Sari direct la conținut

Criza Polonia – Belarus: Sute de migranți au încercat iar să forțeze trecerea / Numărul de soldați polonezi masați la graniță a ajuns la 15.000

HotNews.ro
Criza Polonia – Belarus: Sute de migranți au încercat iar să forțeze trecerea / Numărul de soldați polonezi masați la graniță a ajuns la 15.000

Migranții blocați pe o vreme geroasă pe partea belorusă au încercat din nou să forțeze trecerea frontierei în Polonia, au declarat miercuri autoritățile de la Varșovia, în timp ce contingentul armat desfășurat pentru a-i împiedica să treacă a fost întărit, transmite Reuters.

Sute de persoane și-au instalat tabere de-a lungul graniței, unde garduri de sârmă ghimpată și soldați polonezi le-au blocat în mod repetat intrarea în Uniunea Europeană.

Polonia și alte state UE acuză Belarusul că încurajează migranții – din Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa – să treacă ilegal frontiera, ca răzbunare pentru sancțiunile aplicate Minskului din cauza încălcărilor drepturilor omului.

„Nu a fost o noapte calmă. Într-adevăr, au existat multe încercări de a încălca frontiera poloneză”, a declarat ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak pentru postul de televiziune PR1.

Numărul de soldați polonezi, majorat la 15.000

Radioul privat polonez RMF a declarat că aproximativ 200 de persoane au încercat să treacă granița marți după-amiază, iar un al doilea grup de aproximativ 60 de persoane a încercat după miezul nopții.

Blaszczak a declarat că toți cei care au încercat să treacă frontiera au fost reținuți și că numărul de soldați polonezi amplasat la graniță a fost majorat de la 12.000 la 15.000.

Trei diplomați ai UE au declarat pentru Reuters marți seara târziu că blocul comunitar este pe punctul de a impune mai multe sancțiuni asupra Belarusului din cauza escaladării crizei, vizând aproximativ 30 de persoane și entități, inclusiv ministrul de externe belarus.

Anterior, marți, UE l-a acuzat pe președintele belarus Alexander Lukașenko că a folosit tactici de „gangster” în timpul impasului de luni de zile de la graniță, în care au murit cel puțin șapte migranți.

Ministrul de externe interimar al Germaniei, Heiko Maas, a declarat miercuri pe Twitter că imaginile de la granița cu Belarus sunt „îngrozitoare”.

„Domnul Lukașenko …exploatează fără scrupule oamenii care caută refugiu, sunt ostatici în jocul său cinic de putere… Dar Uniunea Europeană nu poate fi șantajată.”, a spus el.

Guvernul lui Lukașenko, care este susținut de Rusia, neagă că a pus la cale criza migranților și dă vina pe Europa și pe Statele Unite pentru situația dificilă a persoanelor blocate la graniță.

Referințe:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro