Comisia de la Cotroceni blocata pentru inca doua-trei luni
Curtea de Apel Bucuresti a admis joi contestatia facuta de Asociatia Magistratilor, consecinta fiind suspendarea Regulamentului CSM. Presedintele Basescu are posibilitatea sa semneze decretul de numire in functie a judecatorilor din Comisia de la Cotroceni sau sa foloseasca hotarirea instantei si sa ceara reluarea procedurilor de numire.
Traseul juridic este insa lung, contestatiile mai multe, inclusiv la Curtea Constitutionala, iar activitatea Comisiei ar putea fi blocata pentru inca doua- trei luni.
Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea Asociatiei Magistratilor din Romania de suspendare a aplicarii Regulamentului CSM, prin care se forma Comisia speciala de la Cotroceni. Decizia are drept consecinta blocarea numirii judecatorilor in Comisie si, mai departe, functionarea acesteia.
Viorica Costiniu, presedinta AMR si-a motivat actiunea de suspendare prin faptul ca este „inadmisibil ca judecatorul sa fie luat din instanta si transferat in sfera administrativa, cum este aceasta Comise”. Costiniu a precizat ca este vorba si de imaginea judecatorilor. ” Azi facem consultanta pentru presedinte, miine pentru alte persoane”.
Decizia de joi a Curtii de Apel este executorie, deci indiferent daca CSM face sau nu recurs, suspendarea Regulamentului se aplica din acest moment. Astfel, spune Costiniu, a fost blocata si posibilitatea de a se relua procedura si de a face alte propuneri de judecatori.
Vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea, spune ca probabil CSM va face recurs impotriva deciziei Curtii de Apel, dar ca acest lucru nu afecteaza numirea judecatorilor. ” Chiar daca sentinta e executorie, ea nu-si produce efectele asupra alegerii judecatorilor din Comisie, pentru ca aceasta era legal constituita, iar Regulamentul era in vigoare”.
Blocarea comisiei la mina presedintelui
CMS a inaintat deja presedintelui propunerile pentru cei cinci judecatori care ar urma sa faca parte din Comisie. Traian Basescu are in acest moment posibilitatea fie sa semneze decretul de numire a judecatorilor, fie sa ceara CSM o noua procedura. Aceasta este insa blocata de decizia Curtii de Apel.
Cu alte cuvinte, o astfel de cerere este similara cu blocarea activitatii Comisiei pentru inca 2-3 luni.
Un calcul sumar arata ca traseul juridic al dosarului judecat joi la Curtea de Apel este lung. CSM trebuie sa dea pina in 15 noiembrie un raspuns, dupa care cauza se duce din nou la Curtea Apel, Conteciosul administrativ, pentru judecarea pe fond, ceea ce mai poate dura o luna in cel mai bun caz. In continuare ar urma judecarea obiectiei de neconstitutionalitate, inca o luna- doua.
Comisia se mai izbeste si de alte contestatii, care ii pot impiedica activitatea. Este vorba de sesizarile facute de Avocatul Poporului, care sustine ca Ordonanta de Urgenta este neconstitutionala exact din motivele invocate si de Viorica Costiniu.
Presedinta AMR spune ca vineri ii va trimite presedintelui Traian Basescu o scrisoare prin care ii va aduce la cunostinta faptul ca a fost suspendat Regulamentul. ” Sint temeiuri suficiente ca presedintele sa reflecteze serios inainte de a semna decretul pentru numirea judecatorilor, in cazul in care este de acord cu propunerile facute”, spune Costiniu.
Vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea, admite ca presedintele are temeiuri sa nu semneze decretul. ” Decizia ii apartine”, spune Chiujdea.
Comisia speciala a fost suspendata printr-o Ordonanta de Urgenta a guvernului, emisa a doua zi dupa ce DNA a cerut inceperea urmarii penale a ministrului justitiei, Tudor Chiuariu. In acel moment comisia avea pe masa dosarele a sapte actuali si fosti ministri, iar dupa desfiintare, s-a mai adaugat si cel al lui Decebal Traian Remes.