Consilieri de-ai lui Donald Trump s-au întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu
Trei foști oficiali ai politicii externe americane din administrația lui Donald Trump s-au întâlnit luni cu premierul Benjamin Netanyahu și cu alte persoane publice din Israel, potrivit unor surse citate de Reuters.
Delegația era formată din Robert O’Brien, care a fost al patrulea și ultimul consilier pentru securitate națională al lui Trump, precum și din fostul ambasador în Emiratele Arabe Unite John Rakolta și fostul ambasador în Elveția Ed McMullen, a declarat persoana care are informații cu privire la această chestiune, dar care a cerut să își păstreze anonimitatea.
Delegația s-a întâlnit cu Netanyahu, precum și cu liderul opoziției israeliene Yair Lapid și cu alți oficiali israelieni.
Printre obiectivele principale ale călătoriei a fost obținerea unei mai bune înțelegeri a situației politice interne a Israelului, a mai spus persoana familiarizată cu vizita.
Coaliția lui Netanyahu este afectată de dezacorduri interne, mulți israelieni acuzând guvernul său că nu a împiedicat atacul Hamas din 7 octombrie.
Vizita are loc într-un context de tensiuni între Israel și administrația Biden cu privire la desfășurarea războiului de către Israel în Gaza și este totodată o raritate că aliații lui Trump călătoresc în străinătate ca parte a unei delegații organizate pentru a se întâlni cu oficiali străini.
De amintit este că luni procurorul Curții Penale Internaționale de la Haga a declarat că a cerut mandate de arestare pentru Netanyahu, șeful apărării și trei lideri Hamas pentru presupuse crime de război.
Liderii israelieni și palestinieni au respins acuzațiile de crime de război, iar reprezentanții ambelor părți au criticat acțiunea Curții Penale. Nu a fost imediat clar dacă întâlnirea de luni a avut loc înainte sau după acel anunț.
Nu era clar ce a discutat delegația aliaților lui Trump cu israelienii, dar sursa Reutera a subliniat că grupul nu acționează la cererea fostului președinte, deși toți sunt consilieri informali ai lui Trump, iar fostul președinte va fi informat probabil despre rezultatul întâlnirilor.
Casa Albă a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebată despre întâlnire, iar biroul premierului israelian nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Peste 35.000 de palestinieni ar fi fost uciși în ofesniva Israelului asupra Fâșiei Gaza în cele șapte luni de la declanșarea conflictului care a început atunci când militanții Hamas au atacat Israelul pe 7 octombrie.
Ce părere are Trump despre conflictul din Gaza și ce rol au avut delegații în administrația republicanului
Trump a criticat ocazional Israelul pentru operațiunea sa din Gaza și l-a acuzat pe Netanyahu pentru că nu a prevenit atacul din 7 octombrie. Dar Trump, candidatul republican la președinție, se prezintă în mod constant ca un aliat mai de încredere al Israelului decât președintele democrat Joe Biden, rivalul său la alegerile din 5 noiembrie.
În timpul mandatului lui Trump la Casa Albă din 2017-2021, SUA și-au mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, care i-a încântat pe israelieni și i-a înfuriat pe palestinieni.
Rakolta, fostul ambasador în Emiratele Arabe Unite, a jucat un rol major în Acordurile Abraham, acorduri semnate în anii Trump, care au normalizat relațiile bilaterale ale Israelului cu Bahrain, pe o de o parte, și cu Emiratele Arabe Unite, pe de alta.
O’Brien a devenit unul dintre cei mai buni consilieri pe politică externă ai lui Trump și probabil că va juca un rol semnificativ într-un al doilea mandat al acestuia, dacă îl va învinge pe Biden pe 5 noiembrie, potrivit mai multor persoane.
Întâlnirile lui Trump din ultimele luni
Oficialii străini au discutat în mod regulat cu Trump sau consilierii săi în ultimele luni pentru a-i înțelege mai bine politicile probabile în cazul în care acesta s-ar întoarce la Casa Albă.
Liderii străini aflați în vizite oficiale se întâlnesc de obicei cu liderii opoziției. Ministrul britanic de externe David Cameron s-a întâlnit cu Trump la proprietatea sa din Mar-a-Lago din Florida în aprilie, unde au discutat despre războiul din Ucraina și viitorul NATO.
Premierul Ungriaiei, Viktor Orban, s-a întâlnit cu Trump la Mar-a-Lago în martie, iar luna trecută, fostul președinte l-a primit pe președintele polonez Andrzej Duda la Trump Tower din New York.
Actul Logan din 1799 permite americanilor din afara guvernului să se întâlnească cu oficiali străini, dar limitează capacitatea acestora de a negocia disputele SUA cu guvernele străine.