Sari direct la conținut

Cu ce fonduri mutuale seamana mai mult fondurile de pensii obligatorii?

Ziarul Financiar

Asemanarile intre structura plasamentelor si gradul de risc nasc comparatii intre fondurile de pensii private si fondurile mutuale diversificate.

„Dupa structura de investitii, fondurile de pensii private obligatorii pot fi comparate mai curand cu fondurile de investitii diversificate, decat cu fondurile care realizeaza plasamente in obligatiuni”, spune Eugen Voicu, director de investitii la Aviva Pensii si CEO la societatea de administrare a investitiilor Certinvest, preluata in septembrie de Aviva.

Potrivit legislatiei, fondurile deschise de investitii cu plasamente diversificate pot investi in actiuni pana la 66% din active, iar fondurile de obligatiuni pot investi maximum 10% din active.

Din acest motiv, fondurile de pensii private, care au limitarea plasamentelor in actiuni la cel mult 50% din active, sunt mai apropiate de fondurile diversificate decat cele de obligatiuni.

Desi le sunt permise investitii de maximum 66% in actiuni listate, fondurile mutuale diversificate nu se inghesuie sa investeasca mai mult de 50% in aceste instrumente, conform datelor dupa primele noua luni ale anului.

Fondul Fortuna Classic a obtinut un randament anual de 31,7%, cel mai mare din industria fondurilor diversificate, investind 45,8% din activele de 10,1 milioane de lei in actiuni cotate.

Cel mai prudent dintre fondurile mutuale diversificate a fost fondul BT Clasic, care la sfarsitul lunii septembrie realizase plasamente bursiere de 17,5% din activele de 27,6 milioane de lei. BT Clasic a marcat un randament pe ultimele 12 luni de 18,8%.

http://www.zf.ro/articol_147869/cu_ce_fonduri_mutuale_seamana_mai_mult_fondurile_de_pensii_obligatorii_.html

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro