Sari direct la conținut

Cosmote primeste o finantare de 225 milioane de euro din partea BERD pentru investitii in dezvoltarea retelei 4G

HotNews.ro
Semnarea acordului de imprumut, Foto: Cosmote Romania
Semnarea acordului de imprumut, Foto: Cosmote Romania

Cosmote Romania, subsidiara a Hellenic Telecommunications Organizations (OTE), operatorul mobil grec lider in Europa de Sud-Est – va primi o finantare de 225 milioane euro din partea BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare): 75 de milioane euro din surse proprii ale BERD si 150 milioane euro credit sindicalizat din partea unui grup format din sapte banci comerciale, a anuntat miercuri operatorul de telefonie mobila. Acesta este cel mai mare credit sindicalizat din tara din acest an si va permite operatorului sa finanteze reinnoirea licentelor si sa isi indeplineasca obligatiile de plata pentru spectrul alocat serviciilor mobile 4G, precum si sa acopere o parte din investitiile necesare dezvoltarii retelei, au mai spus oficialii Cosmote.

  • „Pentru BERD, construirea unei infrastructuri IT&C de incredere este esentiala pentru incurajarea inovatiei si a industriilor moderne centrate pe cunoastere. In toate tarile in care BERD deruleaza proiecte de investitii, telecomul este un sector extrem de dinamic, bazat pe cunoastere. Suntem incantati ca prin acest imprumut contribuim la eforturile COSMOTE Romania de a creste piata telecom din Romania, in beneficiul utilizatorilor si al mediului de afaceri. Suntem, in egala masura, onorati de faptul ca aceasta tranzactie este un proiect implementat in parteneriat cu Grupul OTE, implicand, de asemenea, un grup extins de banci cu traditie”, a spus James Hyslop, Directorul BERD Romania.

Aranjori principali mandatati (Mandated Lead Arrangers) pentru acest credit sindicalizat sunt ING Bank si Societe Generale, Aranjori principali (Lead Arrangers) sunt Erste Group Bank AG si Eurobank Private Bank Luxembourg S.A, Citibank, NBG Bank Malta Limited si Raiffeisen Bank International AG sunt Aranjori (Arrangers).

  • „Industria telecom este intens influentata de investitii, iar schimbarile tehnologice se intampla rapid. Cosmote Romania, in calitate de furnizor complet de servicii de comunicare, a lansat serviciile 4G in aprilie acest an, confirmand inca o data strategia orientata spre clienti. Prin acest imprumut din partea BERD, ne consolidam resursele, astfel incat sa putem urma un plan optim de investitii pentru dezvoltarea serviciilor in banda larga”, a declarat Nikolai Beckers, CEO Cosmote Romania.

De la lansarea operatiunilor sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde de euro in peste 330 de proiecte in Romania, angrenand peste 12 miliarde de euro pentru acestea, din surse externe de finantare, se mai spune in comunicatul Cosmote Romania.

Reteaua 4G Cosmote Romania: in urma licitatiei pentru spectru derulata de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), incheiata pe 24 septembrie 2012, COSMOTE Romania si-a reinnoit licenta detinuta in prezent in benzile de 900 MHz si 1800 MHz si a achizitionat spectru suplimentar in benzile de 800 MHz, 1800 si 2600 MHz. Noile licente devin valide incepand cu 6 aprilie 2014 si vor fi disponibile pentru o perioada de 15 ani.

Prin aceasta licitatie, COSMOTE Romania a securizat 50 x 2 MHz de spectru, in deplina conformitate cu obiectivele si strategia de licitatie a companiei, prin care va putea sustine nevoile de extindere a retelei pe termen lung, din punct de vedere al dezvoltarii si al capacitatii de a gazdui toate tehnologiile (2G/3G/4G).

In aprilie 2013, COSMOTE Romania a lansat comercial serviciile 4G in Bucuresti (zona de nord), Otopeni, Ploiesti, Cluj, Iasi si in statiunile turistice Sinaia, Busteni, Predeal. Reteaua 4G furnizeaza o experienta de utilizare semnificativ imbunatatita, permitand viteze de descarcare de pana la 75 Mbps, respectiv de incarcare de pana la 37,5 Mbps. Intr-o prima faza, descarcarea si incarcarea datelor prin noua retea 4G a COSMOTE Romania sunt disponibile prin doua modemuri, Huawei E3276 si ZTE MF823, respectiv prin intermediul tabletei Samsung Galaxy Note LTE 10.1.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro