Sari direct la conținut

Cum poate fi deblocat cazul Ridzi la Curtea Constitutionala. Ce spun Roberta Anastase si Victor Ponta despre o eventuala contestare a hotararii Parlamentului

Toate hotararile Camerei Deputatilor sau Senatului, deci inclusiv cea de a respinge cererile DNA de extindere a urmaririi penale si perchezitie informatica in cazul Ridzi, pot fi contestate la Curtea Constitutionala a Romaniei in baza unei legi adoptate in noiembrie 2010. HotNews.ro a incercat sa afle de la liderii PDL, PSD, PNL si UDMR daca vor formula o contestatie la CCR.

  • Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, spune ca nu exista nici element de neconstitutionalitate in cazul votului de marti. De aceeasi parere este si liderul PSD Victor Ponta. El este insa contrazis de colegul sau Dan Sova, care a explicat pentru HotNews.ro ca exista motive intemeiate pentru a formula o contestatie la CCR
  • Traian Basescu despre o eventuala contestatie la CCR: Orice solutie care repara acest mare rau facut Romaniei trebuie adoptata

Prin Legea nr. 177/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale (CCR), a Codului de procedura civila si a Codului de procedura penala al Romaniei, hotărârile plenului Camerei Deputaţilor pot fi contestate la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau 25 de senatori. Pentru a argumenta o contestatie la CCR se poate invoca, potrivit expertilor in drept, si principiul separatiei puterilor in stat si un conflict intre justie si Parlament. Respingerea cererilor DNA nu a fost motivata de plenul Camerei Deputatilor in nici un fel. Nu s-a precizat unde anume au gresit procurorii.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, presedintele Traian Basescu a declarat urmatoarele despre o posibila contestatie la CCR in cazul Ridzi: “Da pot fi solutii… Orice solutie care repara acest mare rau facut Romaniei trebuie adoptata.”

HotNews.ro a realizat un mic sondaj cu doua intrebari printre liderii PDL, PSD, PNL si UDMR. Iata intrebarile:

1.Cum comentati hotararea Camerei Deputatilor de a respinge cererile DNA in cazul Ridzi?

2.Prin Legea nr. 177/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a Codului de procedura civila si a Codului de procedura penala al Romaniei hotararile plenului Camerei Deputaţilor pot fi contestate la sesizarea unuia dintre presedintii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel puţin 50 de deputati sau 25 de senatori. Veti contesta la Curtea Constitutionala hotararea Camerei Deputatilor de a respinge cererile DNA in cazul Ridzi?

Reprezentantii PDL nu au agreeat ideea de a contestat decizia in cazul Ridzi la Curtea Constitutionala. Roberta Anastase, desi sceptica in privinta contestatiei la Curtea Constitutionala, a declarat ca va analiza este sau nu oportun un asemenea demers.

Roberta Anastase PDL: Am decis sa dam un vot in favoarea solicitarilor procurorilor.

1.In primul rand, chiar daca anumite partide au votat la vedere, votul nu poate fi verificat. Consider ca a fost un vot echilibrat, pentru ca am auzit argumentele Comisiei Juridice care au solicitat procurorilor explicatii: de ce nu au trimis in instanta probele in cele cinci capete de acuzare pentru care Parlamentul a dat avizul inceperii urmariri penale in urma cu un an si patru luni. La noi la grup (grupul parlamentar PDL n.red.) s-a discutat si am decis sa dam un vot in favoarea solicitarilor procurorilor. Eu persoanal am votat in acest sens.

2.In Constitutie este prevazut la articolul 109 ca numai Parlamentul si presedintele Romaniei pot sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in functie. Deci, se refera strict la imunitatea parlamentarilor care au fost ministrii si nu putem contesta la CCR decat procedural pe vot sau pe fond. Votul a fost regulamentar iar pe fond in opinia mea, cel putin acum, nu stiu daca poti invoca neconstitutionalitatea hotararilor, atat vreme cat in Constitutie se da avizul de incepere a urmaririe penala numai cu acordul Parlamentului. Am sa ma consult cu jurisitii partidului si cu membrii Biroului Permanent sa vedem daca se poate formula o contestatie la CCR pe acest fond.

Mihail Boldea PDL: Avizul nu are ce cauta in Parlament

1. A fost un vot al majoritatii, nu am ce sa comentez. Eu am alta problema de natura procedurala. Un astfel de aviz, cum a fost cel al DNA, nu are ce cauta in Parlament. Problema este ca acest aspect este prevazut in Constitutie, care trebuie modificata.

2. Sa atace cine vrea la Curtea Constitutionala. Eu nu sunt in masura sa iau acesta decizie politica. Biroul Permanent si de Roberta Anastase pot face asta. Daca ar fi existat posibilitatea ca, printr-o lege organica, sa modific acesta procedura as fi facut-o, dar sunt blocat de Constitutie. Acest aspect trebuie sa-l aiba in vedere comisia pentru modificarea Constitutiei.

Adrei Valentin Sava PDL: A fost un joc politic

1.Cred ca rezultatul votului a fost mai putin rezultatul a ceea ce a gandit Parlamentul. Avem PNL si PSD care, desi au declarat publica ca sunt pentru cererile DNA, la vot au fost impotriva. A fost un joc politic al PSD si PNL care a incercat sa arunce vina pe PDL.

2. Nu cred ca avem nici un motiv de neconstitutionalitate. Votul a fost motivat de raportul Comisiei Juridice, care intr-adevar are un caracter consultativ. Eu nu cred ca exista un motiv de contestatie.

Nici social-democratii nu sunt decisi sa redacteze o contestatie la Curtea Constitutionala. Liderul PSD Victor Ponta este de parere ca nu exista nici un temei pentru a formula o contestatie la CCR. In schimb, senatorul PSD Dan Sova. a explicat cu subiect si predicat ca exista un temei pentru contestatia CCR: conflictul de interese intre puterea legislativa si cea judecatoreasca.

Victor Ponta PSD: Nu avem pe ce baza sa contestam la CCR

1.Tipic pentru PDL. Daca in 2009 au mers pe campania anticoruptie, acum demonstreaza populatiei ca tocmai ei sunt un partid corupt. Coruptia PDL poate fi sanctionata prin doua parghii: la vot in 2012 si prin intermediul justitiei, care deocamdata nu functioneaza deloc si le este aservita.

2. Nu avem pe ce baza sa contestam la CCR pentru ca aceste proiecte de hotarare sunt verificate de judecatori daca respecta Constitutia, daca s-a respectat procedura de vot. In nici unul dintre cazuri nu avem ce sa motivam. Nu am avut timp sa ne gandim daca se poate contesta sau nu. Normal ca votul a fost politic, toate voturile din Parlament sunt politice. Iar in Constitutie este specificat ca Parlamentul poate da aviz pentru arestare si perchizitie. Asta trebuie sa ramana, in toate tarile din lume este prevazut acordul Parlamentului pentru anchetarea si arestarea unui demnitar. Va dati seama daca in Constitutie nu ar exista si consultarea Parlamentului in aceste cazuri. Ne-ar fi arestat pe toti justitia lui Basescu. Tot Parlamentul ar fi fost arestat de catre procurorii lui Basescu.

Dan Sova PSD: Normal ca se poate contesta la CCR hotararea Parlementului

1.Este evident ca PDL a facut un zid politic in fata lui Ridzi pentru a impiedica procurorii sa poata finaliza si administra probele intr-un dosar penal. Lupta anticoruptie a PDL si a lui Traian Basescu s-a dovedit acum ca a fost doar o tema de campanie electorala.

2. Normal ca se poate contesta la CCR hotararea Parlementului de ieri, invocand separarea puterilor in stat. Si aici ma refer strict la conflictul de interese intre puterea legislativa si cea judecatoreasca. In Constitutie este specificat ca Parlamentul trebuie sa dea un aviz dar acesta este doar unul formal. Camera Deputatilor a intervenit, s-a opus actului de justitie si aici intervine conflictul. Nu stiu daca Ridzi este vinovata sau nu, nici nu ma intereseaza, justitia ar trebui sa aiba ocazia sa constate acest lucru. PSD nu a luat nici o decizie politica in acest sens de a contesta la CCR hotararea de ieri in cazul Ridzi.

Mihai Voicu PNL: Nu ai ce tip de neconsitutonalitate sa invoci la CCR

1.Este un vot al majoritatii in favoarea doamnei Ridzi. Din partea PDL avem din nou de a face cu un dublu limbaj, pentru ca atunci cand a venit vorba de un om de-al lor au facut zid in jurul lui, iar cand a fost vorba de altii, au aratat cu degetul. Din punctul nostru de vedere, PNL a dat aviz favorabil si cand a fost vorba de domnul Paul Pacuraru, nu acelasi lucru se poate spune despre PDL.

2. Nu as putea spune ca votul este neconstitutional, ci mai degraba imoral. In Constitutie, Parlamentul are dreptul sa dea un vot asupra cererii procurorilor. Toate tarile europene au prevazuta imunitatea parlamentara, iar din cate stiu, singura tara care are eliminat din Constitutie imunitatea este Olanda. Romania se numara printre tarile care au cel mai scazut tip de imunitate. In Constitutie scrie clar ca Parlamentul trebuie sa se pronunte pe cererea de incepere a urmaririi penale, arestare si perchizitie. Nu ai ce tip de neconsitutonalitate sa invoci la CCR cand este vorba de imunitatea ministrilor parlamentari care, din cate stiu eu, nu a fost scoasa din Constitutie.

Alina Gorghiu PNL: In acest caz procedurile s-au respectat. Nu vad ce s-ar putea invoca

1.Este un vot la care ma asteptam. Ma asteptam la o asemenea decizie din partea PDL, care insa si-a pierdut statutul de partid care lupta cu coruptia. Eu cred ca acesta decizie va cantari greu in raportul de tara de anul viitor. Sunt curios daca cineva isi va asuma responsabilitatea.

2.Demersuri politicianiste se pot face. Strict juridic vorbind, hotararile Camerei pot fi atacate la Curtea Constitutionala, dar numai daca s-a constat ca au fost adoptate fara respectarea procedurilor sau incalca Constitutia. Or, in acest caz procedurile s-au respectat. Nu vad ce s-ar putea invoca.

Fekete Szabo UDMR: Nu cred ca este treaba UDMR sa conteste la CCR

1.Eu n-am crezut ca vor respinge cererile DNA. Acum, sigur, sunt fel si fel de zvonuri ca Opozitia ar fi jucat cu acest vot dual, dar nimic nu se poate verifica. Consider ca trebuie sa fie prezenta maxima din parte Colaitiei pentru a se evita astfel de situatii. Noi, la Senat, intodeauna am dat drumul justitiei sa-si faca treaba. UDMR nu a pus niciodata piedici in acest sens. Parerea mea este ca cei de la Putere trebuiau sa-si mobilizeze parlamentarii pentru a vota in favoarea cererilor.

2.Nu cred ca este treaba UDMR sa conteste la CCR, mai degrba este treaba PDL. Daca s-ar putea contesta la Curte, PDL ar trebui sa rezolve problema, UDMR nu cred ca trebuie sa se bage in aceasta situatie si sa faca un astfel de pas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro