Cum arată "creșterea istorică" a bugetului sănătății anunțată de Sorina Pintea: Cel mai sărac buget dintre țările UE, dar și decât Albania, Macedonia și Muntenegru
România rămâne și în acest an pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile alocate sănătății raportat la Produsul Intern Brut. În timp ce media țărilor Uniunii Europene pentru sănătate este de 9,6% din PIB, România alocă în 2019 doar jumătate din această medie – adică un procent de 4,84% din PIB. „O creștere istorică”, în viziunea ministrului Sorina Pintea. Bugetul sănătății din România rămâne în continuare și în urma unor țări din afara UE, precum Albania (6,8% din PIB), Macedonia (6,1%) și Muntenegru (5,9%).
Franța este țara UE cu cel mai mare procent alocat sănătății (11,5% din PIB), în timp ce media europeană este de 9,6%. Alături de Franța, în fruntea clasamentului se mai află Germania (11,3% din PIB) și Suedia (10,9% din PIB), în timp ce Letonia, Lituania, Luxemburg și România alocă cei mai puțini bani, raportat la PIB. (sursa: „Raportul Health at a Glance: Europe 2018”, publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – OECD).
De asemenea, țări din afara Uniunii Europene alocă sănătății procente din Produsul Intern Brut mai mari decât România: Albania -6,8% din PIB, Macedonia – 6,1% din PIB și Muntenegru – 5,9% din PIB. (sursa: „Raportul Health at a Glance: Europe 2018”, publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – OECD).
- Sorina Pintea: „Este un an foarte bun pentru sănătate”
Bugetul Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ajunge anul acesta la 4,84% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă „o creștere istorică”, a afirmat, luni, ministrul Sorina Pintea, în ședința comună a Comisiilor de Sănătate din Camera Deputaților și Senat, care au avizat pozitiv bugetul sănătății pe 2019.
„Bugetul pentru investiții a crescut cu 84%, ceea ce înseamnă că există bani pentru achiziționarea de aparatură medicală și pentru renovarea spitalelor care necesită acest lucru”, a susținut ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în ședința comună de luni a Comisiilor de Sănătate din Camera Deputaților și Senat.
Bugetul sănătății în România pentru anul 2019 poate fi consultat integral în documentul atașat (sau click aici).
„Este un an foarte bun pentru sănătate”, a ținut să sublinieze Sorina Pintea.
„Anul acesta, bugetul MS și CNAS însumează 4,84% din PIB în condițiile în care am pornit de la 2 %. Cea mai mare creștere este destinată investițiilor. Am alocat peste 1 miliard de lei pentru achiziția de aparatură, reparații capitale, finalizarea lucrărilor de investiții începute (ex. Spitalul de Pediatrie din Timișoara, Spitalul din Fălticeni început în 1990, blocul operator al Spitalului Universitar, etc.). Creșteri importante vor fi pentru funcționarea cabinetelor medico-sociale, pentru asistența comunitară, medicina școlară și pentru asigurarea co-finanțărilor destinate proiectelor finanțate din fonduri europene. În bugetul CNAS au fost prevăzute creșteri importante, de peste 22% pentru medicina de familie.
De asemenea, vor fi alocate mai multe fonduri și pentru derularea programelor de sănătate.
Vom finanța de exemplu acel test Panorama pentru gravide care este foarte scump și prin care se asigură depistarea bolilor genetice. Estimăm un număr de 200 000 gravide beneficiare a programului. De anul acesta vom asigura și testarea markerilor tumorali și moleculari atât de necesari pentru prescrierea medicamentelor inovative nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite și pe care acum le sponsorizează firmele de medicamente. Un amendament aprobat astăzi vizează propunerea specialiștilor de a finanța programul de screening pentru deficitul de vitamina D, precum și asigurarea meditației necesare a persoanelor care vor intra în program în funcție de criteriile ce vor fi stabilite ulterior tot de medicii specialiști.” – Sorina Pintea