Sari direct la conținut

Crescător de animale din Bulgaria: Laptele din România și Ungaria este mai bun decât al nostru

HotNews.ro
Vaci la păscut, Foto: DreamsTime
Vaci la păscut, Foto: DreamsTime

Prețurile scăzute de achiziție a laptelui în Bulgaria au forțat mulți crescători de animale să protesteze la Haskovo. Dar în timp ce fermierii sunt nemulțumiți de situația laptelui, la Drachevo, Mihail Mihailov reușește să depășească problemele din sector, scrie 24Chasa, citat de Rador.

Mihail Mihailov este crescător de animale ca formație, crește 70 de vaci pentru producție de lapte în ferma sa. Despre cum se descurcă în industrie și cum își realizează profiturile, Mihail Mihailov a declarat pentru BNR Burgas următoarele: „Sunt mulțumit de alegerea pe care am făcut-o, aceea de a închide ciclul de producție. Eu îmi produc totul și ies pe piață”.

Dar cu asta vin și alte probleme, notează el: „Nu prea pot satisface piața și de aceea trebuie să cresc numărul de vaci. Deocamdată sunt însă mulțumit”.

Mihail Mihailov a comentat că piața liberă și inexistenta reglementare a proceselor din partea statului sunt principalii factori pentru situatia complexă privind prețul de achiziție al laptelui. O mare parte din fabricile de lapte din Bulgaria cumpără din ce în ce mai mult lapte din Ungaria, Ucraina și alte țări din Europa.

„În țări precum România, Ucraina și Ungaria calitatea laptelui e foarte bună. Acolo se aplică și se respectă standardele”

Motivele pentru aceasta, potrivit lui Mihailov Mihailov, ar fi următoarele: „În țări precum România, Ucraina și Ungaria, calitatea laptelui este foarte bună. Acolo se aplică și se respectă standardele de igienă și muls adecvat. Prețul, din câte știu eu, este în jur de 0,90 de leva pe litru de lapte”.

Mihail Mihailov a declarat că Ministerul Agriculturii trebuie să găsească o modalitate de a îmbunătăţi condiţiile de afaceri în ferme.

Întrucât nu există o legislație care să reglementeze profiturile și prețurile de la producător la comerciant, nu există nicio modalitate de normalizare a situației crescătorilor de animale din țară. Prețurile de achiziție a laptelui în țară nu s-au stabilizat încă, iar viitorul producătorilor de lapte rămâne incert.

foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro