Sari direct la conținut

Cum calatorim si cum locuim in Europa dupa aderare

Ziua de Cluj

Dupa 1 ianuarie, romanii vor calatori in tarile membre UE si vor putea locui acolo timp de trei luni, numai cu buletinul. soferii vor avea europermise si RCA valabil in UE, astfel se renunta la cartea verde.

Pentru a deveni rezidenti permanenti, romanii trebuie sa demonstreze ca au locuit timp de 5 ani intr-un stat membru si ca nu au fost expulzati.

De la 1 ianuarie, avand calitatea de cetateni UE, romanii vor putea calatori in statele membre pe baza buletinului/cartii de identitate. In acest moment romanii pot intra pe teritoriul statelor UE numai cu pasaportul. Situatia minorilor insa ramane neschimbata.

Acestia trebuie sa fie insotiti de ambii parinti, iar daca sunt insoti]i numai de un parinte, acesta trebuie sa detina o declaratie autentificata a celuilalt parinte ca este de acord cu calatoria. De asemenea, la iesirea din tara romanii nu vor mai fi obligati sa prezinte garantii financiare.

Polita RCA si permise eurovalabile

Tot de la 1 ianuarie, soferii romani vor avea europermise. Permisele auto eliberate de tarile UE au un singur model, iar permisele auto eliberate in Romania sunt recunoscute in Uniune. In acest moment, pentru a parasi tara soferii trebuie sa detina cartea verde, adica asigurarea recunoscuta de tarile UE.

Dupa 1 ianuarie, asigurarile auto din tara vor fi recunoscute si de catre tarile membre. Asigurarea RCA va avea un plafon minim de asigurare de 100.000 de euro pentru pagube materiale, si 350.000 de euro pentru vatamari corporale.

Romanii care vor fi implicati in accidente rutiere pe teritoriul altui stat UE vor primi bani de la statul respectiv daca accidentul a fost provocat de un autovehicul neasigurat sau care nu a putut fi identificat.

Cetateanul are dreptul de a fi indemnizat de catre Fondul de garantare din statul membru in care a avut loc accidentul, in conformitate cu regulile in vigoare in acel stat membru, se precizeaza in Ghidul cetateanului roman in UE, intocmit de Ministerul Administratiei si Internelor.

Un aspect la fel de important este faptul ca romanii pot obtine permise auto din partea altor state UE, dar numai daca sunt rezidenti ai statului respectiv.

Rezidenta permanenta dupa 5 ani

Dupa aderarea la UE romanii vor putea locui pe o perioada de trei luni pe teritoriul oricarei tari membre avand asupra lor doar buletinul. De asemenea, rudele romanilor care nu au cetatenia romana pot locui pe teritoriul unui stat membru daca il insotesc pe acesta.

Dreptul de rezidenta pentru mai mult de trei luni implica unele aspecte restrictive: sa anunte autoritatile statului gazda, sa demonstreze ca detin un loc de munca, o asigurare medicala sau c` sunt inscrisi la institutie de invatamant.

Romanii vor putea obtine dreptul de rezidenta permanenta dupa o perioada de 5 ani de rezidenta legala neintrerupta. Totodata, ei trebuie sa demonstreze ca nu s-a luat nici o decizie de expulzare impotriva lor.

Dreptul de rezidenta permanenta este pierdut in cazul unei absente de pe teritoriul statului membru gazda pentru o perioada mai mare de 2 ani. Documentele de rezidenta permanenta sunt valabile pe termen nedeterminat si sunt reinnoite automat la fiecare 10 ani. Acestea sunt eliberate in maxim 3 luni de la data depunerii cererii.

Puncte de frontiera comune

De la 1 ianuarie 2007, frontiera dintre Romania si Ungaria, respectiv Bulgaria, va fi considerata frontiera interna, controlul urmand a fi efectuat in functie de cetatenia persoanei care va trece frontiera.

In acest sens, a fost semnat acordul intre Guvernele Romaniei si Ungariei, privind traficului de frontiera rutier si feroviar, precum si cel cu Bulgaria, privind controlul in comun al trecerii frontierei.

Documentul a fost semnat, din partea romana, de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, din partea ungara de ambasadorul acestei tari la Bucuresti, Janos Terenyi, iar din partea Bulgariei, de ambasadorul Konstantin Adreev.

Dunarea, frontiera teoretica

La randul sau, ambasadorul Bulgariei la Bucuresti, Konstantin Adreev, a relevat semnificatia semnarii acordului Relatiile dintre Bulgaria si Romania sunt excelente, nu avem nici un fel de probleme, este timpul sa culegem roadele acestui act normativ, a precizat ambasadorul bulgar.

De asemenea, ambasadorul bulgar a spus ca acest acord va face ca Dunarea sa devina o frontiera mai mult teoretica, pentru ca, pana in 2010, vom gasi alte modalitati de colaborare intre cele doua parti.

Prin aceasta procedura europeana va fi asigurata o eficienta sporita a actului de control.

Totodata, aceasta modalitate permite utilizarea de catre fiecare stat a numarului maxim de artere de control la intrarea in propria tara, in functie de valorile de trafic, fapt ce va reduce considerabil timpii de asteptare si fluidizarea traficului in punctele de trecere a frontierei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro