CSM a amanat dezbateriile legate de Comisia speciala de la Cotroceni
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amanat, marti, dezbaterea notei privind plangerile formulate de doua organizatii care au contestat procedura privind Comisia speciala de la Cotroceni, hotarand ca toate contestatiile sa fie conexate, iar Grupul de lucru sa formuleze un punct de vedere unitar.
Consiliul urma sa ia in dezbatere nota Directiei legislatie privind o plangere formulata de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Societatea pentru Justitie fata de hotararea prin care CSM a transmis Presedintiei propunerile pentru Comisia speciala de la Cotroceni.
Comisia a fost creata pentru analizarea sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului.
„Tot mai multe decizii de pe scena publica arata tendinta transferarii conflictelor politice traversate de Romania asupra sistemului judiciar, cu consecinte grave si iremediabile asupra stabilitatii si independentei justitiei.
In acest context, este momentul ca judecatorii sa se manifeste ca o adevarata putere judecatoreasca, solidar, ferm si cu asumarea deplina a statutului constitutional al functiei lor”, a afirmat Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, care spune ca mai multe asociatii de magistrati s-au alaturat apelului ei.
Din Comisa speciala de la Cotroceni, decisa de CSM in octombrie, fac parte Gheorghe Diaconu, judecator la Curtea de Apel Pitesti, Nicoleta Grigorescu, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Mihai Pop Cerneanu, judecator la Tribunalul Mehedinti, Floarea Grosu, judecator la Curtea de Apel Targu Mures si Liviu Herghelegiu, judecator la Curtea de Apel Galati.
Tot marti, Curtea Constitutionala va discuta exceptia ridicata de Avocatul Poporului referitoare la neconstitutionalitatea componentei Comisiei speciale de la Cotroceni. Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a contestat la Curtea Constitutionala legalitatea componentei Comisiei speciale de la Cotroceni, respectiv prezenta judecatorilor in comisie.
Avocatul Poporului considera ca puterea judecatoreasca, din randul careia se numara judecatorii, s-ar imixtiona astfel in puterea executiva si, de asemenea, functia de judecator este, potrivit Constitutiei, incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.
Curtea Constitutionala urmeaza sa ia o decizie in cursul zilei de marti, dupa ce dimineata a avut loc primul termen de judecata.