Sari direct la conținut

Colegiul Farmaciștilor cere modificarea condițiilor de înscriere la concursul pentru conducerea Agenției Medicamentului, după ce Ministerul Sănătății nu a cerut ca viitorul președinte să fie absolvent de Farmacie

HotNews.ro
Colegiul Farmaciștilor cere modificarea condițiilor de înscriere la concursul pentru conducerea Agenției Medicamentului, după ce Ministerul Sănătății nu a cerut ca viitorul președinte să fie absolvent de Farmacie

Colegiul Farmaciștilor anunță că „a luat notă cu îngrijorare” de anunțul Ministerului Sănătății privind organizarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de președinte, respectiv vicepreședinți în cadrul Agenției Naționale a Medicamentului, și cere modificarea de urgență a condițiilor de înscriere la concurs. Colegiul Farmaciștilor consideră „o discriminare majoră și un abuz” faptul că Ministerul Sănătății îi exclude, prin condițiile de participare la concurs, pe absolvenții Facultății de Farmacie.

Reamintim că Ministerul Sănătății organizează concurs pentru funcțiile de președinte și două poziții de vicepreședinți al Agenției Naționale a Medicamentului, însă nu a trecut, în condițiile de înscriere la concurs, și pe aceea ca aspiranții la aceste funcții să fie absolvenți ai Facultății de Farmacie. De remarcat că actualul președinte interimar al instituției, Marius Daniel Șișu, a picat admiterea la Facultatea de Farmacie. Funcțiile de președinte și vicepreședinți ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale sunt cele mai importante 3 poziții din domeniul farmaceutic din România.

Colegiul Farmaciștilor anunță că a sesizat Ministerul Sănătății „față de această situație discriminatorie”, solicitând, de urgență, modificarea condițiilor de acces la concurs, precum și a termenului de depunere a dosarului de concurs de către persoanele interesate, și consideră că este vorba despre „abuz, discriminare sau nelegalitate”.

„De asemenea, pe această cale, solicităm public autorităților competente să analizeze situația semnalată și, potrivit competențelor ce le revin, să se pronunțe dacă și în ce măsură modul în care Ministerul Sănătății a organizat acest concurs este sau nu legal și în acord cu interesul general raportat la scopul și obiectul de activitate a Agenției Naționale a Medicamentelui și Dispozitivelor Medicale din România”, adaugă reprezentanții Colegiului Farmaciștilor.

Agenția Națională a Medicamentului este una dintre cele mai tehnice instituții din domeniul medical și este cea care decide ce medicamente intră sau ies de pe piața din România. De asemenea, Agenția Națională a Medicamentului ar trebui să monitorizeze permanent stocurile de medicamente din țara noastră, în condițiile în care medicamente esențiale lipsesc adesea de pe piața din România.

„Constatăm cu mâhnire profundă faptul că, la capitolul Condiții specifice de ocupare a posturilor scoase la concurs se prevede că pot ocupa aceste funcții exclusiv persoanele absolvente cu diplomă de licență a studiilor superioare în domeniul medicinei, economico-financiar sau juridic, excluzând astfel studiile superioare în domeniul farmaciei, iar perioada de depunere a dosarelor de concurs este stabilită ca fiind cuprinsă între data de 21.10.2019, care este ziua în care anunțul a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătății, și 25.10.2019, practic rămânând persoanelor interesate doar trei zile pentru pregătirea și depunerea dosarelor de concurs”, a declarat Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Potrivit reprezentanților Colegiului Farmaciștilor, „excluderea farmacistului de la posibilitatea înscrierii la concursurile sus menționate reprezintă o discriminare majoră, un abuz și o barieră nejustificată privind accesul farmaciștilor în aceste funcții de autoritate publică. Mai mult, lipsirea farmaciștilor titulari ai diplomei de farmacist, singurii profesioniști cu competență specială și deplină în domeniul medicamentului, de dreptul de a ocupa funcțiile respective vine în contradicție flagrantă cu dispozițiile art.568 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății dispoziții care, pe de o parte, recunoaște farmacistului statutul de specialist în domeniul medicamentului iar, pe de altă parte, potrivit alin.(2) lit.f) al aceluiași articol, acordă farmacistului dreptul de a ocupa funcții în administrația sanitară. Dincolo de prevederile legale ce conferă farmaciștilor dreptul de a ocupa și exercita o funcție în administrația sanitară, discriminarea promovată și susținută de Ministerul Sănătății nu are nicio rațiune ori motivație logică sau de oportunitate având în vedere scopul și atribuțiile pe care Legea 134/2019 privind reorganizarea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România le conferă acestei instituții a cărei principal scop și rațiune de a exista este medicamentul.”

