Concurentii Eurovision Romania 2015 se prezinta …
Pe scena Sălii Polivalente din Craiova, la finala naţională a concursului Eurovision 2015 din 8 martie vor concura Luminiţa Anghel, Alexa şi Aurelian Temişan, Voltaj, Băieţii, Blue Noise, Rodica Aculova, Cristina Vasiu, Tudor Turcu, Super Trooper, Ovidiu Anton, Lara Lee şi CEJ. Cine va pleca la Viena? Vom afla pe 8 martie, după votul publicului şi notele juriului.
În finala Selecţiei Naţionale cele 12 melodii calificate vor fi supuse jurizării publicului larg, dar şi votului juriului de specialitate, ponderea televotului fiind de 50%, la fel ca în cazul votului juriului.
Selecţia naţională se va desfăşura la Sala Polivalentă din Craiova şi va fi transmisă în direct de TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe www.tvrplus.ro.
Iata cateva date despre sase dintre concurentii din acest an transmise de TVR:
Alexa si Temisan, finala Eurovision 2015
Foto: TVR
Temişan + Alexa + Mihai Alexandru = … 5
„Mă duc să cânt la mine acasă”, declară Aurelian Temişan înainte de finala Eurovision România de la Craiova
După o pauză de 12 ani în care nu a mai participat la selecţiile naţionale pentru Eurovision, Aurelian Temişan mizează, anul acesta, pe o Chica latina, mai exact, pe o colaborare cu talentata Alexa Niculae, dar şi cu Mihai Alexandru, în calitate de compozitor. „Alexa e Geamănă de-a mea, ca şi zodie. Iar dacă suntem doi Gemeni, suntem, de fapt, patru inşi. Cu Mihai – cinci”, e calculul rapid făcut în glumă de Temi.
Participarea de anul acesta nu este întâmplătoare. Artistul şi-a mai încercat norocul la selecţia naţională Eurovision din anul 2003. „Atunci am fost bătut de… Mihai Alexandru! Eu am ieşit pe locul doi şi Mihai a plecat atunci cu Nicola…”, îşi aminteşte Aurelian Temişan. „Am spus atunci că voi mai participa o singură dată la Eurovision. Motivele vi le voi spune după întoarcerea noastră triumfătoare de la Viena”, adaugă simpaticul interpret, optimist în privinţa finalei de pe 8 martie: „O să vedeţi că Oltenia este matriarhatul. Adică, eu mă duc să cânt la mine acasă. Poate că nu întâmplător s-a decis ca anul acesta finala să fie la Craiova…”, mai spune el.
Atât el, cât şi partenera sa de scenă au colaborări vechi cu Televiziunea Română. Deşi mulţi români au remarcat-o în show-ul muzical Megastar, Alexa mărturiseşte că se simte „ca acasă” la TVR, amintindu-şi de debutul ei, la Şcoala vedetelor, cu zece ani în urmă: „Am stat un an pe aici, în gaşca domnului Titus Munteanu, Dumnezeu să-l odihnească. Şi de fiecare dată când vin aici mă simt exact ca şi cum aş veni acasă”, declară Alexa.
La rândul său, Aurelian Temişan ţine să sublinieze: „Iar eu, cu fiecare intrare pe poarta Pangrati, mai adaug o zi, o lună, un an la cei aproape 30 de ani de când tot calc pragul Televiziunii, căreia trebuie să-i mulţumesc pentru aportul adus carierei mele şi pentru oamenii frumoşi pe care mi i-a scos în cale”.
***
Deşi trece printr-o perioadă deosebit de grea, Aurelian Temişan a dat dovadă de un profesionalism desăvârşit, fiind prezent marţi, 17 februarie, la filmările programate la Televiziunea Română cu mai mult timp în urmă. Îi dorim multă putere să treacă peste această durere. Suntem lângă tine, Temi!
