spectatorii au aplaudat minute in sir, pina cind regizorul si echipa acestuia au urcat pe scena.
Desi programul Festivalului de Film ASTRA de la Sibiu include 70 de premiere, filmul lui Solomon a fost cea mai asteptata pelicula datorita subiectului, aceasta reprezentind primul documentar care dezvaluie istoria si activitatea postului de radio Europa Libera.
Filmul lui Solomon vorbeste despre puterea unui aparent banal post de radio de a naste dragoste si ura, ba chiar de a provoca un razboi invizibil, in timpuri de restriste din viata unui popor.
Pentru a afla raspunsul la intrebarea ce a reprezentat Radio Europa Libera pentru romani sau daca postul de radio a fost un confident de incredere ori un dusman mascat, cineastul a strabatut toata Europa.
A pus cap la cap marturii, documente mai noi sau mai vechi, iar in final a realizat nu doar istoria unui post de radio, ci un tablou, care se vrea impartial, al unei povesti tragice, in care dorinta de informare sau de a informa facea victime.
Pelicula se prezinta sub forma unui jurnal de razboi in care principalele batalii se dau intre anii 1977 si 1989 si in care combatantii sint impartiti in trei tabere. Mai intii, cei care declanseaza conflictul, o mina de oameni care se identificau cu parola „Aici, Radio Europa Libera“. Urmeaza apoi zeci de mii de persoane, majoritatea tacute si ascultatoare la vorbele primilor.
In fine, a treia armata, compusa din aproape o mie de indivizi, formeaza grupul conspirativ Eter, al carui rol era fie de a asculta, fie de a vina de-a dreptul atit ascultatorii, cit si pe cei ascultati.
In film, ca si in realitate, liniile frontului nu apar clar delimitate si se extind cu mult in afara granitelor Romaniei, iar in momentele-cheie, o a patra tabara se contureaza peste Ocean si o finanteaza pe prima, pentru a o intari pe a doua si pentru a o dezarma pe a treia.
Astfel, strategii precum iradierea angajatilor sectiei romanesti din cadrul Radio Europa Libera (REL) de catre Securitate sint alaturate unor drame personale ale celor care aveau puterea microfonului sau ale celor la care mesajul din aparatul radio a avut ecou.
„Razboi pe calea undelor“ contine un interviu telefonic in exclusivitate cu Carlos „Sacalul“, aflat in inchisoare in Franta pentru acte de terorism. Chiar daca nu a fost inculpat pentru atentatele impotriva REL, Sacalul vorbeste de legaturile strinse de prietenie cu personaje importante ale scenei politice din perioada comunista.
Despre generalul Nicolae Plesita, audiat in dosarul teroristului si fost sef al Departamentului de Informatii Externe al fostei Securitati, Sacalul declara ca se bucura sa afle ca nu este arestat. „Este un tip simpatic, care bea de stinge.
Ne-am inteles bine pentru ca aveam amindoi spirite latine“, declara in film Carlos, care vorbeste de plimbari amicale in parc, feriti de microfoane sau de cadouri prietenesti. „Mi-a facut cadou doua pusti sovietice“, isi aminteste teroristul venezuelan in cadrul convorbirii telefonice.
Deputatul PRM si fost colonel de securitate Ilie Merce este un alt personaj spumos al filmului si devine reprezentant al celor care urmareau activitatea REL si ii depistau pe ascultatorii postului. Reactia salii a fost una de indignare la marturiile fostului membru al grupului Eter.
„M-am bucurat ca omul a vrut sa vorbeasca si, in fond, eu nu o sa-mi tradez coechipierii mei, chiar daca nu o sa le pot impartasi deloc valorile. Iar Merce este un astfel de coechipier“, a declarat regizorul Solomon.
Nestor Ratesh, Monica Lovinescu, Emil Hurezeanu, Andrei Voiculescu sau Neculai Constantin Munteanu sint vocile importante ale Europei Libere ale caror marturii sint prezente in pelicula in care personaj narator este chiar regizorul Alexandru Solomon. Implicarea afectiva nu lipseste, la fel cum nu lipsesc nici momentele emotionante.
De partea cealalta, a ascultatorilor, Doina Cornea si Vasile Paraschiv sint personajele care au avut curajul sa se faca complice actiunii REL.
Un articol de Oana Timar