Colegiul Farmaciștilor amintește de următoarea dispoziție legală: „Art. 1. – (1) Se înființează Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, denumită în continuare ANMDMR, prin reorganizarea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, care se desființează, ca instituție publică cu personalitate juridică, organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul medicamentelor de uz uman, dispozitivelor medicale și evaluării tehnologiilor medicale, în subordinea Ministerului Sănătății. Totodată, stabilirea unui termen de numai patru zile pentru depunerea dosarului constituie o barieră și o încercare de fraudare grosolană și evidentă a rezultatelor concursului prin deturnarea caracterului transparent, previzibil și real a organizării concursului respectiv.”

  • Mărul discordiei: Viitorul președinte al Agenției Naționale a Medicamentului nu are nevoie să fie absolvent de Farmacie

Ministerul Sănătăţii a anunțat, luni, că organizează concurs pentru ocuparea urmatoarelor posturi vacante de conducere din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România: președinte, un vicepreședinte pentru activităţile specifice științifice din domeniul medicamentelor de uz uman şi dispozitivelor medicale și un vicepreședinte pentru activitățile tehnico-administrative care susţin activităţile specifice științifice.

Candidații la funcția de președinte al ANMDM trebuie sa îndeplinească următoarele condiții, potrivit anunțului publicat de Ministerul Sănătății:

  • 1. absolvenți de studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul medicină, economico-financiar sau juridic;
  • 2. absolvenţi cu diplomă ai studiilor universitare de master sau doctorat în domeniul managementul sanitar, economic, resurselor umane, administrativ, psihologie sau juridic sau al unor cursuri de perfecționare în management;
  • 3. Vechime în muncă: minim 10 ani;
  • 4. Vechime în funcții de conducere: minim 5 ani.

Candidații la funcția de vicepreședinte trebuie sa îndeplinească următoarele condiții:

  • 1. absolvenți de studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul medicină, economico-financiar sau juridic;
  • 2. absolvenţi cu diplomă ai studiilor universitare de master sau doctorat în domeniul managementul sanitar, economic, resurselor umane, administrativ, psihologie sau juridic sau al unor cursuri de perfecționare în domeniul management;
  • 3. Vechime în muncă: minim 5 ani;
  • 4. Vechime în funcții de conducere: minim 1 an;

Practic, viitorului președinte al Agenției și viitorilor vicepreședinți nu li se cere să aibă studii de Farmacie, cu toate că Agenția Națională a Medicamentului este una dintre cele mai tehnice instituții din domeniul medical și este cea care decide ce medicamente intră sau ies de pe piața din România.

„Fiți atenți ce nouă mârșăvie face acest guvern PSD, deși a fost deja demis! Azi au fost scoase la concurs cele mai importante 3 poziții din domeniul farmaceutic în România: președintele și vicepreședinții Agenției Naționale a Medicamentului. Condiția principală de înscriere: să ai diplomă de absolvent de medicină, economie sau drept. De Farmacie NU!!! Repet: de Farmacie NU!!! Ghici cine a picat admiterea la Facultatea de Farmacie în urmă cu 6 ani și nu are diplomă? Ați ghicit: actualul președinte interimar al Agenției Medicamentului, domnul Marius Șișu. Ați priceput cum vine logica? Deci dacă ai studii în domeniul farmaceutic nu poți conduce cea mai importantă Agenție din domeniu, dar dacă ai picat admiterea la Farmacie da. Dacă ești prieten cu cine trebuie, ți se croiesc după măsură și condițiile la concurs. IN-CRE-DI-BIL!”, a scris Vlad Mixich, expert în politici de Sănătate și fost vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului, pe pagina sa de Facebook.

„Notă tehnică: pentru ca să fie permis accesul la concurs și pentru absolvenții de farmacie sau biochimie (cum e firesc în toată lumea civilizată) în anunțul de concurs trebuia să apară scris la condiții fie studii „în domeniul biologic și biomedical” (cf HG 326/2019), fie să se enumere clar inclusiv farmacia, ca să nu fie confuzii; apare însă doar „domeniul medicină”, care nu include și farmacia”, adaugă Vlad Mixich.

  • Marius Daniel Șișu, actualul președinte interimar al Agenției Medicamentului, a picat admiterea la Farmacie

Marius Daniel Șișu (36 de ani), președintele interimar al Agenției Naționale a Medicamentului, nu a reușit să treacă examenul de admitere la Facultatea de Farmacie, iar experiența lui în domeniul sănătății se limitează la falimentarea unor mici afaceri cu medicamente, scria în luna aprilie Recorder.ro. În iulie 2018, numele lui apărea pe lista candidaților respinși la examenul de admitere al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, însă instituția de învățământ a șters PDF-ul de pe site. Informația a rămas în căutările din Google, dar link-ul duce către o pagină goală. Șișu a fost evaluat la două probe, unde a luat notele 8.45 și 4.25, potrivit Recorder.ro.

Marius Daniel Șișu a fost numit la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului în luna februarie, după ce Adriana Cotel, o apropiată a lui Darius Vâlcov, a condus timp de 4 luni instituția, fără ca CV-ul ei să fie public, la acea vreme. Nici în comunicatul care a anunțat numirea lui Marius Daniel Șișu, în februarie, la conducerea ANM nu s-a oferit vreo informație despre pregătirea lui profesională.

„Pentru a forța, totuși, intrarea la Facultatea de Farmacie a Universității din Craiova, Marius Daniel Șișu a profitat de o portiță legală care-i permite unui tânăr să devină medicinist fără să dea examenul de admitere. Universitatea din Craiova are alocate câteva locuri pentru studenții străini. Aceștia nu sunt nevoiți să dea examen de admitere, departajarea făcându-se în urma unui concurs de dosare. Regulamentul le permite, însă, și studenților români să aplice pentru aceasta categorie, la grupa cu predare în limba engleză și după achitarea taxelor de școlarizare. La Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, taxa anuală pentru studenții străini este de 5.000 de euro, de trei ori mai mare decât taxa obișnuită pe care o plătesc studenții care nu prind locuri ‘la buget’ „, au scris jurnaliștii de la Recorder.

Într-un răspuns adresat redacției Recorder, Ion Rogoveanu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, confirmă că: „în anul universitar 2013-2014, Șișu Marius Daniel a ocupat un loc cu taxă, destinat cetățenilor din state membre UE și SEE (n.r. – Spațiul Economic European). Ca urmare a nefrecventării activităților obligatorii prevăzute în planul de învățământ, dl. Șișu Marius Daniel a fost exmatriculat în anul 2014”.

Asociația Dăruiește Viață, fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, care construiește din donații și sponsorizări primul spital de oncologie pediatrică din România, a inițiat în luna iunie o petiție online în care cerea demiterea președintelui Agenției Naționale a Medicamentului, Marius Daniel Șișu. Petiția este intitulată „Stop incompetenței care decide soarta noastră medicală!” și este adresată președintelui României, prim-ministrului și ministrului Sănătății.

„România se confruntă constant, în ultimii 30 de ani, cu crize ale medicamentelor în toate domeniile. De multe ori pacienții sunt nevoiți să-și cumpere singuri medicamentele sau dispozitivele medicale de care au nevoie pentru tratament în spital sau acasă. Medicii și spitalele nu au soluții, iar vina nu este asumată de nimeni. Mai mult, autoritățile responsabile, inclusiv ANMDM, nu caută soluții pentru remedierea situației. ANMDM este direct răspunzătoare pentru accesul la medicamente și dispozitive medicale”, subliniază inițiatorii petiției.

„Profesioniștii din cadrul ANMDM sunt, în prezent, subordonați unei persoane căreia îi lipsește un minimum de competență profesională pentru o funcție cu o asemenea responsabilitate”, se mai arată în textul petiției.

„Astăzi incompetența decide soarta noastră medicală. Tăcerea și neimplicarea noastră fac victime”, atrag atenția inițiatorii petiției.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro