Sari direct la conținut

Cum explică ministrul Ivan vizita la sediul TikTok din Dublin pentru care i s-a cerut demisia: Deplasarea a avut toate avizele instituționale

HotNews.ro
Bogdan Ivan / Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Bogdan Ivan / Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan, susține într-un răspuns pentru HotNews.ro că scopul vizitei făcute luna trecută la sediul TikTok din Dublin a fost reducerea timpului de răspuns la reclamațiile românilor transmise pe platforma NoFake, prin care Statul comunică direct cu marile platforme online. Precizările vin după ce Valentin Jucan, vicepreședintele CNA, i-a cerut demisia în scandalul promovării lui Călin Georgescu pe TikTok, acuzând că a purtat aceste discuții despre alegeri, fără un mandat.

Prin platforma NoFake, lansată în luna mai din acest an, Statul comunică direct cu Facebook, TikTok și Google și solicită să fie eliminat rapid conținutul audio/video manipulat digital (deepfake) inadecvat ori care încalcă regulile platformelor de social-media.

Am fost cu un scop foarte clar: să reduc timpul de răspuns la sesizările românilor, spune Ivan

Ministrul spune în răspunsul către HotNews.ro că de la lansarea platformei Nofake, a discutat cu reprezentanții tuturor marilor platforme social media în contextul alegerilor din acest an.

  • „Am fost la Dublin în data de 2 octombrie cu un scop foarte clar: să reduc timpul de răspuns la sesizările transmise prin mecanismul de raportare NoFake al Ministerului Digitalizării, în contextul unei perioade electorale fără precedent în România – 3 runde de alegeri în 3 săptămâni consecutive.
  • Am avut o întâlnire cu echipele tehnice care analizau sesizările românilor și cu Christine Grahn, coordonatoarea relațiilor cu guvernele din întreaga Europă”, a declarat ministrul PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan.

Ivan: Deplasarea s-a făcut în baza unui memorandum aprobat de Guvern

Ministrul Digitalizării nu a precizat care au fost rezultatele acestei discuții tehnice cu cei de la TikTok, dar subliniază că deplasarea a avut toate avizele instituționale.

  • „Pe tot parcursul zilei, am fost însoțit de un reprezentant al Misiunii României la Dublin, conform uzanțelor diplomatice. În data de 4 octombrie, Ambasada României la Dublin a informat toate instituțiile relevante despre scopul deplasării și temele discutate.
  • Deplasarea a avut toate avizele instituționale și s-a desfășurat în baza unui memorandum cu mandat conferit de Guvernul României și de Ministerul Afacerilor Externe, conform legii”, a mai precizat pentru HotNews.ro ministrul Bogdan Ivan.

HotNews.ro a solicitat detalii despre acest memorandum aprobat de Guvern și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

Câți români au reclamat probleme cu materiale electorale în online

Într-un comunicat transmis joi, 28 noiembrie, Ministerul Digitalizării spune că prin mecanismul de raportare NoFake a primit peste 3300 de raportări de la români, pe care le-a transmis atât direct către platforme, cât și către instituțiile responsabile, odată ce propriile lor canale de raportare au fost operaționalizate.

Doar jumătate din sesizările primite au reprezentat conținut inadecvat, iar dintre acestea în jur de 70% sunt deepfakes despre investiții sau medicamente miraculoase menite să fraudeze populația.

Aceste raportări au fost transmise către platforme direct de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) pentru raportările ce vizau fraude, escrocherii sau hărțuire.

„Din 24 octombrie, MCID a primit 475 de solicitări, majoritatea fiind despre materiale electorale, pe care MCID le-a înaintat către AEP, instituție care are singurul mecanism din România prin care transmite conținut online ce vizează materiale electorale, spre analiză și eliminare. MCID nu a avut acces la rapoartele interne de analiză ale platformelor”, spune ministerul.

Vicepreședintele CNA i-a cerut demisia lui Ivan: A plecat fără să informeze autoritățile relevante în organizarea alegerilor

Vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Valentin-Alexandru Jucan, i-a cerut miercuri demisia lui Bogdan Ivan, pe fondul scandalului provocat de promovarea masivă de care a avut parte candidatul independent Călin Georgescu pe rețeaua de socializare TikTok, în timpul campaniei electorale.

„Motivul: În cadrul discuției avute astăzi cu Comisia Europeană, TikTok, ANCOM și AEP am aflat cu uimire că domnul ministru a fost la Dublin, în data de 3 octombrie, la sediul TikTok pentru a discuta despre pregătirea alegerilor prezidențiale și parlamentare. A plecat fără să informeze autoritățile relevante în organizarea alegerilor”, a arătat vicepreședintele CNA, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Nu știm ce mandat a avut și care au fost rezultatele. Nu au fost comunicate”, a mai motivat Jucan.

Comisia Europeană a confirmat că a primit solicitarea CNA de lansare a unei anchete cu privire la TikTok, cu referire la campania lui Călin Georgescu, și spune că dacă suspectează o încălcare a prevederilor, în special privind transparența algoritmilor și riscurile sistemice, va deschide proceduri, potrivit Reuters.

Consiliul Național al Audiovizualului din România a cerut marți Comisiei Europene să investigheze rolul jucat de TikTok în scrutin, din cauza a ceea ce a spus că sunt „suspiciuni de manipulare a opiniei publice”.

INTERVIURILE HotNews.ro