Sari direct la conținut

Conacul părăsit din Parcul Tineretului, o clădire acum în paragină, cu poveștile și misterele ei. Legenda spune că Maria Tănase ar fi trăit aici

Conacul părăsit din Parcul Tineretului, o clădire acum în paragină, cu poveștile și misterele ei. Legenda spune că Maria Tănase ar fi trăit aici

Deși este unul dintre cele mai „tinere” parcuri din București, Parcul Tineretului este al treilea cel mai mare parc din oraș și a adunat de-a lungul anilor o mulțime de povești și mituri.

Una dintre aceste povești este legată de locul pe care a apărut parcul și căreia i se spunea fie „Valea Plângerii”, fie „Cocioc”.

Legendele urbane spun că, pe vremuri îndepărtate, aici se afla un sat mic, la marginea căruia se afla o mănăstire. Într-o noapte, pământul s-ar fi cutremurat puternic și s-ar fi crăpat, înghițind la propriu sătucul și mănăstirea. Zona ar fi fost mai apoi acoperită de apă, revărsată din Dâmbovița în urma inundațiilor, care a devenit încet-încet o mlaștină în toată regula (de unde și denumirea de „Cocioc”). Oamenii povesteau că, în unele nopți cu lună plină, apa se limpezea brusc, turla pierdutei biserici a satului putea fi văzută, iar liniștea era tulburată de glasurile celor care odinioară ar fi trăit în casele acoperite de pământ la cutremurul teribil. Acesta e motivul pentru care i se spunea „Valea Plângerii”.

O altă legendă, mai din zilele noastre, e legată de conacul părăsit din Parcul Tineretului. Pe platoul de deasupra lacului, chiar pe aleea care unește parcurile „Lumea Copiilor” și Tineretului, se află o clădire misterioasă, dar la vremea ei tare frumoasă, acum în stare de mare degradare.

Ziua o zărești mai ușor – vezi geamurile sparte, pereții înnegriți și distruși de incendiile care s-au abătut de-a lungul anilor și fel de fel de rămășițe, vezi și tavanul ruginit și căzut pe alocuri, într-un cuvânt vezi cam tot ce nu ai vrea să vezi la o clădire care a avut la un moment dat titlul de monument.

Citește, pe B365.ro, povestea și legendele care învăluie conacul misterios din Tineretului.

INTERVIURILE HotNews.ro