Consultare publica pe tema unor modificari privind tarifarea spectrului radio in comunicatii
Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a lansat miercuri o consultare publica privind clarificarea unor dispozitii legale, precum si modificarea unor principii de tarifare a spectrului radio. Una dintre propuneri vizeaza clarificarea normelor aplicabile in situatia incasarii anuale a tarifului de utilizare a spectrului. Astfel, tariful se va incasa anual in conditiile in care valoarea tarifului ce ar fi perceput in baza unei licente pentru un an intreg nu depaseste cuantumul a 200 euro la data de referinta, respectiv data de 1 martie a fiecarui an pentru licentele in vigoare la aceasta data, sau ultima zi lucratoare a trimestrului emiterii licentei, in cazul in care aceasta a fost eliberata ulterior datei de 1 martie.
Totodata, ANCOM propune modificarea prevederilor ce reglementeaza modalitatea de incasare a tarifului in cazul modificarii conditiilor tehnice din documentele de alocare/asignare. In aceasta situatie, ANCOM propune ca inclusiv tariful incasat trimestrial sa fie calculat in baza documentelor de alocare/asignare in vigoare, in sensul ca tariful aferent noilor conditii tehnice va fi luat in considerare la individualizarea obligatiei de plata incepand cu luna urmatoare lunii modificarii.
O ultima modificare supusa consultarii publice se refera la reglementarea tarifului pentru retelele publice punct-multipunct cu acces fix pe suport radio (FWA) in banda 24,5-26,5 GHz. In acest sens, ANCOM propune ca tariful in banda 24,5-26,5 GHz sa fie ajustat de o maniera astfel incat sa reflecte abordarea descrisa in Documentul de pozitie privind utilizarea spectrului radio la nivel national in benzile de frecvente 24,5-25,5 GHz / 25,5-26,5 GHz, document ce elimina posibilitatea alocarii de canale la nivel judetean.
Utilizarea frecventelor radio este permisa numai dupa obtinerea unei licente, act administrativ care cuprinde conditiile legale, tehnice si operationale in care este exploatata resursa de spectru radio, iar tarifele de spectru reprezinta un mecanism menit sa determine o utilizare efectiva si eficienta a drepturilor acordate prin licente.
Proiectul de decizie supus consultarii poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 23.01.2014.