Sari direct la conținut

Contributia FMI la noul pachet de salvare a Greciei va avea o pondere mai mica decat in cazul Portugaliei si Irlandei

HotNews.ro

Contributia Fondului Monetar International (FMI) la noul pachet de salvare a Greciei va avea o pondere mai mica decat in cazul programelor pentru Portugalia si Irlanda, din cauza ingrijorarilor cu privire la expunerea enorma pe termen lung pe care o are la zona euro, potrivit unor persoane apropiate situatiei citate de The Wall Street Journal. FMI s-a angajat sa imprumute 78,5 miliarde de euro Greciei, Irlandei si Portugaliei pana in 2014, aceasta suma fiind insa multe ori mai mare decat participatia acestor tari la institutia internationala, ceea ce reprezinta o sursa de ingrijorare pentru oficialii Fondului.

Dupa incheierea primului pachet de salvare pentru Grecia, din mai 2010, FMI a anuntat ca va contribui cu o treime la eventualele pachete de asistenta financiara ce vor fi acordate altor state din zona euro. Astfel, oficialii europeni au presupus in timpul negocierilor pentru noul plan de salvare a Greciei ca FMI va contribui, din nou, cu o treime din suma totala.

FMI a aratat insa ca este putin probabil sa urmeze aceeasi formula in cazul noului pachet. „Cu siguranta nu va fi o treime”, a precizat una din sursele citate.

Saptamana trecuta, liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru un nou program de asistenta financiara pentru Grecia, in valoare de 109 miliarde de euro, care va acoperii nevoile de finantare ale acestei tari in urmatorii ani. Programul prevede si schimbul de obligatiuni cu o valoare de 135 miliarde de euro care ajung la maturitate in perioada 2011-2020, circa o treime din valoarea totala a datoriei Greciei, cu obligatiuni noi cu scadenta la 30 de ani.

Institutul International de Finante, institutia care a negociat in numele bancilor si al institutiilor financiare, estimeaza ca jumatate din aceste aceste obligatiuni vor fi schimbate in altele noi cu un discont de 20% – ceea ce inseamna de fapt reducerea datoriei Greciei cu 13,5 miliarde de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro