Sari direct la conținut

Computerul care previne obezitatea

Jurnalul National

Se pare ca a devenit o cutuma in a se apela la calculator cand nu se gaseste o iesire dintr-o situatie. Doctorii suedezi au epuizat toate metodele obisnuite de prevenire a obezitatii copiilor si au recurs la o “reteta“ computerizata. Vazand numarul copiilor supraponderali din Albion, doctorii britanici au imprumutat solutia suedeza.

In ultimii ani, statisticile britanice au devenit alarmante: un baiat din cinci si o fata din patru sunt supraponderali, pentru categoriile de varsta cuprinse intre 2 si 15 ani. Cercetatorii englezi de la “Bristol University“ au dezvoltat mai departe microcomputerul Mandometer, care “sta cu ochii“ pe farfuria copiilor.

CONEXIUNE LA FARFURIE. Cam acesta este adevarul: o farfurie speciala este conectata la calculator, iar micul dispozitiv high-tech inregisteaza mersul “relatiei“ dintre copil si bunatatile din fata sa. Monitorul aparatului are grafice care sunt programate sa arate limite “de viteza“ legate de timpul in care este consumata mancarea din farfurie.

“De obicei, opiii care au probleme cu greutatea mananca prea repede“, spune pentru CNN, unul din cercetatorii implicati in proiect, doctorul Hamilton-Shield.

Exista o continua “comunicare“ intre computer si copil, in sensul ca dispozitivul cu pricina inregistreaza semnalele de “foame“ pe care i le transmite copilul. De fapt, copilul trece in calculator un nivel al senzatiei de foame, pe o scala programata in acesta.

Computerul il va “intreba“ periodic daca ii mai este foame, reamintindu-i ca, de fapt, a mancat destul.

Acest sistem se bazeaza pe cercetarile doctorilor care spun ca, in cazul obezilor, semnalele de foame transmise din stomac catre creier sunt dereglate. Computerul se substituie acestor semnale naturale, acolo unde este cazul.

PROBLEME CONTEMPORANE. Oricat de viabil ar fi acest proiect, este greu de crezut ca unui copil ii face placere sa poarte dupa el microcomputerul. Unii nutritionisti din Anglia sunt sceptici in legatura cu succesul acestei metode, aducand in discutie tocmai “moda“ alimentara a acestor ani, adica fast-food si racoritoare carbogazoase cu indulcitori.

In plus, acei copii trebuie sa fie mereu constientizati de problema pe care o au si sa dea dovada de o vointa de fier.

Pana una alta, proiectul merge mai departe, Universitatea din Bristol primind 224.000 de dolari pentru dezvoltarea computerului. Banii provin de la Organizatia Mondiala de Sanatate si Ingrijire.

OPTIMISMUL SPONSORILOR. Dupa cum se arata in materialul CNN.com, Organizatia Mondiala de Sanatate si Ingrijire se arata chiar entuziasmata fata de acest sistem, punandu-si sperante in rezultatele pozitive pe care le-ar aduce copiilor cu astfel de probleme.

Comercial In viitor. Desi la acest proiect lucreaza o “armata“ de cercetatori, iar fondurile nu lipsesc, se crede ca mai devreme de doi ani, Mandometer nu are sanse sa iasa pe piata. Si, oricum, la inceput, acest dispozitiv va fi disponibil doar in clinici specializate, au declarat pentru CNN, oamenii de stiinta britanici implicati in proiectul “computer anti-obezitate“.

CAUZELE OBEZITATII

Majoritatea copiilor devin obezi din cauza lipsei de activitate si exercitiu fizic, din cauza timpului indelungat petrecut in fata calculatorului si a televizorului si, nu in ultimul rand, din cauza mancarii de tip “fast-food“. In acelasi timp, putine familii reusesc sa impuna ore fixe de masa, parintii fiind nevoiti sa lucreze pana seara tarziu.

In aceste conditii, este nevoie de prepararea rapida a mancarii, de folosirea produselor semipreparate cu continut ridicat de grasimi si conservanti. Conditiile pentru proliferarea obezitatii sunt indeplinite, societatea de azi oferind putine alternative pentru o viata sanatoasa. Numai 60% din obezi ating varsta de 60 de ani.

SI ROMANIA ARE PROBLEME

Un studiu efectuat in partea de vest a Romaniei printre copiii cu o varsa cuprinsa intre 3 luni si 16 ani arata ca ponderea obezitatii este de 14,7%. Unul din trei copii obezi va deveni adult obez, pronosticul fiind ingrijorator atunci cand obezitatea apare precoce. In Romania nu exista in prezent date exacte privind numarul de obezi.

Totusi, o estimare facuta pe baza unor studii epidemiologice ar indica o pondere de 32% pentru supraponderalitate si 21% pentru obezitate. Din pacate, obezitatea este “insotita“ de alte afectiuni, precum hipertensiune arteriala si diabet zaharat. Aproximativ 5% dintre obezi au nevoie de tratament in regim de urgenta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro