Sari direct la conținut

Cum explica STS de ce a cumparat cu peste 3,6 milioane euro servicii de transmitere de SMS-uri si comunicatii de date in retelele operatorilor telecom

HotNews.ro
Achizitii STS, Foto: Hotnews
Achizitii STS, Foto: Hotnews

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), care trebuie sa asigure comunicatii sigure si protejate pentru autoritatile statului, are propriul centru de transmitere SMS-uri, conectat cu retelele tuturor operatorilor de telefonie mobila activi pe piata, si colaboreaza atunci cand natura serviciilor solicitate de beneficiari impune acest lucru cu operatorii de comunicatii de pe piata publica, a precizat pentru HotNews.ro colonelul Adrian Fulea, purtator de cuvant al STS. Peste 300 de autoritati publice centrale si locale beneficiaza de serviciile STS si este necesara achizitionarea de servicii de transmitere mesaje scrise tip SMS in reteaua fiecarui operator de telefonie mobila, unul dintre motive fiind ca traficul este orientat in reteaua fiecarui operator in parte, potrivit apartenentei terminalelor-destinatie ale beneficiarilor.

Redam mai jos precizarile STS pe marginea acestui subiect:

  • „In conformitate cu prevederile Legii nr. 92/1996 privind organizarea si functionarea  Serviciului de Telecomunicatii Speciale, cu modificarile si completarile ulterioare, STS este organul central de specialitate care are ca misiune asigurarea comunicatiilor sigure si protejate pentru autoritatile statului roman. Pentru indeplinirea acestei misiuni, STS utilizeaza infrastructurile pe care le are in administrare, colaborand (atunci cand natura serviciilor solicitate de beneficiari impune acest lucru) cu operatorii de comunicatii de pe piata publica.
  • In cadrul Serviciului de Telecomunicatii Speciale functioneaza un Centru de transmitere SMS-uri care este conectat cu retelele tuturor operatorilor de telefonie mobila activi pe piata, in baza unor acorduri cadru ce vor expira cursul anului 2016.
  • Serviciul de transmitere si receptionare de mesaje SMS nu este dedicat nevoilor interne ale STS. Serviciile sunt solicitate si utilizate de catre institutii ale statului pentru comunicare rapida in gestionarea situatiilor de urgenta, la nivel central si/sau local ori alte evenimente de importanta nationala, precum alegeri locale sau nationale, referendumuri etc.
  • Institutiile publice care utilizeaza acest serviciu sunt autoritatile publice centrale si locale ale administratiei de stat, precum si cele ce tin de domeniul situatiilor de urgenta, inclusiv Sistemul National Apelul Unic de Urgenta 112, insumand un numar de peste 300 de beneficiari.
  • Furnizarea serviciilor de transmitere de mesaje scrise tip SMS catre beneficiarii legali, prin utilizarea Centrului de Transmitere SMS administrat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (CSMS-STS), presupune interconectarea cu centrele de SMS-uri ale tuturor operatorilor de pe piata ce administreaza retele de telefonie mobila in acest moment, respectiv Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Vodafone Romania, Orange Romania si RCS&RDS.
  • In vederea furnizarii serviciilor conform solicitarilor beneficiarilor, este necesara achizitionarea de servicii de transmitere mesaje scrise tip SMS in reteaua fiecarui operator de telefonie mobila dintre cei mai sus mentionati si stabilirea tarifelor unitare aferente serviciilor de transmitere mesaje scrise tip SMS in reteaua fiecarui operator, din urmatoarele considerente:
  • traficul realizat de beneficiarii nostri este aproape exclusiv trafic MT (‘mobile terminated’), listele de ‘numere-destinatie’ fiind create de beneficiari in functie de numerele de apel ale telefoanelor detinute de persoanele catre care trebuie transmisa informatia continuta in mesajul scris. Telefoanele mobile din lista pot apartine oricarei retele si sunt adesea telefoane personale, institutiile beneficiare neputand asigura telefoane mobile ‘de serviciu’ pentru personalul propriu;
  • traficul este orientat in reteaua fiecarui operator in parte, potrivit apartenentei terminalelor-destinatie ale beneficiarilor.
  • Din motivele precizate mai sus, procedura de achizitie adecvata a fost cea de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, conform prevederilor art. 122 lit. b) din O.U.G. nr. 34/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, cu fiecare dintre companiile mentionate, intrucat angajam servicii cu toti operatorii din piata care au licenta.
  • Sumele curente angajate sunt in jur de 10.000 euro/luna fara TVA.
  • Achizitiile la care faceti referire sunt in fapt acorduri cadru incheiate pentru o perioada de 3 ani (36 luni) si reprezinta suma maxima ce poate fi angajata in situatia in care se vor utiliza la scara mai mare (de circa 10 ori) aceste servicii.
  • Alocarea curenta de sume prevazute pentru acest an nu va depasi 100.000 euro fara TVA, cu exceptia situatiei in care se vor desfasura activitati electorale (pentru care alocarile bugetare sunt stabilite prin acte normative speciale) sau in cazul in care se vor produce evenimente ce intra in categoria situatiilor de urgenta”

In privinta serviciilor de comunicatii de date achizitionate, Adrian Fulea a mentionat ca „este vorba despre servicii de comunicatii de date cu acces din retelele de telefonie mobila de tip GPRS, 3G, 4G etc. cu IP static/dinamic cu sau fara; modem inclus, in functie de situatie. S-au incheiat acorduri cadru cu fiecare dintre operatorii economici Vodafone Romania, Orange Romania, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Romtelecom si RCS&RDS.

In baza acestor acorduri-cadru si in functie de solicitarile beneficiarilor legali ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale, se vor atribui contracte subsecvente operatorilor de telefonie mobila”.

Citeste si:STS a cumparat cu peste 3,36 milioane euro servicii de comunicatii de date si transmitere de SMS-uri in retelele operatorilor telecom

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro