Sari direct la conținut

Comisia Europeana a atribuit un contract de 250 milioane euro pentru constructia a opt sateliti din proiectul Galileo

HotNews.ro

CE a acordat joi companiei germane OHB System AG un contract de 250 milioane euro pentru ca societatea sa construiasca opt noi sateliti ai controversatului proiect de navigatie prin satelit Galileo. Un al doilea contract s-a semnat cu Arianespace din Franta pentru o optiune de rezervare de pana la trei lansari cu Ariane 5 (comision de rezervare de 30 de milioane euro.

Un al treilea contract s-a semnat cu Astrium SAS (Franta) pentru a oferi posibilitatea actualei rachete de lansare Ariane 5 ES sa transporte cate patru sateliti din programul Galileo la fiecare lansare pe orbita, pentru o suma de ordinul a 30 de milioane euro.

Satelitii Galileo se lanseaza in prezent cate doi, la bordul unei rachete rusesti Soyuz. Datorita propunerii de mare competitivitate a contractantului si marind numarul de sateliti care vor fi plasati pe orbita pana in 2014, Comisia a reusit sa accelereze procesul.

Cei opt sateliti comandati se vor alatura celor 18 sateliti deja contractati, dintre care doi se afla pe orbita de la 21 octombrie 2011, ceea ce va duce numarul de sateliti la 26 pana la sfarsitul anului 2015. O a doua lansare a inca doi sateliti Galileo va avea loc ceva mai tarziu, anul acesta.

Programul Galileo a fost structurat in doua etape:

– Etapa validarii pe orbita (IOV) consta din teste si functionarea a patru sateliti si a infrastructurii terestre aferente acestora. Aceasta etapa este in curs de derulare.

– Etapa capacitatii operationale depline (FOC) consta in desfasurarea restului infrastructurii spatiale si terestre. Aceasta include o etapa initiala de capacitate operationala de 18 sateliti operationali. Sistemul integral va fi format din 30 de sateliti pe orbita, precum si doi sateliti la sol care sa-i inlocuiasca pe cei de pe orbita in caz de necesitate, si include centre de control situate in Europa si o retea de statii de receptie si statii de ridicare a semnalului instalate in intreaga lume.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro