Crin Antonescu, pe B1 TV: Victor Ponta nu este "fundamental diferit" fata de perioada opozitiei, dar este "expus" unor pericole de a reveni la epoca Adrian Nastase
Crin Antonescu considera ca premierul Victor Ponta, desi nu este „fundamental diferit” fata de perioada opozitiei, este „expus” unor pericole de a reveni la epoca Adrian Nastase. „Victor Ponta din 2013 nu imi pare fundamental diferit, dar imi pare expus, asa cum se intampla fiecare dintre noi cand ajunge intr-o pozitie importanta, unor pericole, si sper sa reziste, si eu incerc sa-l ajut sa reziste pericolelor, chiar prin declaratii publice”, a spus Antonescu, invitat in emisiunea lui Robert Turcescu de la B1 TV.
„Vrem sa terminam cu epoca Basescu, dar nu e voie sa ne intoarcem sub un singur aspect in 2004. Nu am parcurs acest drum ca sa ne intoarcem inainte de 2004”, o perioada caracterizata prin „autoritarism, clientela, un tip de demagogice, un tip de paralizie al justitiei”, a subliniat Crin Antonescu.
„Exista acum semne ale acestui pericol (de a reveni la epoca Nastase, nr.r), oameni care cred ca pana la sfarsitul lui 2004 era bine si nu era bine de loc”, a precizat liderul PNL.
Emisiunea s-a incheiat ((Intrebarile moderatorului, cu italice)
Robert Turcescu: Ce s-a intamplat intre dvs si dl Voiculescu?
Crin Antonescu: Am functionat doar in cadrul USL si functionam inainte, dl Voiculescu a facut declaratii nerusinatesi dupa aceea a dat o declaratie si mai nerusinata. Nu exista niciun temei sa afirme ca PNL are un comportament imoral fata de PSD sau ca eu sau PNL facem bezele dl Basescu.
Pe semne dl Voiculescu are influenta mare in PC, dar asta nu inseamna si in USL.
Credeti ca are influenta si asupra dl Ponta?
Nu, si nu am motive sa cred. Nu cred ca am motive sa cred ca influenta lui Voiculescu asupra lui Ponta sa fi sporit, nu stiu invers.
De ce l-ati adus pe Voiculescu langa PNL?
In imprejurari politice precum cele parcurse nu te asociezi intotdeauna doar cu cine ti-ai dori. Voiculescu a fost asociat cu PSD, a fost asociat spectaculos cu dl Basescu. Eu nu cred ca a fost o greseala, a fost un calcul si a fost un calcul reusit. La momentul in care m-am asociat cu PC si Dan Voiculescu, am spus-o, prin pozitionarea in raport cu regimul Basescu se situau pe o pozitie corecta in raport cu a mea. Nu am doza de ipocrizie sa consider ca doar ce a dat CNSAS a insemnat influenta Securitatii asupra vietii politice.
Eu sper ca desecretizarea arhivelor Dunarea sa nu se faca doar pentru coltul de pagina cu Voiculescu. Ma gandesc ca putem gasi numele mai multor oameni care activeaza in politica sau in viata publica.
Si pe numele dvs a circulat o hartie care s-a dovedit a fi un fals legata de colaborarea cu Securitatea
A fost un lucru care m-a mahnit foarte mult.
Nu ati avut nicio intersectie cu securitatea?
Absolut deloc
Despre relatia cu Ponta, pe o scara de la 1 la 10, ce nota ati da acestei relatii?
Nu a fost o relatie de familie, cu toate ca sotiile noastre sunt colege de serviciu, dar a fost mai mult decat o relatie de serviciu. E un om in legatura cu care am nutrit mari sperante si o buna parte inca le nutresc. In toata aceasta perioada a epocii Basescu, mi-am pus mereu problema ca atunci cand vom iesi din aceasta perioada, si am sperat in 2009, va trebui sa fim extrem de atenti sa iesim pe la iesire, nu pe la intrare
Vrem sa terminam cu epoca Basescu, dar nu e voie sa ne intoarcem sub un singur aspect in 2004. Nu am parcurs acest drum ca sa ne intoarcem inainte de 2004.
Exista acum semne ale acestui pericol, oameni care cred ca pana la sfarsitul lui 2004 era bine si nu era bine de loc. Autoritarism, clientela, un tip de demagogice, un tip de paralizie al justitiei
Cand iesim, trebuie sa iesim in partea cealalta. Cand te aliezi cu un partid ca PSD, mare, inertial, am pus o speranta enorma in Ponta si mi s-a parut garantia ca putem imagina viitorul, nu intoarcerea la 2004.
Nu vad daca nu Ponta ar fi fost in fruntea PSD atunci cu cine s-ar fi putut face aceasta alianta. A fost mai mult decat o relatie politica, nu i-as spune prietenie, dar o relatie apropiata.
Sper sa facem planuri de mai lunga durata pentru aceasta tara.
S-a schimbat Ponta, ii calca pe urme lui Nastase?
Adrian Nastase era altul in 2000 si cu totul altul in 2004. Eu nu vreau si sper ca Ponta sa nu fie mult diferit in 2016 de Ponta din 2011. Victor Ponta din 2013 nu imi pare fundamental diferit, dar imi pare expus, asa cum se intampla fiecare dintre noi cand ajunge intr-o pozitie importanta, unor pericole, si sper sa reziste, si eu incerc sa-l ajut sa reziste pericolelor, chiar prin declaratii publice.
Dvs sunteti diferit?Fata de vara lui 2012?
Sigur ca suntem diferiti, In 2021 a fost o actiune politica justificata, democratica, chiar daca precipitata, nu s-a incalcat constitutia. Daca cineva din afara Romaniei a vorbit de lovitura de stat a vorbit iresponsabil, superficial. Ei sunt niste oameni de treaba dar in aceasta chestiune au fost superficiali. Faptul ca spun asta nu ma face antioccidental sau anti-american. Eu nu am avut nicio declaratie sau gest antioccidental. Faptul ca am vorbit raspicat nu inseamna ca am fost rastit.
Cum explicati semnalele din strainatate legate de starea justitiei din Romania?
Cu Schengenul nu e corect ce se intampla Romaniei. Doamna Reding, cu ceva vreme in urma, a asociat Romania cu Ungaria, alta nedreptate, vorbind ca nu prea e in regula cu statul de drept. Eu i-as fi cerut socoteala, dar nu am putut sa o fac, pentru ca in Romania nu e in regula cu statul de drept. Nu post sa scap de suspiciunea ca in continuare se deschid si se inchid dosare pe alese. Un lant de coincidente ma face sa cred asta.
Politicienii trebuie sa-i lase in pace pe cei din Justitie dar mai trebuie sa o faca si dansii. Mai trebuie ca in sistem sa domine principiile si nu vointa unor sefi, optiunile, simpatiile sau chiar comenzile politice. Eu nu stiu de ce in fata acestor suspiciuni – se plangea premierul mai rar decat trebuia sa o faca – ca a sesizat niste nereguli, ca a facut plangeri la DNA si nu primeste un raspuns. De ce nu primeste un raspuns?
Daca ati fi fost in locul procurorului Papici, si ati fi auzit declaratiile lui Ponta, v-ati mai fi simtit in stare sa va faceti datoria?
Am spus de atunci, a iesit si oarecare tambalau, nu pentru ca nu as fi avut aceeasi perceptie. Cel mai grav lucru acolo era ca premierul vorbea in numele procurorului general, si i-am explicat asta lui Ponta. Am spus de atunci, si pastrez mare parte din sperantele cu care am plecat la drum cu Ponta, sper sa nu fie asa. Noi nu avem rezolvarea problemei in a pune mana noi pe clapele la care a cantat Traian Basescu. Nu, la pianul ala nu canta niciunul dintre noi, daca vrem sa fim corecti.
Va temeti de o ruptura a USL?
Ma tem, ar fi un esec si pentru noi si pentru PSD in fata alegatorilor, dar cred ca am destule temeiuri sa fiu optimist. Ceea ce e important pentru mine este ca am inceput o treaba si in politica ar trebui sa incepem sa invatam sa ducem treburile incepute la bun sfarsit.
Aveti sentimentul acut ca PSD isi pregateste candidatul la prezidentiale?
Exista o presiune in partid, eu glumesc si vorbesc de natura sovietica a acestui partid, avea toata Siberia si au vrut si insulele Kurile. Nu e in acest moment un partid atat de mare, dar eu cred ca alte criterii vor prevala si aceasta pornire va fi infranata.
Ce veti face daca vor anunta candidat propriu?
Vom lua act de esecul USL, nu vom muri in urma ei, vom merge mai departe. Am avu un sondaj acum doua luni, noi am facut sondaje nu doar pe incredere, ci si pe intentie de vot. E foarte ciudat ca toate sondajele astea se dau pe incredere. Sunt pe locul I, aveam 32%, Ponta avea 24 sau 25.
Excludeti candidatura lui Ponta?
Stiu ca Ponta doreste sa duca acest proiect … este premier, primul responsabil de mersul proiectului USL, si stiu ca Victor Ponta nu are in proiectele sale politice prezente si in viitorul imediat acest lucru. Cand am spus sa nu zici niciodata nicodata, e o vorba care mie nu imi place. Eu nu m-am referit la momirea lui Basescu de catre mine, tandemul Antonescu – Basescu, ceea ce e aproape indecent, si pentru mine si pentru el, ci la ideea ca PSD isi va pune un candidat. Rational, probabilistic, nu am niciun motiv sa nu dau credit partenerului meu in incercarea de a duce un contract foarte greu.
Eu cred ca exista presiuni in PSD si din afara partidului, poate si din zona unor oameni influenti in servicii, sa candideze dl Ponta. E un om care fiind si premier, aratand destule calitati, e un candidat. Cred ca exista multe presiuni. Pentru mine e simplu: imi doresc ca proiectul sa mearga pana la capat, daca nu s-o putea, problema e sa nu fie vina mea, eu tot pentru ce vreau sa fac in politica romaneasca o sa ma bat.
Despre relatia cu Traian Basescu
Cand faci politica si vezi cum niste lucruri care aveau sansa sa mearga bine, 2005, 2006, s-au irosit, ani pierduti, cand s-au intamplat lucruri greu de acceptat, sigur ca e o obsesie, obsesia de a iesi din fundatura, de a iesi spre 2015, nu spre 2004.
Ar fi fost foarte bine daca dl Basescu lua act de votul romanilor in 2012, dar nu cred ca se pune problema acum sa se incheie mai repede mandatul sau.
Despre comisia parlamentara si Traian Basescu
Comisia nu ancheteaza partea privata, ci comportamentul unei banci, daca a fost corect, conform cu ce i se solicita. Cred ca solutia gasita e corecta.
Nu vrea nimeni sa-l suspende pe Basescu, nu avem nimic cu dl Ghetea, la schimbarea sa cred ca are un cuvant de spus si Mugur Isarescu. Problema e ca nu e deloc placut sa-l vezi pe presedinte vorbind de la amvonul prezidential de fiica sa si mai ales e aproape dezgustator ca economia e blocata de faptul ca bancile nu dau credite. Asuma-ti barbateste si spune am pus o vorba si s-a dus mai usor, dar nu incerca sa ma convingi ca e asa simplu ca intr-o saptamana o banca sa-ti dea un milion de euro. Nu o sa fie nici suspendat, nici acuzat de inalta tradare.
De ce nu a anuntat dl Chitoiu imediat acel telefon?
Atat timp cat nu am vazut vreo crima, nu povestim telefoane…Celebrul pact de coabitare s-a semnat impotriva vointei mele, dar in prezenta mea, si am tacut despre asta, nu am inteles de ce nu l-au dat publicitatii. I-a dat telefon lui Chitoiu. Ce trebuia sa daca Daniel Chitoiu, conferinta de presa? Sigur ca in mod uzual presedintele vorbeste cu premierul…la vremea respectiva nu se stia nimic despre povestea cu terenul. Interventia publica a dl Radulescu a fost de natura sa genereze o imagine foarte proasta. Chitoiu nu a tainuit nimic, o sa spuna si la comisie ce a vorbit.
Ce parere aveti de unificarea dreptei?
Proasta.
Dati-mi trei masuri de dreapta ale actualei guvernari.
Mentinerea cotei unice. PSD a votat in 2010 impozit progresiv, modificarea cotei unice etc. Faptul ca noi am mentinut cota unica, nu am modificat codul muncii, care e foarte de dreapta, pentru prima oara nu am reusit sa scadem CAS, dar apare ca decizie politica in acordul cu FMI, sunt totusi niste masuri de dreapta necesare economiei.
Oamenii de afaceri au inceput sa se descurce din ce in ce mai greu cand s-a marit TVA-ul, cand foarte multe IMM-uri si-au dat duhul, si din cauza faptului ca bancile nu mai crediteaza. Ce masura de stanga a luat guvernul Ponta? Marirea salariului minim? a facut-o si Tariceanu, si Boc, dupa care le-a taiat.
Ideea ca mediul privat ar fi dus-o extraordinar pe vrema guvernelor dl Basescu e falsa, dupa cum e o idee falsa ca guvernului lui Ponta e unul stangist. Avem cota unica, punem problema unei scaderi semnificative a CAS, avem in vigoare un Cod al Muncii dintre cele mai dure in favoarea angajatorului
Considerati ca Ponta e un premier bun?
Dom’ne da, pana in acest moment e incomparabil mai bun decat Boc. Nu pot sa-l compar cu Tariceanu.
Fata de Nastase?
Sunt epoci diferite, Eu cred ca e mai bun decat amandoi. Dl Tariceanu a luat cateva masuri foarte bune, cotat unica, a spus unele lucruri foarte bune, ca nu se amesteca atunci cand economia merge bine, dar a ratat sansa catorva masuri de drepata care se putea lua atunci, luand in schimb cateva masuri grosolane de stanga, in scop electoral.
Ponta, fata de Nastase, are o misiune mult mai grea. Nastase conducea un guvern monocolor, cu niste ministri grei. Ponta conduce cu o echipa tanara, si apreciez ca buna prestatia lui pentru ca nu a cazut in populism, in stangism, pentru ca a inceput sa plateasca arierate.
Nu imi place masura cresterii taxelor, taxa pe combustibil, oricat ar fi neplacuta, ca dureroasa nu e, acesti 7 centi nu se pot compara cu taierea de 25% din salarii. Poate incepem in fine sa facem autostrazi din banii acestia. TVA la paine a scazut.
Mi-am adus aminte de o alta fapta buna a guvernului Ponta-Chitoiu. Povestea cu baietii despteti a fost o mare incercare, au fost niste riscuri.
Ciupercaria asta de dreapta cu formatiuni care se strang si plang mediul de afaceri nu-mi spune nimic. Se confunda dreapta cu anti-PSD. Exista oameni care sunt impotriva PSD si sunt foarte la stanga, exista oameni de afaceri care sunt cu PSD.
Va vedeti candidat al dreptei?
Eu sunt un om de dreapta si atunci cand in cursul campaniei va veni vorba il voi si descrie. Va previn, presedintele Romaniei in 2014 incolo va fi de dreapta, nu cum a fost Traian Basescu. Calculul cel mai simplu este un candidat de dreapta al USL care va castiga. Presedintele nu trebuie sa fie de stanga sau de dreapta, trebuie sa respecte constitutia, sa asigure echilibrul puterilor, sa reprezinte Romania, nu dreapta sau stanga.
Se va numi Crin Antonescu?
Eu asa cred, dar cetatenii decid. Ca voi fi candidat sunt convins si sunt in mare masura ca voi fi candidat USL,dar nu pot sa bag mana in foc ca nu este doar decizia mea.
Aveti o relatie de comunicare cu dl Dragnea?
A fost o metafora cea cu pumni in cap, nu cea mai fericita. Nu e supus unor asemenea incercari de catre mine.
Sunt oameni de la care nu am nicio speranta in PSD, sunt destui, dar si destui cu care am construit aceasta alianta.
Despre relatia cu PC
Nu stiu pe cand reuniuni in trei, asa, USL e tot acela dar din punctu meu de vedere aceasta presupusa relatie ACD nu mai exista.
Daca stiam ca il lezeaza, nu spuneam. Am spus ca nu e mai mult decat un subordonat al lui Ponta, e o constatare, nu are nimeni de ce sa se supere.
Despre mass-media si ironiile la adresa B1 TV.
Ati dat un citat cand spuneam ceva ca intarcam balaia, eu nu am amenintat niciodata pe nimeni, eu nu imi iau credite pentru fete. Am luat un credit pentru casa, am explicat de-a fir a par. M-a deranjat atunci ca se mintea, ca face nu stiu cate milioane.
Eu schimb multe replici cu ziaristii. In momentele mele cele mai grele ma uit la dvs, la Sabin Orcan, la maestrul Cristoiu.
Negati orice apropiere de Basescu?
Neg hotarat, nu am avut niciun dialog sau intalnire. Neg nu ca sa ma apar de acuzatiile dl Voiculescu, nu are nicio calitate. L-am intalnit ultima oara la ceremonia neimplinita a Ramonei Manescu si am comunicat putin.
Credeti ca va avea un rol important in campania la prezidentiale?
Eu un om care atat cat va dori nu va putea fi trecut cu vederea, dar cand isi va incheia mandatul isi va incheia cariera politica semnificativa in Romania.
Sunt convins ca si-a jucat rolul istoric, cat a fost, nu cred ca va mai avea … Se porneste de la ideea ca presedintele poate face orice, jocuri, presiuni, lucrurile astea nu sunt sanatoase, nu vad ipoteza plauzibila pentru Basescu premier.
Poate era mai bun de premier, dar asta a fost soarta si pentru el si pentru noi, oricum noi am iesit mai pagubasi din chestia asta
Va uitati la fotbal?
Din ce in ce mai rar
Dragnea si Ponta s-au intalnit cu Gino Iorgulescu. E firesc?Ca vorbeam de perioada Nastase
Precizez ca ce va raspund se refera la domnii Dragnea si Ponta, nu are nicio legatura cu Dragomir sau Iorgulescu. Cred ca si dl Dragomir a facut lucruri interesante, dincolo de controverse. dincolo de implicare sau nu, aici e o chestiune culturala pentru noi, sper ca dl Dragnea sa nu simta si asta ca un pumn in cap, nu e
Daca tu ca premier sau vicepremier vrei sa influentezi intr-un fel sau altul, poti sa o faci, dar nu asa
Capul unui guvern e altceva decat un om care negociaza treaba asta cu o seara inainte de vot, poate a fost o intamplare, dar nu a aratat bine.
In locul dl Ponta nu as fi fost….
Daca s-ar dovedi ca seful Fiscului are o sotie care are actiuni intr-o firma, nedeclarata in declaratiile de avere, merita o ancheta parlamentara?
Suficient de grava ca omul sa fie schimbat, nu stiu daca legal mai sunt si alte consecinte.