Blue Noise, finala Eurovision 2015
Foto: TVR
Bogdan Tudor, din The 50‘s, cu Blue Noise la Eurovision 2015
Cinci absolvenţi de Conservator şi unul de Coregrafie ne asigură că Love Won‘t Run Away. Cu ajutorul unui bun prieten muzician şi compozitor, Eduard Cârcotă, au pus la punct melodia a capella pe care o cântă în finala Eurovision România din 8 martie
Sunt destul de tineri… doar de o lună se numesc Blue Noise. Sunt trei băieţi şi trei fete – 6 voci şi-atât!… – care s-au calificat pentru finala Eurovision România de la TVR cu melodia Love Won‘t Run Away.
Pe Bogdan Tudor, zis şi Planorul, lumea îl cunoaşte din trupa The 50‘s, cu care cânta Ştefan Bănică. Împreună cu ceilalţi cinci tineri – Diana Moraru, Elena Moroşanu, Ana-Cristina Leonte, Mihail Grigore, Denis Bolborea – îşi spun generic „laboratorul de voci” sau Blue Noise. În afara lui Denis, absolvent de Coregrafie, toţi ceilalţi cinci membri Blue Noise sunt absolvenţi ai Academiei de Muzică, Diana terminând chiar Conservatorul de la Viena, secţia chitară clasică.
În trupa Blue Noise, Diana Moraru este soprană, Elena Moroşanu – mezzo, Ana-Cristina Leonte – alto, Mihail Grigore – tenor, Bogdan Tudor – bas, percuţii, Denis Bolborea – beatbox, looping and live fx. Sunt laureaţi la concursuri instrumentale, vocale, de jazz şi au multe colaborări cu artişti cunoscuţi din piaţa românească, dar şi cu artişti străini. Ana–Cristina este cunoscută din trupa Javra şi cvintetul de jazz care îi poartă numele; Elena Moroşanu s-a făcut remarcată cu proiectele personale sub numele Helen şi este songwriter Hahaha Production. La fel este şi cazul colegei noi, Diana Moraru, tot de la Hahaha Production. Mihail Grigore este violoncelist masterand la Academia de Muzică din Bucureşti. Denis Bolborea e cunoscut în primul rând drept coregraf din zona contemporană. Tânăr şi foarte activ, cu reale aptitudini muzicale, a participat la emisiuni tv muzicale. Fost component al Corului Madrigal, Bogdan Tudor a fost şi membru al trupei The 50’s, alături de Ştefan Bănică. Elena, Ana-Cristina, Mihail şi Bogdan reprezintă majoritatea membrilor formaţiei a capella, Jazzappella, care nu mai există în formula consacrată.
„Ceea ce vrem să ştie publicul este următorul lucru: suntem o trupă a capella, cântăm numai cu vocile, fără niciun acompaniament orchestral, fară niciun instrument. Sperăm să fie interesant pentru public proiectul nostru. Noi îl considerăm un exerciţiu, dar cum ar fi să ajungem chiar şi la Eurovisionul mare şi să interpretăm a capella melodia noastră acolo…”, ne-au declarat Blue Noise, prezenţi în platourile TVR pentru filmările necesare cărţilor de vizită, de prezentare a concurenţilor în finala Eurovision din 8 martie.
Love Won‘t Run Away este o poveste de dragoste spusă doar de vocile celor din trupa Blue Noise, fără niciun instrument muzical. Pentru 8 martie, ei pregătesc un show altfel, la care publicul nu se aşteaptă, după cum ne-au declarat artiştii. „De altfel, faptul că se cântă a capella la Eurovision este o premieră, de care noi suntem responsabili”, mai spun cei 6 din trupa Blue Noise.
Este prima lor participare la un concurs, sub numele Blue Noise. „Într-un timp foarte scurt am „proiectat” piesa, am înregistrat-o (cu ajutorul unui bun prieten muzician şi compozitor, Eduard Cârcotă, căruia îi mulţumim pentru tot sprijinul profesionist acordat). Credem că împreună putem realiza lucruri importante! Şi încercăm să nu abdicăm de la crezul nostru atât de greu regăsit”, ne-a spus Bogdan Tudor, prezent în studiourile TVR pentru filmări în proiectul Eurovision 2015.
Luminita Anghel, finala Eurovision 2015
Foto: TVR
Luminiţa Anghel, după 10 ani, din nou la Eurovision
Are fani în Europa după participarea din 2005 la Eurovision. La Kiev, în 2005, a obţinut împreună cu Sistem locul al treilea în finala internaţională Eurovision
Îşi doreşte foarte mult să revină pe scena Eurovision şi anul acesta se numără printre cei 12 finalişti ai competiţiei din România cu melodia A Million Stars, compusă de Andrei Tudor, pe versurile lui Cristian Faur.
„În cei 10 ani câţi au trecut de la urcarea pe podium, în 2005, alături de Sistem, am sperat să mă pot întoarce să-mi bat propriul record, pentru că a fost cel mai frumos loc din istoria participării României la Eurovision. M-am gândit că o să am ocazia să revin, să fac o figură bună, să ocup locul 2, dacă nu 1. Şi, de fiecare dată când am avut o piesă bună, în care am crezut, am revenit. Toată lumea mă întreabă de ce, cum de am curajul… Pentru că se poate ca un loc bun, ocupat înainte, să nu mai conteze dacă ajungi pe un loc mai slab, ba chiar să-ţi ratezi cariera…”, ne-a spus Luminiţa Anghel, care mai motivează: „Sunt om de competiţie, îmi plac concursurile, am fost la foarte multe concursuri internaţionale. Îmi place adrenalina pe care mi-o dă participarea într-un concurs. Iar Eurovisionul este un concurs foarte important, care nu mai este doar european, este urmărit în întreaga lume”.
Deja Luminiţa este foarte prinsă cu filmări, interviuri şi evident, social media. Îşi pregăteşte cu atenţie momentul pe scena de la Craiova din finala de pe 8 martie… În acest weekend, urmează să acorde un interviu pentru un site internaţional, care este interesat de prestaţia ei de anul acesta din concursul Eurovision.
Are fani foarte hotărâţi, prieteni din 2005, care consideră prestaţia ei de atunci drept una memorabilă. Luminiţa a păstrat legătura cu ei, a corespondat cu ei de-a lungul anilor. „Chiar aseară am primit un mesaj de la un redactor ESC Spania, care doreşte un interviu cu mine. Apoi, am cântat piesa unui compozitor spaniol acum doi ani, versurile fiind semnate de preşedintele OGAE Spania – organizaţia fanilor Eurovision spanioli, ceea ce mă onorează foarte mult. Am prieteni în Suedia, fani Eurovision, în Norvegia, în Bulgaria. Mulţi prieteni mi-au postat multă vreme Let me try pe pagina lor de facebook”.(Luminiţa Anghel)
Cunoscătoare a celor interesaţi de concursul Eurovision, mai ales că i-a şi întâlnit în 2005, Luminiţa vorbeşte cu mare respect despre comunitatea de fani ai concursului: „Fanii Eurovision sunt aparte, sunt foarte mulţi, foarte bine informaţi. Acum trei ani, am fost în Spania, la Madrid. Am întâlnit câţiva dintre ei şi pot spune că sunt atât de bine informaţi încât cunosc paticiparea oricărui interpret din orice ţară, anul, titlul piesei, versurile, cine a urcat pe podium, fredonează melodiile din ultimii 20-30 de ani prezente pe scena Eurovision. Este un public aparte, pretenţios, selectiv, cunoscător”.
Anul acesta, pentru melodia ei din concurs, Luminiţa Anghel colaborează cu Andrei Tudor şi Cristian Faur. „Andrei Tudor este un prieten vechi, am fost de multe ori în casa compozitorului Ionel Tudor şi al textierei Andreea Andrei, pe vremea când Andrei era încă foarte mic şi cânta la pian cu perne sub fund, fiind încă mic. Este o onoare să-i cânt o piesă într-un concurs atât de important”, declară Luminiţa.
Interpreta se întoarce la formula de colaborare cu Cristian Faur după 10 ani. „Sper să nu fie întâmplător că ne reîntâlnim când se împlinesc 60 de ani de Eurovision. Pentru că noi am participat când se împlineau 50 de ani şi am ajuns pe un loc foarte bun”, mai spune Luminiţa încrezătoare.
Cristina Vasiu, finala Eurovision 2015
Foto: TVR
Cristina Vasiu, de la „Tip Tip Minitop” la Eurovision
Cristina Vasiu, una dintre cele mai tinere calificate în finala naţională Eurovision mizează pe piesa „Nowhere”
Se dă cu rolele, se uită la desene animate, iar în timpul liber… se califică în finala Eurovision România. Cristina Vasiu, la cei nici 23 de ani împliniţi, ştie exact ce va face în viaţă: muzică. Drept urmare, piesa ei „Nowhere” este una dintre cele 12 pe care le vom asculta pe 8 martie, în finala naţională Eurovision, transmisă în direct la TVR.
Piesa Cristinei spune o poveste despre o dragoste intensă, după spusele artistei: „Cred că fiecare om trăieşte din dragoste şi pentru ea. Eu nu plec niciunde fără dragoste. La Eurovision, mizez pe faptul că piesa e extrem de actuală, de frumoasă, iar ceea ce vom pune în scenă va fi un moment unic”, promite intrpreta.
Hunedoreanca a urcat pe scenă încă din anii de grădiniţă, când a participat la celebra emisiune Tip Top Mini Top. Au urmat apoi numeroase concursuri şi festivaluri, Cristina adjudecându-şi numeroase premii şi trofee. A colaborat cu trupa Provincialii (2010 – albumul „Ochi de catifea”) şi cu DJ Sava (2010 – single-ul „2.2 Story”).
Cristina a intrat în sufletele românilor cu trei ani în urmă, când a luat parte la prima ediţie a show-ului Vocea Romaniei, fiind cooptată în echipa lui Horia Brenciu. Experienţa a propulsat-o pe scena Sălii Palatului, în spectacolul „Horia Brenciu – Fac ce-mi spune inima”.
De atunci, a mai lansat două single-uri: „Love me” şi „Fell Ya” şi a filmat primul său videoclip, pentru melodia „Nu pot uita”. Videoclipul a fost filmat pe parcursul a 20 de ore, în două locaţii din Bucureşti, artista adoptând un stil vestimentar sexy şi excentric.
Ovidiu Anton, finala Eurovision 2015
Foto: TVR
Ovidiu Anton, pentru a patra oară în finala Eurovision România
Concurentul Ovidiu Anton este pentru a patra oară în finala Eurovision România, iar mesajul melodiei lui compuse de o echipă de muzicieni suedezi este: I‘m Still Alive.
Azi împlineşte 32 de ani şi afirmă sus şi tare: I‘m Still Alive. Ovidiu Anton se numără printre cei 12 finalişti Eurovision România cu melodia Still Alive.
Cântă pentru a patra oară la Eurovision, este a patra finală la care participă şi tot ceea îşi doreşte este să cânte. „Plăcerea mea este să cânt, nu-mi plac concursurile în mod special, dar îmi plac mediul, anturajul şi tot acest eveniment care se numeşte Eurovision. Îmi face plăcere să fiu la Eurovision şi să transmit mesajul meu publicului. Particip de fiecare dată cu mult entuziasm, cu forţe proaspete”, ne-a spus Ovidiu Anton, finalist la Eurovision România 2015.
„Mesajul meu – Still Alive – exact asta vrea să spună: că sunt în continuare pe piaţa muzicală, în ciuda unei industrii muzicale neprietenoase cu ceea ce cânt. Eu merg înainte, acesta este mesajul pe care doresc eu să-l transmit publicului”, s-a confesat concurentul prezent în studiourile TVR la înregistrările cărţilor de vizită ale concurenţilor finalişti la Eurovision România 2015.
„Piesa mea este compusă de o echipă din Suedia – compozitorii Ylva Persson, Linda Persson şi Peter Hageras – care a mai compus pentru alte selecţii naţionale din 6 ţări (de exemplu Moldova, Belarus). Mi-a plăcut mult piesa, este o melodie pe care am simţit-o de la început şi pe care o cânt cu plăcere. Iniţial, părea că are o direcţie uşor resemnată, dar am adaptat-o stilului, felului meu de a fi: eu sunt un învingător, sunt still alive. Mi se potriveşte foarte bine. De altfel, nu aş veni niciodată la tv cu ceva ce nu mă reprezintă. Still Alive reprezintă încă o încercare! Rockul n-o să moară!”, este convins Ovidiu Anton.
A studiat canto şi chitară de la 6 ani, iar primul festival câştigat de Ovidiu, la Palatul Copiilor din Bucureşti, datează de acum 25 de ani. Între timp, Ovidiu a absolvit şcoala de muzică la chitară clasică şi pian. A format în 1998 trupa Carpe Diem. A câştigat
în 2003 locul al doilea la Festivalul Mamaia, secţiunea interpretare cu compoziţia proprie Vreau. Iar în 2005 şi-a adăugat în palmares şi titlul de câştigător al emisiunii Şcoala Vedetelor de la TVR.
De atunci şi până azi, Ovidiu îşi desfăşoară activitatea muzicală mai mult pe scena evenimentelor private. Din 2008 a pornit la drum şi prin cluburile de muzica live cu trupa Pasager, alături de care a mai fost prezent la finala naţională Eurovision România din 2010 şi a obţinut locul 2 la secţiunea rock Mamaia 2011. Iar în 2012 şi 2013, a participat la Eurvision cu piesele I Walk Alone şi Run Away With Me Tonight, compoziţii proprii. „Am avut concerte de cover-uri… Am decis să trăiesc o viaţă muzicală şi cânt la evenimente private, cânt însă doar ce îmi place. Atât în mediul privat, cât şi pe marile scene cânt ceea ce îmi place”, a mai precizat Ovidiu.
Îşi doreşte să cânte cât mai bine, să se prezinte cât mai bine pe scenă la concursul Eurovision în acest an. „Pentru mine, e foarte simplu: fac ceea ce îmi place – voi cânta. Publicul şi juriul au o misiune mai dificilă: ei vor decide. Concursul Eurovision îmi oferă şansa să aduc pe o scenă importantă muzica mea”, ne-a mai spus Ovidiu.
Lara Lee, finala Eurovision 2015
Foto: TVR
Lara Lee, pe urmele lui Cher, Pink, Justin Timberland sau Backstreet Boys
Lara este vine pentru a doua oară la Eurovision România. De data asta singură pe scenă, dar cu o echipă de producători suedezi, care au colaborat şi cu Cher, Pink, Justin Timberland, Backstreet Boys etc.
„Prima oară am încercat cu trupa T&L, acum însă am proiectul meu, o piesă şi un stil total diferite de cel de acum doi ani. Ba chiar şi un alt nume: Lara Lee”, spune Lara.
„Eurovision poate reprezenta începutul carierei mele, o rampă de lansare”, crede Lara. Aşa că, pentru acest moment, special pentru Eurovision, de două săptămâni a început colararea cu echipa producătorului Robin Lynch.
„Am în spate o echipă foarte puternică, foarte dedicată şi implicată în acest proiect. O echipă care colaborat şi cu Cher, Pink, Justin Timberland, Backstreet Boys etc. O echipă care a mai participat la Eurovision, în 2013, alături de Margaret Berger, care a reprezentat Norvegia, şi a ocupat 4.”
Lara ne-a mai dezvăluit că este permanent în legătură cu Robyn, de… „dimineaţă până a doua zi”. „Suntem în fiecare zi în conferinţă cu producătorul Robyn Lynch, cu textiera, scenograful, coregraful, cu toţi membrii echipei din Suedia, care vor să vină şi în România. Toate detaliile – machiaj, haine, coafură etc. – sunt stabilite cu echipa suedeză”, încheie Lara, încrezătoare în şansa ei de a reprezenta România la Eurovision.
Câştigătoare a numeroase premii naţionale şi internaţionale, Lara Lee s-a făcut cunoscută publicului şi prin apariţii în diverse emisiuni şi concursuri de televiziune: Ploaia Steluţelor, Megastar, X Factor (unde a avut-o ca mentor pe Paula Seling) etc. Interpreta a mai participat la selecţia naţională Eurovision, în anul 2012, cu trupa T&L. Are concerte şi colaborări cu diverşi artişti: Sonny Flame, Alexandra Stan, Akcent, 3 Sud Est.