Sari direct la conținut

Compania de consultanta a lui Roubini, supranumit "Dr. Doom", a fost scoasa la vanzare din cauza pierderilor

HotNews.ro

Roubini Global Economics, compania de consultanta a lui Nouriel Roubini, a fost scoasa la vanzare din cauza pierderilor estimate la doua milioane de dolari in acest an, potrivit CNBC, care citeaza surse apropiate situatiei. Compania lui Roubini a cunoscut o ascensiune rapida dupa infiintare, ajungand sa aiba 85 de angajati, insa continua sa piarda bani.

Potrivit persoanelor care au vazut oferta de vanzare, se prognozeaza ca firma va avea venituri de 14 milioane de dolari in acest an, insa va afisa pierderi de aproximativ doua milioane de dolari. Pentru anul viitor se estimeaza o crestere a veniturilor de 8% si un avans de 40% in 2013.

Nouriel Roubini, care se afla in Coreea in acest moment, nu a putut fi contactat, iar purtatorul de cuvant al companiei a refuzat sa comenteze.

Nascut in Istanbul in urma cu 49 de ani, Nouriel Roubini provine dintr-o familie de evrei iranieni. A trait in Teheran, in Tel Aviv si in Italia, unde a absolvit facultatea Summa cum laude. Detine un doctorat in economie internationala la Harvard si vorbeste fluent engleza, italiana, ebraica si persana.

A avansat rapid in cariera, detinand mai multe pozitii de management in Trezorerie si devenind consilier economic al lui Bill Clinton, la sfarsitul anilor ’90. Dupa acel moment, cariera lui parea a se fi plafonat, iar indoielile exprimate asupra viitorului economiei mondiale pareau total in afara tonului optimist general, mai ales cand, in urma cu cativa ani, a inceput sa vorbeasca despre o destramare totala a pietelor financiare.

Porecla de Dr. Doom si-a castigat-o in cadrul unei reuniuni a Fondului Monetar International din septembrie 2006, cand Roubini a vorbit despre o iminenta criza generalizata.

El a sustinut atunci ca prabusirea pietei ipotecare va antrena o recesiune globala, iar undele de soc vor distruge institutii financiare precum Fannie Mae si Freddie Mac.

Initial, intr-adevar, se parea ca Roubini a gresit. Prabusirea pietelor nu s-a produs. Chiar si la sfarsitul lui 2007, previziunile financiare si economice erau intunecate, dar nu dezastruoase.

In februarie 2008, Roubini a postat un articol pe blogul lui: „Riscul in crestere al unei dezintegrari financiare: cei 12 pasi spre dezastrul financiar”, in care detaliaza cum colapsul pietei imobiliare va determina pierderi uriase in sistemul financiar, in special in cadrul vehiculelor financiare utilizate pentru securizarea imprumuturilor. El a avertizat ca „o banca nationala” ar putea falimenta, iar, pe masura ce turbulentele se vor adanci, bancile de investitii si fondurile speculative ar putea colapsa.

Chiar si Roubini a fost surprins de cat de rapid a fost verificat scenariul de practica.

In luna urmatoare, banca de investitii Bear Stearns s-a prabusit. De la acel moment, anvergura dezastrului s-a accelerat, sectorul bancar se confrunta cu probleme generalizate, Freddie si Fannie s-au prabusit, bursele sunt tot mai volatile iar spectrul recesiunii s-a ridicat asupra economiei globale.

Roubini afirma ca a fost in stare sa prezica acest dezastru datorita abordarii „holistice” asupra crizei si a capacitatii sale de a se pozitiona in afara disciplinelor economice traditionale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro