Cum poti castiga din cresterea economica a Romaniei
Perspectivele pentru economia locala sunt, cu siguranta, pozitive, dat fiind faptul ca numerosi indicatori publicati recent indica o revenire solida. Insanatosirea economiei se va vedea in rezultatele companiilor si, in final, in buzunarele actionarilor acestora, fie prin distribuirea unui dividend mai mare, fie prin cresterea cotatiilor actiunilor la bursa.
In primul trimestru, Romania a marcat cea mai puternica crestere economica din Uniunea Europeana, atat fata de trimestrul anterior (cu 1,6%), cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut (cu 4,2%). Desi aceste cifre nu ofera detalii despre structura acestui avans, indicatorii sectoriali sugereaza ca este vorba despre un reviriment solid, generalizat. Vanzarile cu amanuntul au urcat cu 3% in trimestrul I, fata de perioada similara din 2014, iar deficitul comercial s-a adancit usor, cele doua indicand o revenire a consumului. Productia industriala a avansat cu 2,9% in martie, volumul lucrarilor de constructii cu 14,7% in primele doua luni, iar piata imobiliara s-a stabilizat. Rata somajului este aproximativ la jumatatea celei din zona euro, iar salariul mediu net a crescut cu 7,7% in luna martie. Nu in ultimul rand, datele de la Banca Nationala sugereaza ca ne aflam in stadiile timpurii ale unei reveniri a creditarii, care ar putea accelera in perioada urmatoare.
Perspectivele pentru viitoarele trimestre sunt favorabile
Cu rata inflatiei aproape de minime istorice, BNR si-a permis sa taie din nou dobanda cheie la ultima sedinta de politica monetara, continuand ciclul de relaxare din ultimul an. Politica fiscala va deveni, de asemenea, mai stimulativa, odata cu reducerea TVA pentru alimente la 1 iunie, iar masuri suplimentare sunt in discutie in forurile legislative. Cu alte cuvinte, economia locala va primi un dublu stimul, intr-o perioada in care Banca Centrala Europeana se straduieste, la randul sau, sa stimuleze economia zonei euro, principalul sau partener comercial. De altfel, insasi Comisia Europeana si-a revizuit recent, in sens pozitiv, estimarile de crestere pentru tara noastra, de la 2,7% la 2,8% in 2015, respectiv de la 2,9% la 3,3% in 2016, si nu este exclus ca datele publicate saptamana aceasta sa determine alte ajustari favorabile.
In ceea ce priveste riscul deflatiei, care s-ar putea concretiza in urma reducerii TVA intr-o perioada cu inflatie foarte joasa, aceasta are mai degraba sansele unui eveniment punctual, izolat, decat ale unui fenomen persistent. Inflatia a scazut puternic in 2014, prin contagiune cu tendinta mai ampla din zona euro, agravata de scaderea spectaculoasa a cotatiilor petrolului in a doua jumatate a anului. Totusi, petrolul si-a revenit partial la inceputul lui 2015, iar economia zonei euro isi revine, usor, din deflatie – astfel incat ne asteptam si la un reviriment al inflatiei din Romania in a doua parte a anului.
Fondurile pe indici bursieri sunt o solutie
Datele macroeconomice recente pot atrage din nou atentia nvestitorilor straini asupra oportunitatii unei investitii pe bursa locala, ceea ce ar trebui sa se reflecte in cotatia actiunilor. Cea mai directa ruta este ETF BET Tradeville, fondul deschis tranzactionabil care replica structura indicelui BET deoarece replica cel mai fidel evolutia bursei locale, iar prin cumpararea unei singure unitati ETF obtii expunere pe cele mai lichide 10 actiuni tranzactionate la BVB.
Pentru detalii privind investitia in ETF BET Tradeville acceseaza linkul acesta.