Sari direct la conținut

Companiile energetice cer o noua majorare a preturilor la gaze

HotNews.ro

Reprezentantii Asociatiei Companiilor pentru Utilitati din Energie (ACUE) considera ca autoritatile statului trebuie sa decida noi majorari ale preturilor la gazele furnizate consumatorilor industriali. Noua crestere de preturi ar trebui sa aiba loc in ultimul trimestru din an, considera ACUE. In opinia acesteia, majorarea cu 10% a preturilor la gaze pentru consumatorii industriali care a avut loc pe 1 iulie nu este suficienta. Solicitarile companiilor au fost discutate in cadrul unei intrevederi cu reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

In opinia reprezentantilor ACUE, modificarile recente aduse Legii gazelor de catre Guvern prin care au fost stabilite doua cosuri de gaze, acordand o protectie consumatorilor casnici si CET-urilor prin alocarea, in principal, de gaze naturale din productia interna, reprezinta un pas important in directia normalizarii in functionarea pietei de gaze naturale.

  • „Totusi, majorarea de la 1 iulie a pretului reglementat al gazelor naturale cu cca.10% pentru consumatorii industriali si asigurarea consumului de gaze naturale al populatiei numai din productia interna au ca rezultat doar stoparea pierderilor furnizorilor de gaze naturale, pe perioada trimestrului al treilea al acestui an, pe piata reglementata”, mai spune ACUE.

Potrivit acesteia, pentru a asigura siguranta in furnizare in perioada sezonului rece, avand in vedere ca furnizorii nu mai pot acumula alte pierderi financiare, autoritatile statului trebuie sa adopte noi masuri in ceea ce priveste majorarea preturilor gazelor naturale la consumatorii non-casnici, incepand cu trimestrul 4 al anului 2011.

In ceea ce priveste consumatorii casnici, ACUE considera ca este nevoie de protejarea celor vulnerabili. Practic, asa cum stipuleaza noile reglementari europene in domeniul energiei, ar trebui sa beneficieze de protectie sociala consumatorii casnici care chiar au nevoie de aceasta, nu toti consumatorii casnici, indiferent de venit si consum, sustine ACUE.

Un alt subiect abordat in cadrul discutiilor a fost cel al datoriilor pe care le au companiile de stat, mai ales CFR, catre furnizorii de electricitate, datorii care sunt in continua crestere. „Cu toate acestea, autoritatile romane nu au luat deocamdata masuri concrete si ferme, iar datoriile CFR catre furnizorii de electricitate, toti membri ai ACUE, au depasit 1.9 miliarde lei la sfarsitul lunii iunie 2011”, informeaza ACUE.

  • Printre membrii ACUE se afla E.ON Romania, ENEL Romania, CEZ Romania, GDF Suez Energy Romania, RWE si Electrica.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro