Cum rezolva noul comitet de reglementare al ANRE lipsa de experienta in domeniul energiei: Nicio decizie nu va fi luata fara avizul specialistilor din cadrul autoritatii
Noul comitet de reglementare din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) va lua decizii abia dupa ce va primi un aviz din partea unui comitet director care urmeaza sa fie format din specialistii cu functii de conducere din cadrul institutiei, a declarat pentru HotNews, Niculae Havrilet, presedintele ANRE. Astfel, se raspunde la intrebarea lansata de intr-unraport al Expert Forum: Cum pot membrii comitetului de reglementare sa conteste o propunere, daca ei insisi nu sunt mai competenti in chestiunie decat oricine altcineva? Autoritatea are de saptamana trecuta un nou comitet de reglementare, ales de Parlament baza unui algoritm politic, experienta in domeniu nefiind un criteriu esential.
Cei sapte membrii ai comitetului au fost alesi in baza unui proces de selectie controversat din cauza lipsei de transparenta si din cauza eliminarii de la vot a unor persoane cu adevarat experienta in domeniul energetic.
„Avem in acest moment o propunere de a exista acest comitet director format din toti directorii din ANRE care pot sa dea un aviz. Inainte de intrunirea comitetului de reglementare va exista o dezbatere”, a spus Havrilet. Potrivit acestuia, saptamana viitoare, ANRE va avea o noua organigrama.
Nu doar infiintarea unui comitet director se afla in discutii, ci si nivelul salarizarii. Membrii conducerii ANRE ar putea fi platiti cu sume cuprinse intre 10.000 lei si 17.000 lei.
Havrilet nu a confirmat, dar nici nu a infirmat, aceste informatii. „Am avut abordari la nivel informal in privinta salariilor. Noi am considerat ca ar fi bine sa ne raportam la institutii similare. De exemplu: Consiliul Concurentei. Deocamdata, nu am stabilit bugetul pe 2013”, a precizat Havrilet. Acesta spune ca ANRE functioneaza de circa o luna pe propria finantare si de aceea exista presiuni din partea sindicatelor ca noile salarii sa fie valabile inca din aceasta toamna. Insa, potrivit surselor HotNews, sefii ANRE doresc o amanare pana dupa alegeri.
Plenul reunit al Parlamentului a validat, saptamana trecuta, comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) cu 274 de voturi pentru si un vot impotriva. Comitetul va avea 7 membri, acestia fiind alesi in baza unui algoritm politic stabilit de toate partidele parlamentare. Interesant este ca din cei 12 candidati interesati de posturile de la ANRE, au fost eliminate de la vot unele persoane cu mare experienta in domeniul energetic, neimplicate politic.
Trebuie precizat ca noua lege privind functionarea ANRE prevede explicit ca membrii comitetului de reglementare trebuie sa aiba experienta de minimum 5 ani in functii de conducere in institutii publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice si al gazelor naturale.
Modul in care s-a desfasurat procesul de selectare a membrilor comitetului ridica mari semne de intrebare, au afirmat pentru HotNews surse guvernamentale. In primul rand, nu a existat niciun anunt privind aceasta selectie in vederea depunerii CV-urilor. Cu cateva zile inainte de expirarea termenului de depunere a CV-ului erau depuse 7 candidaturi pentru 7 locuri. Cel putin 4 persoane din cele 5 care s-au inscris ulterior, au aflat total intamplator de selectie, au mai spus pentru HotNews sursele citate.
- Citeste si Raportul Expert Forum: Sah mat la ANRE
Ce prevede Legea 160/2012 privind functionarea ANRE in privinta criteriilor pe care trebuie sa le indeplineasca membrii comitetului de reglementare
- Membrii Comitetului de reglementare trebuie sa aiba studii superioare si pregatire profesionala in domeniul tehnic, economic sau juridic, cu o vechime in munca de minimum 10 ani, precum si experienta de minimum 5 ani in functii de conducere in institutii publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice si al gazelor naturale
- Membrii Comitetului de reglementare actioneaza in mod independent de orice interes al participantilor la piata de energie electrica sau cea de gaze naturale, nu solicita si nu accepta instructiuni directe din partea vreunei entitati publice ori private in indeplinirea atributiilor de reglementare care le revin, nu desfasoara activitati cu caracter lucrativ in sectorul energiei electrice, termice si al gazelor naturale, cu exceptia celor cu caracter didactic de instruire profesionala, nu detin actiuni sau parti sociale si nu pot avea calitatea de membru in organele de conducere la societati comerciale cu obiect de activitate in sectorul energiei electrice, termice si al gazelor naturale ori in orice alte domenii care se afla in competenta ANRE.
Durata mandatului membrilor Comitetului de reglementare este de 5 ani, acestia putand fi reinvestiti cel mult o data. La numirea primului comitet dupa intrarea in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta, un vicepresedinte si 2 membri vor avea un mandat de 2 ani si jumatate, stabilit prin hotararea Parlamentului de numire in functie
- O prevedere foarte importanta din noua lege este ca finantarea ANRE se asigura integral din venituri proprii. Veniturile proprii ale ANRE provin din tarife percepute pentru acordarea de licente, autorizatii si atestari, contributii anuale percepute operatorilor economici reglementati din sectorul energiei electrice si termice si al gazelor naturale, precum si din fonduri acordate de organisme internationale.
- In prezent, ANRE cedeaza la buget fondurile bugetare, iar salariile sunt limitate conform legii salarizarii unitare. Din momentul aplicarii legii, conducerea ANRE va fi cea care va stabili nivelul salarizarii. „Vor fi salarii atractive, aproape de nivelul la care sunt platiti presedintii de la companii private”, mai spun surse guvernamentale.