CSAT lasă dosarul Roșia Montana în grija Executivului: Guvernul dispune de toate instrumentele pentru a gestiona întregul proces de includere în lista UNESCO
Guvernul dispune de instrumentele și de instituțiile abilitate pentru a gestiona întregul proces de includere a „Peisajului cultural minier de la Roşia Montană” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, CSAT luând act de informarea ministrului Culturii, transmite Administrația Prezidențială, la finalul ședinței Consiliului.
Președinția transmite că, potrivit Constituției și legii, Guvernul este cel abilitat să gestioneze dosarul Roșia Montana.
”Subiectul Roșia Montană, ca parte a patrimoniului cultural național și a patrimoniului cultural universal, a fost permanent în atenția Președintelui României, atât din punct de vedere cultural, cât și sub aspect social, cu impact major într-o zonă istorică a României. Tema supusă atenției are o dimensiune patrimonială, iar în baza cadrului legal existent, Guvernul României dispune de instrumentele și de instituțiile abilitate pentru a gestiona întregul proces de includere a <> în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În baza prevederilor constituționale și legale, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au luat act de informarea făcută de către ministrul Culturii și Identității Naționale, urmând ca problematica să fie în continuare gestionată de către Guvernul României”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.
Ministrul Culturii, George Ivașcu, a transmis recent MAE adresa prin care solicita, în numele statului român, amânarea unei decizii privind includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, cu două săptămâni înainte de a cere introducerea „în regim de urgență” a subiectului pe ordinea de zi CSAT pentru luarea unei decizii privind situația României. Potrivit documentului obținut de HotNews, Ivașcu reitera „solicitarea fermă de amânare a luării unei decizii” a Comitetului Patrimoniului Mondial din Cadrul UNESCO, de la finalul lunii iunie.