Sari direct la conținut

Comisia Europeana a blocat "temporar" rambursarile de fonduri UE pentru resurse umane, catre Romania. Sunt afectate fonduri de peste 8 milioane de euro UPDATE Ministerul muncii reactioneaza: "Suspendarea nu aduce nici un fel de prejudiciu beneficiarilor"

HotNews.ro, EurActiv.ro

Reprezentantii Autoritatii de resort pentru finantarile din Fondul Social European si cei ai Curtii de Conturi au admis miercuri, cu ocazia unei mese rotunde organizata de “Coalitia ONG-uri pentru fonduri structurale”ca in urma unei verificari a Comisiei Europene din data de 11 februarie au fost “suspendate temporar”rambursarile catre Romania pe Programul Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).

Reprezentantii POS DRU au explicat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca Bruxelles-ul a decis sa nu mai analizeze, pentru moment, cererile de rambursare transmise de statul roman. Este vorba despre o cerere de rambursare in valoare de 8 milioane de euro transmisa pana la data de 11 februarie plus alte cereri care au mai fost elaborate in ultima luna.

“Comisia Europeana a facut niste verificari in luna februarie. Motivul principal al suspendarii temporare a rembursarilor este functionarea defectuoasa a Sistemului electronic – SMIS”, au explicat reprezentantii POS DRU.

Potrivit acestora, autoritatile romane si Comisia Europeana au facut schimb de informatii in aceasta perioada, in vederea remedierii problemelor, o noua evaluare urmand sa aiba loc in jurul datei de 19 aprilie.

Oficialii au mai mentionat ca Ministerul Muncii va transmite in curand un comunicat de presa oficial prin care va furniza mai multe detalii.

Potrivit reprezentantilor Coalitiei 112 pentru fonduri structurale, care au citat reprezentantii Curtii de Conturi, motivele principale invocate de Comisia Europeana au fost functionarea SMIS, lipsa de personal si excesele birocratice.

UPDATE Ministerul Muncii a transmis un comunicat de presa in care precizeaza ca “tocmai aceste deficiente au constituit motivul pentru care fostul director al AM POSDRU, Cristina Iova, a fost demisa din functie la inceputul anului 2010”

Aceasta desi, la momentul schimbarii din functie a Cristinei Iova, oficialii din Minister au declarat pentru HotNews.ro ca motivul este faptul ca i-a expirat perioada de interimat“.

Comunicatul de presa transmis miercuri, 31 martie, mai precizeaza:

  • “Rata scazuta de absorbtie si procedurile greoaie constatate de Comisia Europeana in urma auditului efectuat in ultimul trimestru al anului trecut au deteminat expertii comisiei sa elaboreze un set de recomandari, transmis la inceputul lunii februarie printr-o scrisoare adresata Autoritatii de Audit din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei. De altfel, tocmai aceste deficiente au constituit motivul pentru care fostul director al AM POSDRU, Cristina Iova, a fost demisa din functie la inceputul anului 2010
  • Comisia de audit a Comisiei Europene va reveni in Romania in luna aprilie a.c., pentru a evalua modul in care masurile aplicate in ultimele doua luni au respectat recomandarile facute. In acest interval, decontarile de la Comisia Europeana catre AM POSDRU au fost suspendate temporar, urmand a fi deblocate la finalizarea raportului comisiei de audit. Toate recomandarile facute de Comisia Europeana au fost deja respectate si implementate printr-un set de masuri active.
  • Faptul ca decontarile de la Comisia Europeana catre AM POSDRU au fost suspendate temporar nu aduce nici un fel de prejudiciu beneficiarilor proiectelor finantate din fonduri POSDRU. Platile catre acestia nu au fost si nu sunt suspendate. Ca dovada, in perioada februarie – martie a.c., 118 beneficiari au incasat suma totala de 23.206.693,81 RON, atat prefinantari, cat si rambursari. De asemenea, conform graficului de plati al autoritatii de management, beneficiarii vor primi in continuare sumele solicitate in cererile de rambursare si in cele de prefinantare”

Nota: detalii despre SMIS, una din problemele principale identificate:

SMIS este un sistem informatic centralizat, care functioneaza in cadrul autoritatilor de resort pentru fonduri europene. Acesta “permite monitorizarea proiectelor finanțate din Fondurile Structurale si de Coeziune (FSC), din momentul depunerii acestora pana la rambursarea cheltuielilor catre beneficiari. Reprezinta un angajament al Romaniei in cadrul negocierilor purtate pe capitolul 21, fiind totodata si o cerința expresa a regulamentelor comunitare din domeniu” (citat dintr-un document oficial al Ministerului Finantelor Publice).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro